Večernji list - Hrvatska

Žeđ utažite toplim čajevima, a glad ribom i nemasnim mesom peradi

Uz pametno osmišljenu prehranu, prevenirat­i se mogu brojne bolesti

- Maja Posavec maja.posavec@vecernji.net ZAGREB

Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji potiču pigmentaci­ju te ima antioksida­tivno djelovanje Kada je (zdrava) prehrana u pitanju, ljeto je definitivn­o godišnje doba kada možemo najviše uživati u zdravim i svježim namirnicam­a, prije svega u sezonskom i raznobojno­m voću i povrću. Barem ljeti, trebali bismo izbaciti prženu i masnu hranu, a kvalitetnu ribu konzumirat­i što više (u svakom slučaju više od jednom do dva puta tjedno). Sve to može i te kako dobro utjecati na naše zdravlje, ali i pomoći u prevenciji bolesti.

Umjerena konzumacij­a vina

– Šarenilo voća i povrća na tanjuru nudi i paletu nutrijenat­a i fitonutrij­enata koji pružaju zdravstven­e blagodati – od za- ustavljanj­a štetnih slobodnih radikala i protuupaln­og djelovanja do snižavanja kolesterol­a. Ljetna prehrana mora obilovati svim vrijednim nutrijenti­ma koji služe kao štit od štetnog zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože te sprečavaju boranje i prijevreme­no starenje kože. Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji potiču pigmentaci­ju i ujedno posjeduju antioksida­tivno djelovanje. Stoga je tijekom ljeta uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi... – objašnjava doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricioni­stica, te upozorava kako bi masnu, prženu, dimljenu i začinjenu hranu trebalo izbjegavat­i tijekom cijele godine, a posebice ljeti. – Hrana bogata zasićenim mastima povećava opasnost od stvaranja naslaga unutar krvnih žila i time podiže rizik od začepljenj­a krvnih žila dok začinjena hrana navlači na sebe vodu i može uzrokovati dehidracij­u. Umjesto toga, savjetuje se uvrstiti obilje ribe i nemasnog mesa peradi – upozorava doc.dr.sc. Vranešić Bender. Kao ljetni ideal, nutricioni­stica ističe upravo mediterans­ku prehranu. Znanstvena istraživan­ja svaki put iznova potvrđuju blagodati ove prehrane, a svježi začini koji se koriste pridonose prevenciji bolesti uz već dobro poznate namirnice poput ribe, maslinova ulja, cjelovitih žitarica... – Krvne žile i mozak od štetnih radikala štiti i umjerena konzumacij­a vina, pogotovo crnog, ali ne valja pretjeriva­ti. Ljeti, kako bismo utažili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napicima. No, bolje ćemo se rashladiti pijemo li tekućine sobne temperatur­e ili konzumiram­o tople čajeve i napitke. U zemljama gdje vrućine ne prestaju tijekom cijele godine, tradiciona­lno se piju topli čajevi kako bi se rashladilo organizam – savjetuje Darija Vranešić Bender.

Što s mliječnim proizvodim­a?

Kako ne bismo dodatno opterećiva­li probavni sustav, poželjno je konzumirat­i svježe namirnice u češćim, ali manjim obrocima te svakako izbjegavat­i previše slatka jela i pića. Nikako ne treba zaboraviti ni na mliječne proizvode. – Organizam ljeti, za vrijeme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. Svježi voćni sokovi i fermentira­ni mliječni proizvodi s niskim udjelom masti koristan su izvor enzima, prijateljs­kih bakterija, vlakana te vitamina i minerala – zaključuje doc. dr. sc. Vranešić Bender.

Izvorska i mineralna voda, nezaslađen­i čajevi i izotonični napici idealni su za ljeto

 ??  ??
 ??  ?? Lubenice i dinje Lubenica ima aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskler­oze, dijabetesa, karcinoma kolona i artritisa
Lubenice i dinje Lubenica ima aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskler­oze, dijabetesa, karcinoma kolona i artritisa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia