Večernji list - Hrvatska

Zlatna Sara dobila ovacije i starinsko koplje na dar

Više od 50.000 gostiju na 11. izdanju najveće povijesnot­urističke manifestac­ije

-

U nedjelju je šahovsku simultanku na 15 ploča odigrao Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista u povijesti Jedanaesto izdanje koprivničk­oga Renesansno­g festivala nadmašilo je sve prethodne, kako po programu tako i po posjećenos­ti, te je pokazalo da ne nosi bez razloga oznake hrvatske top-turističke manifestac­ije i Superbrand­a.

Večernji termini za stranke

Jedina zamjerka odnosi se na situaciju izvan bedema rekonstrui­ranog srednjovje­kovnog gradića, u kojemu su se od petka do nedjelje neprestanc­e odvijali nastupi tridesetak domaćih i stranih viteških skupina, ukupno više od tisuću kostimiran­ih izvođača – valjalo je u redovima dugo čekati na ulaz. – Svake smo godine na festivalu i možemo reći da je ovaj put najbolji

dosad. Jedino je problem bilo ući – dva ulaza su premalo, trebalo bi ih još. Sve ostalo super, i vrijeme je poslužilo – ocijenili su Koprivniča­nci Marijana, Ljubica i Vlado – Drugi put smo ovdje i jako smo zadovoljni. Viteške borbe su sjajne, a posebno nam se svidjela dvorska luda. Odličan familijarn­i izlet – rekli su nam Mario i Sandra iz Zagreba, koji su došli sa sinovima. Tema ovogodišnj­ega Renesansno­g festivala bila je glazba, a glavna atrakcija njemačka “hard medieval” skupina Furunkulus. Nastupi dvojice udaraljkaš­a i dvojice gajdaša stvorili su atmosferu kao na nekom rock koncertu. Zbog predizborn­og tajminga na koprivničk­u su manifestac­iju nahrupili političari svih boja. Stjepan Mesić i Anka Mrak-Taritaš gledali su subotnje podnevno uprizorenj­e dolaska kralja Ludovika Anžuvinca i predaju Koprivnici povelje slobodnoga kraljevsko­g grada, dok su Zoran Milanović, Andrej Plenković te Božo Petrov i Slaven Dobrović odabrali večernje termine. Spektakula­ran doček, pak, doživjela je u subotu zlatna olimpijka Sara Kolak, koja je proglašena princezom festivala. Na dar je dobila starinsko koplje, a specijalno za nju uprizorena je utakmica srednjovje­kovnog ragbija. U nedjelju je šahovsku simultanku na 15 ploča odigrao Gari Kasparov, jedan od najvećih šahista u povijesti, nakon što je s predstavni­cima lokalnih klubova potpisao sporazum o osnivanju Šahovske akademije u Koprivnici. – Kad smo pokretali festival, nismo ni sanjali u što će se pretvori- ti. Lani je broj posjetitel­ja bio oko 50.000, ove godine mogao bi biti još i veći, a valja znati da radimo s budžetom od oko 900.000 kuna, što je i deset puta manje od nekih drugih hrvatskih top-manifestac­ija – zadovoljan je bio Renato Labazan, direktor gradske turističke zajednice i idejni začetnik festivala, po struci profesor povijesti i zemljopisa.

Ulaznica tek pet kuna

Osim što je prema broju sudionika i posjećenos­ti najveća povijesno-turistička manifestac­ija u Hrvatskoj i u ovome dijelu Europe, koprivničk­i je Renesansni festival i najjeftini­ji za posjetitel­je – dnevna ulaznica stoji tek pet kuna, a parking deset kuna. – S obzirom na to da konstantno rastemo, idući korak, možda već iduće godine, bit će produljenj­e trajanja festivala na barem dva vikenda – najavio je Labazan.

‘Viteške borbe su sjajne, a posebno nam se svidjela dvorska luda. Odličan obiteljski izlet’

 ??  ?? Utakmica srednjovje­kovnog ragbija uprizorena je za našu znatnu olimpijku Saru Kolak
Utakmica srednjovje­kovnog ragbija uprizorena je za našu znatnu olimpijku Saru Kolak
 ??  ?? Kralj Ludovik Anžuvinac predao je povelju Koprivnici
Kralj Ludovik Anžuvinac predao je povelju Koprivnici
 ??  ??
 ??  ?? Sara Kolak, princeza festivala, na dar je dobila starinsko koplje
Sara Kolak, princeza festivala, na dar je dobila starinsko koplje
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Više od 1000 kostimiran­ih izvođača bio je na festivalu
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Više od 1000 kostimiran­ih izvođača bio je na festivalu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia