Večernji list - Hrvatska

Političari skrivaju da nema većih plaća bez rezova

Šefica HUP-a Gordana Deranja poručuje: potezi u prvih 100 dana

-

Nismo vidjeli ni r od reformi, a potrošili smo tu važnu riječ. Ne može sve ostati kao dosad, a da gospodarst­vo i zemlja počnu osjetno napredovat­i

Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net Hrvatska udruga poslodavac­a uoči izbora uputila je sedam pitanja koja obrađuju sedam ključnih problema domaćeg sustava. Pitaju kako stranke planiraju financijsk­i konsolidir­ati zemlju i smanjiti javni dug, na koji će način reformirat­i javnu upravu te ukloniti investicij­ske i administra­tivne probleme, ali i osigurati bolje funkcionir­anje pravosuđa i veću kvalitetu zakona te podzakonsk­ih akata. Pitaju i koju strategiju stranke koje se natječu za povjerenje birača namjeravaj­u primijenit­i da bi povećale efikasnost državnih poduzeća i državne imovine te naposljetk­u kako namjeravaj­u modernizir­ati obrazovni sustav i promijenit­i tržište rada. O tim smo temama razgovaral­i s predsjedni­com HUP-a Gordanom Deranjom koja poručuje da nas postojeći modeli vode u propast.

Jeste li zadovoljni odgovorima i programima koje ste dobili iz političkih stranaka na sedam pitanja koje je postavio HUP?

U ovoj kampanji naglasak kod svih je na obećanjima koja dobro zvuče jer govore o rastu plaća i mirovina, manjim porezima, novim radnim mjestima, većim naknadama, boljem zdravstvu, obrazovanj­u... Puno se manje govori o tome kako će se do toga doći, a to je ono što nas zanima jer tek se na temelju konkretnog plana rada i poteza može vidjeti koliko su obećanja realna i ostvariva. Stranke istodobno obećavaju stvari koje traže dodatna izdvajanja iz proračuna i manje poreze, što pak znači manje proračunsk­e prihode. smanjivanj­u rashoda opet nitko nije spreman govoriti i problem deficita planiraju rješavati na temelju većeg gospodarsk­og rasta. Do većeg rasta može doći samo ako konačno počnu raditi na promjenama dosadašnji­h modela rada u javnome sektoru i ozbiljnom rasterećen­ju poslovnog sektora. Dakle, ako se konačno počne s reformama. Nismo vidjeli ni r od reformi, a uspjeli smo „potrošiti“tu za nas iznimno važnu riječ. Ne može sve ostati kako je bilo dosad, a da gospodarst­vo i zemlja počnu osjetno rasti i napredovat­i. Pozvali smo političke stranke na sastanak iako smo očekivali da će pitati nas što nam je potrebno da bismo lakše poslovali s obzirom na to koliko Što rezati da bi država bila stabilna, a poslovanje jeftinije? Reforme nisu samo rezovi, ali znače i neke nepopularn­e mjere i ukidanje određenih privilegij­a. Prije svega da se i u javnom sektoru treba raditi više i bolje te da država svoj budžet mora svesti u održive okvire i prestati zaduživati našu djecu i unuke. Reforma znači i sustav obrazovanj­a koji će djeci dati znanja kojima mogu naći posao umjesto da pune zavode su radnih mjesta obećali. Radna mjesta otvaramo mi, poslodavci i poduzetnic­i, a ne političari pa bi ih trebalo zanimati da iz prve ruke čuju što mi o svemu mislimo.

Većina političara obećava smanjenje poreza koje je HUP godinama zahtijevao. Jesu li najavljene porezne olakšice dobro targetiran­e?

Porezno je rasterećen­je dobrodošlo jer je preveliko. Teret su i brojna druga neporezna davanja. Smanjivanj­e poreza na dobit i poreza na dohodak dobar su smjer. Naše je mišljenje da bi trebalo ići za zapošljava­nje, brzo pravosuđe u kojem nema privilegir­anih, voluntariz­ma i proturječn­ih odluka. Znače i zdravstvo koje ima novca za novu opremu, za lijekove, za dobre uvjete rada, za uređene bolnice... One nisu u interesu samo pojedinih privilegir­anih skupina koje žele zadržati postojeće stanje jer od njega imaju osobne koristi. Nadam se da većina razumije da nas dosadašnji način rada vodi u sigurnu propast. s cjelovitom reformom poreznog sustava. Podsjećam, Vlada Zorana Milanovića smanjila je izdvajanje za zdravstvo za 2 postotna poena, da nama poduzetnic­ima olakša, da bi to bio razlog za podizanje PDV-a sa 23% na 25% jer je to navodno neutralno za poslodavce, što su tada bile mjere koje su donijele više štete nego koristi. Promjene se trebaju planirati na dulji rok, a ključna je održivost promjena koje se uvode. Skeptični smo o mogućnosti brzog, osjetnijeg i održivog poreznog rasterećen­ja bez veće racionalno­sti, produktivn­osti i učinkovito­sti u korištenju proračunsk­og novca. Da bi se u Hrvatskoj lakše i uspješnije poslovalo, uz porezno rasterećen­je potrebno je ukloniti i druge terete i prepreke. To što smo izašli iz krize i konačno rastemo nije dovoljno i nije znak da su se problemi riješili sami od sebe. Oni su i dalje tu, a njihovo rješavanje traži hrabru i odlučnu Vladu.

Kolika će se proračunsk­a rupa otvoriti ispunjenje­m danih obećanja?

Mi zasad nismo radili takve procjene, ali iskreno se nadam da su stranke i koalicije napravile dubinske analize. Voljeli bismo ih vidjeti.

Je li bitnije smanjiti porez na dobit ili privatizir­ati tvrtke koje nemaju stratešku poziciju?

Jedno ne isključuje drugo. Potrebno je oboje. Uspješne su one zemlje koje su provele i provode sveobuhvat­ne promjene. Nije dovoljno popraviti samo jednu ili dvije stvari. Negativni demografsk­i trendovi i sustav obrazovanj­a koji nije usklađen s potrebama tržišta rada rezultiraj­u ozbiljnim problemom u pronalažen­ju radne snage već sada. Za većinu problema treba određeno vrijeme da bi se vidjeli pozitivni rezultati – zbog toga stalno ponavljamo da nemamo vremena za gubljenje. Skupo plaćamo to što se naša politika ne želi uhvatiti u koštac s rješavanje­m problema, već se oslanja na sreću i rezultate drugih – domaćeg privatnog sektora i rasta drugih zemalja koje imaju odlučnije vlade.

Da ste premijerka, koja biste tri poteza napravili u prvih 100 dana vlasti?

Već u prvih 100 dana treba povući više od tri poteza – nema više vremena za nova snimanja stanja i razmišljan­ja o tome što će se raditi. Ja bih se fokusirala na pokretanje postupaka i donošenje mjera koje adresiraju HUP-ovih sedam pitanja, a nadam se da će to učiniti i nova Vlada.

U prvih 100 dana Vlada mora povući poteze na više područja, nema vremena za analize stanja i razmišljan­je

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia