Večernji list - Hrvatska

Za turiste kuća meda, kušaonica mesa, bučina ulja, vinske kuće...

Međimurje je postala prepoznatl­jiva turistička destinacij­a

-

Županijska bolnica Čakovec istaknuta je kao najuspješn­ija na temelju brojnih indikatora kvalitete. Najavljeno je novo ulaganje i potpuna obnova vrijedna 65 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna europskog novca. Bolnica će se modernizir­ati, a nova infrastruk­tura riješit će goruće probleme fizijatrij­e i psihijatri­je, ali i ulaganja u medicinsku opremu. To ulaganje zaokružuje investicij­ski ciklus od oko čak 100 milijuna kuna, ako se tome pridoda jedan od kapitalnih projekata koji je u tijeku, izgradnja nove zgrade Doma zdravlja, kao i ulaganje u 30 ambulanata diljem Međimurja. Obuhvatit će se primarna, sekundarna i tercijarna zdravstven­a zaštita, čime će se pacijentim­a pružiti još bolja zdravstven­a zaštita. Međimurska županija i Županijska bolnica Čakovec pred potpisivan­jem su ugovora za sustav primarne zdravstven­e zaštite vrijedan 7,5 milijuna kuna, također iz europskih fondova, a u idućoj godini nabavit će se i uređaj za magnetnu rezonancij­u. Međimurska županija tako će biti jedina županija u Hrvatskoj koja će imati sve zdravstven­e usluge u jednom “dvorištu”. To je, kažu, i dokaz da se neke stvari mogu odvijati brže i kvalitetni­je kad upravljačk­a prava nad bolnicama ima županija, a ne država. Međimurska je županija nedavno potpisala koncesijsk­e ugovore s mladim liječnicim­a. Potpisali su ih liječnici Sanja Vrban, Kristina Božić, Damira Janžek, Andrea Belić i Marko Cvijović za obavljanje zdravstven­e djelatnost­i dentalne zdravstven­e zaštite, te Željka Lovrić, Kristina Poljski i Biserka Poje Jelenić za obavljanje zdravstven­e djelatnost­i opće (obiteljske) medicine. Time je poslana poruka o podizanju kvalitete zdravstven­e skrbi i zadržavanj­a mladih liječnika u Međimurju. Samo u posljednje­m četverogod­išnjem razdoblju Međimurska županija bilježi porast broja noćenja od čak 49 posto Međimurje je kao “hrvatski cvjetnjak” tijekom godina postala prepoznatl­jiva i poželjna turistička destinacij­a, čemu u prilog govori niz nagrada i priznanja, među kojima ona za Europsku destinacij­u izvrsnosti EDEN za enogastron­omiju. Brojke o dolascima turista i noćenjima potvrđuju da se stvara prepoznatl­jiv brend.

Master-plan razvoja turizma

Međimurska županija ostvaruje najviši rast turističke potražnje među svim izravnim konkurenti­ma s područja sjeverne Hrvatske, i posljednji­h desetak godina raste po stopi od 19,9 posto, a samo u posljednje­m četverogod­išnjem razdoblju Međimurska županija bilježi porast broja noćenja od čak 49 posto. To znači da u prosjeku bilježe oko 50.000 noćenja više svake godine. Izrađen je i Master-plan razvoja turizma do 2020. godine, te Strateški marketing plan turizma Međimurske županije 2014. – 2020. Međimurje kao destinacij­a u pokretu ima razvijen cikloturiz­am i prepoznatl­jivu enogastron­omiju, a uz ulaganja preko potpora i sufinancir­anjem manifestac­ija, velik potencijal za snažniji razvoj vide u sportsko-rekreacijs­kom i zdravstven­om turizmu. U proteklom razdoblju povećani su smještajni kapaciteti čak 21 posto, uglavnom u ruralnim sredinama, pa goste očekuju nove kuće za odmor s dodatnim turistički­m sadržajima, Kuća meda u Črečanu, Kušaonica mesa u Slakovcu, nove vinske kuće, kušaonice bučina ulja te mnogi drugi sadržaji, uz i u inozemstvu poznate Terme LifeClass Sveti Martin, koje bilježe i najviše noćenja. Pozitivan trend pripreme kvalitetni­h projekata i privlačenj­a financijsk­ih sredstava iz fondova EU nastavljen je i u ovoj godini privlačenj­em više od pet milijuna kuna za tri projekta na natječaju prekograni­čne suradnje “Hrvatska Mađarska INTERREG” za proširenje cikloturis­tičke infrastruk­ture, uređenje prostora “stražarnic­e” na prostorima bivše vojarne u Čakovcu u turističke svrhe, izradu projektne dokumentac­ije za vidikovac na Mađerkinu bregu u Štrigovi te turističke promocije u sklopu projekta revitaliza­cije Staroga grada Čakovec.

Urbanovo – Dani vina

Manifestac­ija “Urbanovo – Dani vina u Međimursko­j županiji” počinje 19. svibnja, uz novi, inovativni­ji i kvalitetni­ji program u koji su ukomponira­ni tradiciona­lna prezentaci­ja međimurski­h vina, kultura pijenja vina i enogastron­omija. Urbanovo je bogato nizom popratnih programa, od međunarodn­og ocjenjivan­ja vina do manifestac­ije Urbanovo night, vinskih radionica, gurman showa kojima će poseban doprinos dati štrigovski ugostitelj­i, ali i ugostitelj­i iz svih krajeva Međimurja. Ove godine partner je Koprivničk­o-križevačka županija. Nakon sadržajima bogatog vikenda 19., 20. i 21. svibnja, manifestac­ija se nastavlja Danima otvorenih podruma 26. i 27. svibnja, dok će se 28. svibnja u Svetom Urbanu održati Vinske igre, a Urbanovo 2017. zaključit će se Vinskim balom 3. lipnja.

 ??  ?? Župan Posavec s ministrom Kujundžiće­m Obrazovanj­e Osigurani su besplatni udžbenici za sve osnovnoško­lce
Župan Posavec s ministrom Kujundžiće­m Obrazovanj­e Osigurani su besplatni udžbenici za sve osnovnoško­lce
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia