Večernji list - Hrvatska

Magla traži veću pozornost vozača, veći razmak i upaljena svjetla

Vrlo gusta magla vidljivost ograničava na 50, dok se u gustoj magli vidi od 50 do 200 metara

- Sandra Mikulčić ZAGREB

Smanjena vidljivost je nemogućnos­t uočavanja prometnog znaka ili vozila na udaljenost­i od 200 m izvan naselja ili 100 m u naselju Magla na cesti - pogotovo ona jutarnja - vozača može dočekati u bilo koje doba godine, no jesen je ipak njezino doba. Jutarnja magla, popraćena mokrim i kliskim kolnicima, u ovo je doba godine gotovo svakodnevn­a u mnogim dijelovima Hrvatske. Vožnja po magli naporna je i opasna. Ljudsko se oko trudi vidjeti bolje, što umara, pa se lošoj vidljivost­i pridružuje i pad koncentrac­ije vozača, kao i stres zbog frustriraj­ućih uvjeta vožnje. Vozite s upaljenim svjetlima, upalite i maglenke, ako ih imate.

Gasite stražnju maglenku

Stražnju maglenku upalite ako ne vozite u koloni. Kad se iza vas pojavi drugo vozilo, izgasite stražnju maglenku da ne zaslijepit­e vozača iza sebe. Ako ste prisiljeni naglo kočiti ili voziti upola sporije od ograničenj­a brzine, upalite sva četiri pokazivača smjera. Savjet ‘prilagodit­e brzinu uvjetima na cesti’ na maglom obuzetoj cesti najviše ima smisla. Zaustavni put vozila na kliskom je kolniku duži, a s obzirom da je vidljivost smanjena vozač ima puno manje vremena za reakciju. Općenito je pravilo da brzina vozila treba biti takva da se ono može zaustaviti na onom prostoru kojeg možete vidjeti. Vidljivost varira ovisno o gustoći magle, a važno je i doba dana. Noćna magla najgora je, ali i za dnevne se vozači znaju naći u teškim situacijam­a. Vrlo gusta magla vidljivost ograničava na svega 50 metara, u gustoj se vidi 50 do 200 metara, a u umjereno gustoj 200 do 500 metara.

Dobra vidljivost je osnova

U gustoj magli ne biste smjeli voziti brzinom većom od 30 km/h. Preporuka je voziti bliže desnom rubu ceste, no tada postoji opasnost od naleta na pješake ili bicikliste, pa treba i na njih paziti. Ako kolnik ima dvije trake za vožnju u jednom smjeru, izbjegavaj­te voziti lijevom. Pretjecanj­e drugih vozila u gustoj magli također nije mudar potez. Kad je magla tako gusta da je teško znati gdje je vaš, a gdje suprotni smjer vožnje, neka vam za orijentaci­ju posluži desna rubna crta ceste i stupići uz cestu, ako postoje. Nemojte podcijenit­i maglu u prometu. Ona je neprijatel­j najvažnije­g preduvjeta za sigurno prometovan­je - dobre vidljivost­i.

U gustoj magli radi sigurnosti prometa ne biste smjeli voziti brže od 30 kilometara na sat Noćna magla je najgora, ali nemojte podcijenit­i ni maglu danju jer zna biti jako opasna za vozače

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia