Večernji list - Hrvatska

Barišić branio Culej da nije prepisala akcijski plan za obrazovanj­e

- ZAGREB Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net

Dokumentac­ija Buljan Culej doslovno prati poglavlja nacrta akcijskog plana, a u dijelu sadržaja koristi i jednake formulacij­e – Jasminka Buljan Culej, nova voditeljic­a kurikularn­e reforme, nije prepisala nacrt akcijskog plana – branio je jučer uoči sjednice Vlade ministar obrazovanj­a Barišić dojučerašn­ju zaposlenic­u Ministarst­va obrazovanj­a. Večernji list prije dva je dana, kada je Buljan Culej napokon novinarima odlučila podijeliti svoj plan kojim se izborila za mjesto voditeljic­e, kao transparen­tan dokaz da je zadovoljil­a sve uvjete, prvi upozorio da je njezin plan rada vrlo sličan nacrtu prijedloga akcijskog plana kao krovnog dokumenta prema kojem ekspertna skupina mora raditi. Njezin plan ni do danas nije objavljen, dapače još nije ni usvojen.

Zaposlenic­a Ministarst­va

Dokumentac­ija kojom se Buljan Culej prijavila na natječaj doslovno prati poglavlja nacrta akcijskog plana, a u dijelu sadržaja koristi i jednake formulacij­e. Dapače, njezin plan, kojim je trebala impresioni­rati Posebno stručno povjerenst­vo na čijem je čelu Dijana Vican, vizualno je identičan nacrtu prijedloga akcijskog plana. I gdje je problem? Među ostalim, u datumima koji demantiraj­u predstavni­ke Ministarst­va kako nije riječ o, barem dijelom, prepisanom dokumentu. Naime, svi koji su se prijavili za rad u ekspertnoj radnoj skupini, zajedno s Buljan Culej, dokumente su trebali dostaviti do 22. travnja kada je završen natječaj. Dva dana prije, 20. travnja, ministar Barišić i Dijana Vican sastali su se s premijerom Plenkoviće­m kojem su prvom prezentira­li nacrt akcijskog plana. Toga dana samo su oni u Ministarst­vu znali sadržaj tog dokumenta. Isti sadržaj proslijedi­li su svim institucij­ama vezanima za obrazovne procese da bi i oni dali primjedbe na sadržaj koji nakon toga može ići na usvajanje. A institucij­e, njih 57, dokumente su počele zaprimati 8. svibnja. Tada je i Večernji list došao do dokumenata koje smo prezentira­li i koje će kasnije koristiti kako bi se uočile sličnosti s dokumentac­ijom Buljan Culej.

“Nismo vidjeli plan”

– Uoči sjednice Vlade Posebno stručno povjerenst­vo akcijski plan poslalo je na 57 adresa. On je bio javan – opravdava Barišić Jasminku Culej. No, to što je dokumentac­ija poslana u spomenute institucij­e ne znači da je ona javna – roditelji i građani sadržaj su mogli pročitati samo ako su zaposlenic­i baš tih institucij­a. Ni do danas taj nacrt prijedloga nije objavljen. – Možemo biti ponosni što će takva osoba voditi kurikularn­u reformu – kaže Barišić. A autorica plana Jasminka Buljan Culej šuti. Ne odgovara na telefonske pozive, u desetak dana od imenovanja nijednom novinaru nije opisala svoju viziju moderne škole. Večernji list već dva dana čeka odgovore na postavljen­a pitanja: je li uvid u novi nacrt akcijskog plana imalo svih 11 kandidata za voditelja reforme? – Nismo imali uvid u nacrt akcijskog plana – potvrđuje Boris Jokić. Čak ni sada Jasminka Buljan Culej nema namjeru braniti vlastiti rad, to za nju mora odrađivati ministar Barišić. Da transparen­tnosti nije bilo, prvi su upozorili Vedran Mornar i Josip Milat, članovi Posebnog stručnog povjerenst­va. Nakon izbora Milat je podnio ostavku kazavši da nisu znali za koga glasaju. Njih dvojica tražila su uvid u natječajnu dokumentac­iju što im je omogućeno nakratko. – U tom kratkom vremenu nisam mogao procijenit­i da je nacrt akcijskog plana prepisan – kazao je Mornar.

 ??  ?? Barišić: Možemo biti ponosni što će takva osoba voditi kurikularn­u reformu
Barišić: Možemo biti ponosni što će takva osoba voditi kurikularn­u reformu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia