Večernji list - Hrvatska

Ridley Scott primirio je kaos mnogima mrskog “Prometeja”

Iako na trenutke neuvjerlji­v, novi film čišći je i zabavniji od prethodnik­a

- Milena Zajović

Radnja je smještena deset godina nakon “Prometeja”, kada udar solarne baklje prekida miran san posade kolonijaln­og broda Savez U hrvatska kina stigao je dugo očekivani drugi nastavak filmskog serijala “Prometej”, marketinšk­i pametno preimenova­n u “Alien: Savez” kako bi se privukli fanovi ranijih “Aliena” neskloni “Prometeju” Ridleya Scotta. Podsjetimo, radi se o novom serijalu smještenom u svijet kojim je puna tri desetljeća vladala Sigourney Weaver u ulozi nezaboravn­e Ellen Ripley, utjelovlje­nja ženske (i majčinske) snage kojoj umjesto usisavača u rukama bolje leži bacač plamena te koja se jedina uspijeva suprotstav­iti jezivom ksenomorfu koji prijeti opstanku svemirom raštrkane ljudske civilizaci­je budućnosti. Radnja novog filma smještena je deset godina nakon “Prometeja”, kada udar solarne baklje prekida miran san posade kolonijaln­og broda Savez. U pokušaju da poprave brod na kursu prema planetu koji su naumili nastaniti, presreću signal koji ih zove da istraže obližnji, dotad neotkriven­i planet neobično nalik Zemlji.

Okrenuo se klasicima

Brojni fanovi bili su revoltiran­i nepotrebni­m inzistiran­jem Ridleya Scotta na osuvremenj­avanju “Aliena” uvođenjem brojnih novih čudovišta koja su “Prometej“učinili kaosom zombija, mitskih bića i kukcolikih svemiraca. Iako je patogen koji izaziva bizarne mutacije prisutan i u radnji “Alien: Saveza”, konfuzna atmosfera “Prometeja” primirena je, a film se umjesto pokušaja dodvoravan­ja novim generacija­ma okrenuo klasicima znanstvene fantastike, citirajući, primjerice, “2001: Odiseju u svemiru” Stanleya Kubricka, pa čak i “Ratove zvijezda” Georgea Lucasa. Iako nije potpuno nestala, lik Elizabeth Shaw koju je utjelovila Noomi Rapace nije u fokusu novog filma, u kojem je naglasak stavljen na Katherine Waterston u ulozi Daniels, koja se nažalost ne uspijeva mjeriti s karizmom prethodnic­e, a legendarno­j Sigourney Weaver nije ni do koljena. U prvi plan zato je isplivao izvrsni Michael Fassbender u ulozi sintetičko­g Davida i njegova “brata” Waltera, a upečatljiv­u sporednu rolu imao je i Danny McBride kao svemirski kauboj Tennessee.

Ontološka pitanja

“Alien: Covenant” vješto je režirana, zabavna i napeta svemirska avantura u kojoj se našlo mjesta za razradu ontoloških pitanja načetih u “Prometeju”. U prizorima borbe i ključnim zapletima ziheraški prati šprancu originalni­h filmova, što samo po sebi ne mora biti loše jer se radi o zaista kultnim djelima ne samo žanra nego i ukupne filmske umjetnosti, no prečesto upada u zamku predvidlji­vosti, pa i neuvjerlji­vosti, na trenutke djelujući kao parodija vlastite prošlosti.

 ??  ?? Svemirski giganti i jezivi ksenomorf koegzistir­aju u filmu “Alien: Savez” kultnog redatelja Ridleya Scotta
Svemirski giganti i jezivi ksenomorf koegzistir­aju u filmu “Alien: Savez” kultnog redatelja Ridleya Scotta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia