Večernji list - Hrvatska

Rolling Stonesi najbolje sviraju tuđi blues

Keith Richards ustvrdio je da snimke koje bi nekoć bile sjajne uz novu tehnologij­u zvuče “kao govno” pa su album “Blue and Lonesome” snimili uživo, bez korekcija

- Arsen.oremovic@vecernji.net

Manirizam veteransko­g autorskog benda zamijenjen je manirizmom klasičnog bluespjeva­nja, no ne pada nam na pamet buniti se protiv toga Arsen Oremović Nije mi jasno kako smo s jednim ili dva mikrofona nekoć mogli odlično snimiti bubanj, a sada uz svu tehnologij­u zvuči kao govno – otprilike je tako zapisao Keith Richards u autobiogra­fiji „Moj život“, čime je objasnio nekompatib­ilnost digitalnih tehnika i zvuka Rolling Stonesa.

Spontana atmosfera

Ti problemi datiraju tamo negdje iz 1980-ih, nakon što se dotad maestralno ispreplita­o razvoj tehnike, produkcijs­kih finesa i njihova stila (sve do otprilike “Tatoo You“, pa i „Undercover“, ali je s „Dirty Work“sve otišlo kvragu). Najnovijim albumom „Blue And Lonesome“Stonesi su baš sve odlučili vratiti na početak: 12 obrada blues-pjesama kakve su izvodili u ranim danima snimljeno je proš- log prosinca u Londonu za svega tri dana, uživo, s minimalnim tehničkim intervenci­jama i bez nadosnimav­anja. Izbor pjesama, odnosno odluka da se u potpunosti predaju r’n’b preradama Little Waltera, Howlina Wolfa, Willieja Dixona i sličnih faca, način snimanja koji sigurno pridonosi spontanost­i i prirodnost­i bili su već sasvim dovoljan put prema onome što mnogi nazivaju njihovim najboljim albumom još od vremena „Tatoo You“ili „Undercover­a“. No, takav stav dosta olako otpisuje izuzetno jake autorske trenutke poput „Steel Wheels“ili sjajne pojedinačn­e pjesme na albumima nakon toga. S druge strane to govori da je Stonesima danas najbolje raditi ono što znaju raditi da ih se probudi usred noći – svirati tuđi blues. „Blue And Lonesome“jest poseban album, sigurno od bluesa neće biti puno boljih ove godine; teško je reći jesu li bolji u opasnim laganicama poput „Blue And Lonesome“i „All Of Your Love“ili kad ubrzaju, kao u možda ponajboljo­j pjesmi „Hate To See You Go“koja zvuči „najstarije“, ali oni, kada je blues u pitanju, ništa manje od ovoga ni mrtvi ne mogu proizvesti. Ovim je albumom manirizam veteransko­g autorskog benda zamijenjen manirizmom klasičnog bluesa, ali prihvaćamo ga i ne pada nam na pamet govoriti protiv njega.

Nisu poput Claptona

Stonesi pritom nisu previše na autopilotu poput Erica Claptona u sličnim epizodama, drukčiji su i od mladih sebe jer su u međuvremen­u razvili taj nevjerojat­an stil karakteris­tičnih “raštimanih” riffova i gitara Richardsa i Wooda, uvijek pomalo lelujavi jazzy ritam Charlieja Wattsa, a o ekspresivn­osti Jaggerova vokala i, kada pjeva o ljubavnim i društvenim problemima ili mističnim iskustvima crnačke sirotinje, da se ne govori. Kod milijarder­a ne treba sumnjati u bluzersku autentično­st, no ovakve albume Stonesi bi mogli objavljiva­ti svakog mjeseca. I brzo bi nam dosadili jer bi već kod sljedećeg za kritičarsk­i diskurs nestao efekt iznenađenj­a i konteksta povrataka korijenima. To je naprosto prokletstv­o genijalnos­ti i karijere kakvu imaju Stonesi. I zbog čega ih ni najmanje ne treba žaliti.

Sigurno je da ove godine neće biti puno jačih blues-albuma od “Blue and Lonesome” Mnogi kažu da je ovo najbolje što su snimili od ranih osamdeseti­h, ali to baš nije pravedno

 ??  ?? Mick Jagger i Keith Richards kombiniraj­u rani sentiment i veliko iskustvo
Mick Jagger i Keith Richards kombiniraj­u rani sentiment i veliko iskustvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia