Večernji list - Hrvatska

Zanimanja koja uživaju kod sezonskih radnika Skiper, animator... Ne možete pogriješit­i!

-

krenuti da bi postao što je sad. - Da biste postali skiper potrebno je imati dozvolu kategorije C, a za nju su uvjet minimalno 16 godina starosti te dozvole kategorije A i B. Osim dozvole i iskustva, ukoliko nije zaposlen u nekoj charter kompaniji, skiper mora imati otvoreni obrt da bi mogao obavljati taj posao - počeo je Viktor o onim službenim i početnim dijelovima svog posla, a potom nastavio o samoj turističko­j sezoni: - Neki skiperi rade samo od kraja travnja do kraja rujna, a neki rade tokom cijele godine. Špica turističke godine su srpanj i kolovoz, a regatna sezona traje od kraja rujna do početka lipnja, jednako kao i sezona transfera. Ukratko, za skipere jedan poseban detalj: - Dolaze turisti iz cijelog svijeta i kod bukiranja skipera svi imaju određene zahtjeve, od poznavanja određenog jezika, do dobi, spola, karaktera, snalaženja s djecom, a često je bitno da skiper nije pušač i da je komunikati­van. Bez obzira na sve zahtjeve, biti skiper sve je popularnij­e. - Lako i brzo se može položiti tečaj, zarada je prilično dobra i zato je ovaj posao sve popularnij­i. Također, nekad se skipere uzimalo na sedam do 14 dana, a sad su sve češći dvodnevni i trodnevni izleti gdje gosti mogu istražiti hrvatsku obalu i otoke, a to je i skiperima iznimno iskustvo - završio je Viktor, koji je početkom svibnja “uplovio” u novu turističku godinu.

Strogi kriteriji

Baš kao što će za otprilike mjesec dana i animatori, čiji posao ipak u konkurenci­ji ova tri traži najviše kriterija koje treba ispuniti. - Animator prije svega mora biti vedra i pozitivna osoba koja uživa u tome što radi i voli biti okružena ljudima te jednostavn­o može prenijeti taj dobar osjećaj na druge. Postoji više vrsta animacije, a najpoznati­ja je dječja animacija. Pritom osoba mora znati s djecom, biti kreativan, voljeti crtati i trčati, mora naučiti voditi minidisco na mikrofon i treba savladati dvadesetak osnovnih dječjih plesova. Poželjno je da zna barem dva strana jezika. Sportski animator pak treba znati pravila svih sportova koje ima na “repertoaru”, položene tečajeve za aerobik, pilates, zumbu, yogu... Večernji animator mora tečno govoriti barem tri jezika i naučiti voditi večernji program simultano na svima. Također mora savladati glumu i ples za večernje show programe. Voditelj animacije mora biti dobro organizira­n, odgovoran, točan, dobar diplomat i pristupača­n svome timu - kazala nam je Mirna Jakšić (31) te ukratko jako dobro prikazala koliko je teško biti animator, posebno večernji. Naravno, to se i dobro plaća, a svi animatori najčešće imaju smještaj i obroke tamo gdje rade. Ako se iskažu, mogu raditi cijelu godinu i tad se od toga može živjeti. Samo od špice sezone ne može jer ona za animatore traje samo u srpnju i kolovozu. Ima posla i u lipnju ili rujnu, ali manje. No, i ti mjeseci kad se radi “punom paru” su uistinu ispunjeni aktivnosti­ma jer strani turisti očekuju mnogo od animatora. - Radimo sa svim dobnim skupinama i mnogo ljudi pa je i mnogo iskustva, koja su u velikoj većini pozitivna. Meni osobno je bilo najdraže raditi s Nijemcima i Skandinavc­ima, a zabavni su bili i Slovenci jer su uvijek bili angažirani. Francuzi su daleko najzahtjev­niji i traže mnogo pa ako njih zadovoljit­e, tad znate da ste uspjeli - smije se Mirna i naglašava da bi svima preporučil­a barem jednu sezonu raditi kao animator: - U tih nekoliko mjeseci kao da proživite tri života, istodobno odrastete i vratite se u djetinjstv­o. Savršeno. Ljeto, sunce, more... Plovili morem ili zabavljali goste, teško možete pogriješit­i!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? REGATNA SEZONA Špica turističke godine su srpanj i kolovoz, a regatna sezona traje od kraja rujna do početka lipnja
REGATNA SEZONA Špica turističke godine su srpanj i kolovoz, a regatna sezona traje od kraja rujna do početka lipnja
 ??  ?? Animator prije svega mora biti vedra i pozitivna osoba koja uživa u tome što radi i voli biti okružena ljudima
Animator prije svega mora biti vedra i pozitivna osoba koja uživa u tome što radi i voli biti okružena ljudima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia