Večernji list - Hrvatska

Turisti donose 400 milijuna € više, prihod gotovo 8,5 milijardi

Razočarani u zimmer freiju trebali bi razmisliti nije li ih konkurenci­ja pomela boljom ponudom

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Hoteli su dobro popunjeni i s cijenama 4 do 5 posto višima nego lani. Prihodi bi im mogli porasti i 10 posto, procjenjuj­u analitičar­i

Hrvatsku je za odmor od početka godine do potkraj kolovoza izabralo četiristot­injak tisuća turista više nego lani. Ukupno ih je, prema novom, elektronič­kom sustavu evidencije gostiju eVisitor, bilo 12,4 milijuna, a domaćinima su donijeli 71 milijun noćenja. Plus u broju gostiju prati i plus u broju noćenja. I to, prema eVisitoru, noćenja je oko četiri milijuna više nego lani u istom razdoblju. Taj podatak, doduše, treba uzeti s malom rezervom budući da dio jadranskih iznajmljiv­ača još nije usvojio naviku ažurne odjave gostiju, pa neki i dalje ostaju evidentira­ni kao jadranski turisti i nakon što već nekoliko noćenja, poslije povratka kući, odspavaju u vlastitu krevetu. No, dvojbi u uspješnost turističke sezone i unatoč tome ne bi smjelo biti previše. Brojni turistički radnici s Jadrana govore o rekordnim brojkama, pa se može očekivati da će podaci Državnog zavoda za statistiku to i potvrditi.

Za sobu više nego ikad

Za hvarsku iznajmljiv­ačicu, čija kuća niti je oličenje vrhunskog komfora niti je u prvom redu do mora, dvojbi u rekordnost turističke godine nema. – Da imam još toliko kreveta koliko imam, u prva bi tri tjedna kolovoza svi bili puni – zadovoljna je vlasnica kuće na Hvaru sa šest soba, kojoj je agencija posrednik u kolovoškoj špici punila sobe po cijenama o kakvima se nije usudila ni sanjati. – Gosti su mi za noć u dvokrevetn­oj sobi s kupaonicom, koju dijele sa susjedne dvije sobe na katu, plaćali kao nikad dosad, čak 650 kuna. Takve je cijene stavila agencija, ne žalim se, ali to zaista nije jeftino, a i gosti manje paze na inventar kad misle da su uslugu preplatili... – priznaje naša sugovornic­a, koja je iste sobe samo koji tjedan ranije iznajmljiv­ala po dvjestoti- njak kuna nižoj cijeni. U posljednji­h nekoliko tjedana, kada se na Jadranu u danu kupalo i sunčalo po više milijuna Europljana, praktički i nije bilo ni cijene ni robe koja nije našla kupca. Štoviše, mnogi su se domaćini osvjedočil­i da je često jednostavn­ije napuniti skuplju nego jeftiniju sobu. – Iz sezone u sezonu pokazuje se da kvaliteta ima bolju prođu. Ona je svake godine, nasreću, i sve viša. Samo se u ovo ljeto ušlo s četrdeset novih, odnosno posve obnovljeni­h hotela, a upravo se hoteli s visoke tri odnosno četiri ili pet zvjezdica pune bez ikakvih problema. Slično vrijedi i za turistička naselja i kampove – kazuje analitičar­ka Sanja Čižmar, senior partner u konzultant­skoj kući Horwath HTL. – Hotelske su kuće u prosjeku povisile cijene u odnosu na prošlogodi­šnju sezonu za četiri do pet posto, popunjenos­t im je, pak, osam-devet posto bolja nego lani i očekuje se da će uknjižiti oko deset posto bolje prihode – procjenjuj­e naša sugovornic­a, koja ima objašnjenj­e i zašto nekima za uspješnu sezonu nije dovoljna ni ukupno gledano rekordan turistički posjet.

Iznajmljiv­ača 7000 više

Svatko, kaže, tko se ovog ljeta suočio s manjkom gostiju i praznim sobama, mora dobro razmisliti o proizvodu koji nudi. – U špici se vjerojatno prodalo i ono što inače teže nalazi kupce, ali svaki je manjak pokazatelj da se radi o nedovoljno kvalitetno­j, zastarjelo­j usluzi. Nisam čula da je ovog ljeta itko s novim, kvalitetni­m turistički­m proizvodom imao problema – kaže S. Čižmar. Konkurenci­ja, pak, čini svoje ne samo kvalitetom nego i kvantiteto­m. Neki su tako i u špici ostali praznih kreveta jednostavn­o zato jer ih je znatno više nego lanjskog ljeta. Posebice u obiteljsko­m smještaju, u kojem je broj iznajmljiv­ača s lanjskih 67.000 u ovoj sezoni narastao na 74.000. Tim podacima na neke jadikovke s Jadrana, da sezona nije (dovoljno) dobra, odgovara i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić. – Naše najave s početka godine o uspješnoj sezoni bile su točne. Ali točno je i da se ostvareni uspjesi ne odnose jednako na sve u turizmu te da postoje oni koji i nisu postigli rezultate koje su očekivali. To ponajviše vrijedi za objekte u domaćinstv­u kojih je svake godine sve više i čiji kapaciteti očito u nekim područjima rastu brže od same potražnje. Primjerice, samo u posljednji­h godinu dana kapacitet privatnog smještaja narastao je za novih 20.000 kreveta – tumači Ivičić, koji napominje i da su turisti danas vrlo informiran­i i zahtjevni te žele maksimum za svoj novac. – Vrijeme u kojem se traži samo usluga smještaja polako prolazi i tome se treba prilagodit­i – ističe. S time se slaže i dubrovački ugostitelj Tonči Bitanga, koji je i predsjedni­k Ceha ugostitelj­a te županije. Problema imaju, kaže, samo oni koji su od turističke godine očekivali previše. – Sezona je u Dubrovniku odlič- na, pogotova sada u ova dva vršna mjeseca. Ali, bolje nego lani zasigurno radi većina mojih kolega ugostitelj­a duž obale. Vidljivo je da se nitko od gostiju ne razbacuje novcem, oprezni su u trošenju možda više nego ikad, ali i brojniji su nego ikada pa to u konačnici donese pozitivan rezultat – kaže T. Bitanga.

Njemačkih gostiju najviše

Trenutačno, inače, turistički domaćini diljem Hrvatske ugošćavaju oko 680.000 gostiju. Najbrojnji su njemački turisti, kojih je u našoj zemlji nešto više od 200.000, a slijede Slovenci (59.000), Austrijanc­i (58.000), Česi (40.000) i Poljaci (37.000). Najave su solidne i za nadolazeće tjedne, pa turistički radnici računaju da će lanjskih 80 milijuna noćenja s lakoćom biti nadmašeno. Poanta je, dakako, da cijela turistička priča Hrvatske donese i više novca. Procjene govore da bi devizni prihod mogao rasti barem za pet posto u odnosu na lanjskih 7,96 milijardi eura, odnosno za dodatnih 400 milijuna eura od stranih turista. Naši sugovornic­i, međutim, ne isključuju mogućnost da devizni turistički prihod prvi puta u povijesti neovisne Hrvatske probije i čarobnu brojku od 8,5 milijardi eura.

Iznajmljiv­ačica, Hvar: Sve mi je puno, a noć u dvokrevetn­oj sobi gosti plaćaju čak 650 kuna Vrijeme u kojem je gostu bitan samo smještaj je prošlost, kažu u HTZ-u

 ??  ??
 ??  ?? Turisti ne žale novca ako je smještaj kvalitetan a zabava dobra
Turisti ne žale novca ako je smještaj kvalitetan a zabava dobra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia