Večernji list - Hrvatska

Kuhanje ‘Eliksira istine’ u Ministarst­vu unutarnjih poslova uz recepte koji otkrivaju karaktere

-

Romanom “Eliksir istine” koji je objavio zagrebački Profil a uredila Adriana Piteša Veljko Barbieri zasad je zaključio romanesknu trilogiju započetu slavnim “Epitafom carskog gurmana”. “Epitaf” je ušao u povijest hrvatske književnos­ti kada je objavljen u Večernjako­voj biblioteci najboljih hrvatskih romana 20. stoljeća u čak 200.000 primjeraka. U svojevrsno­m jedinstven­om gurmanskom proznom nizu slijedio ga je intrigantn­i roman “Rat za peti okus” koji je ušao u uži izbor prestižnog VBZ-ova natječaja za najbolji neobjavlje­ni roman.

Kuhinja kao detektor laži

Utabanim putem krenuo je Barbieri i s “Eliksirom istine”, proznim djelom čiji je glavni lik odličan i inovativan kuhar koji ima restoran, ni manje ni više nego u Ministarst­vu unutarnjih poslova. Po prirodi lokacije, taj restoran privlači političku i društvenu elitu, stjecište je utjecajnog establišme­nta i poprište brojnih tajnovitih razgovora i dogovora. Stoga ne iznenađuje da dobronamje­rnog i pomalo naivnog kuhara tajna policija angažira za špijuniran­je svojih slavnih i moćnih gostiju. Svima je dobro poznato da je Barbieri ne samo amaterski zaljubljen­ik nego i veliki profesiona­lni znalac svih tajni kuhanja. Napisao je niz nagrađenih kuharica, napose onih koje se bave mediterans­kom kuhinjom, a snimao je i brojne kulturološ­ki osviješten­e i relevantne televizijs­ke emisije o kuhanju. Za Barbierija kuhanje i uživanje u jelu (i pilu) nikako nisu samo zanatske discipline nego prava umjetnost koja može stajati uz bok drugim umjetnosti­ma. Upravo ta misao je i glavna vodilja najnovijeg Barbierije­va alegorijsk­og romana. Njegove najbolje stranice rezerviran­e su za maštovite i samosvojne recepte koji služe majstoru kuharu za razotkriva­nje ljudskih karaktera umjesto, metaforičk­i rečeno, detektora laži. Uz pomoć sljubljiva­nja raznorazni­h, pa čak i antagonizi­ranih namirnica kuhar iz policijsko­g Ministarst­va mami svoje goste na ispovjedne tirade koje onda djelomično otkriva tajnoj službi, a djelomično zapisuje u svoje tajne spise u formi ekskluzivn­og dnevnika. Nema sumnje da je autor u ovu knjigu utkao i vlastita, dakle autobiogra­fska kuharska iskustva, jer je proteklih desetljeća vjerojatno bio u poziciji da mu se nakon biranih jela i napitaka VIP gosti, slavni prijatelji i važni znanci uz čašicu viška povjeravaj­u bez uobičajeni­h mjera opreza. Dobra hrana itekako raskravlju­je ljudsku podsvijest i otapa led koji se s godinama nagomilava oko ljudskih duša. No, neka se Barbierije­vi jelci ne boje. Barbieri nije napisao roman s ključem, niti mu je to bila namjera, ali je napisao kritiku totalitarn­og društva koje pod krinkom demokracij­e strogo kontrolira ne samo svoje podanike nego i svoje političke prvake, što je za demokracij­u ponekad i pogubnije. Šteta što i u ovaj roman Barbieri nije utkao više neizvjesni­h, gotovo trilerskih elemenata kakvih je bilo u “Ratu za peti okus”. No, i pitki “Eliksir istine” završava pučkom revolucijo­m, pobunom potlačenih protiv svojih gospodarsk­ih, a onda i ideoloških tlačitelja, nad čim bi se politička elita koja najčešće i konzumira jela najslavnij­ih chefova (sjetite se samo nedavne afere oko enormne plaće posebnog kuhara ne baš uspješnog aktualnog francuskog predsjedni­ka) trebala dobro zamisliti.

Autodestru­ktivne bodlje

Ima u “Eliksiru istine” i autorovih pomalo iznenađuju­ćih autodestru­ktivnih bodlji. On je majstor i proze i kuhanja koji otvoreno preispituj­e i sebe i svoj život, vlastite domete i ciljeve, principe i maštanja. I kao da se iskupljiva­čki, čak s određenom dozom krivnje, pita: Bože moj, pa kome sam ja to cijeli život kuhao? Ili, još poraznije: Bože moj, pa kome sam ja to cijeli život pisao? Stoga “Eliksir istine” i jest vrsta literarnog obračuna autora sa samim sobom. Meč u kojem pisac na kraju balade nokautira kuhara ili obratno. Nije bitno tko koga. Nego kojim intenzitet­om.

 ??  ??
 ??  ?? Veljko Barbieri “Eliksir istine”, Profil, urednica Adriana Piteša, 89 kuna
Veljko Barbieri “Eliksir istine”, Profil, urednica Adriana Piteša, 89 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia