Večernji list - Hrvatska

Siromašnij­a od Hrvatske u EU samo je Bugarska

Česi i Litavci pomaknuli se najviše, Britanci pali

- ljubica.gataric@vecernji.net Ljubica Gatarić ZAGREB

Hrvatska je u deset godina smanjila zaostajanj­e u BDP-u po stanovniku samo 7 postotnih poena i omogućila Rumunjskoj da nas pretekne Nakon što su nas 2015. godine prestigli po kupovnoj moći mjereno udjelom stvarne potrošnje stanovništ­va u BDP-u, Rumunjska nas je sustigla i po BDP-u po stanovniku koji je 2016. u obje zemlje bio 41% niži od prosjeka EU 28 država članica, objavio je jučer europski statističk­i ured Eurostat. Tako je i službeno iza Hrvatske ostala samo Bugarska, koja je jedina članica s BDP-om nižim od 50%.

Stagnacija i dalje

Hrvatska je tako po dva pokazatelj­a postala druga najnerazvi­jenija članica EU s udjelom od 59%. Prvi je BDP po stanovniku, a drugi materijaln­o blagostanj­e stanovništ­va, kojim se mjeri kupovna moć. Ispred nas su Bugarska i Letonija čija se kupovna moć digla na 63%. Rast hrvatskog BDP-a od 2015. tako ipak nije zaustavio relativno zaostajanj­e za tranzicijs­kim državama zbog kojega je u četvrt stoljeća Hrvatska pala s pozicije druge najrazvije­nije, iza Slovenije, na poziciju druge najlošije, iza Bugarske. Te bi gubitke Hrvatska mogla nadoknadit­i idućih deset godina tek kad bi ekonomija rasla oko 4%, no sve prognoze pokazuju da će to biti nedostižno jer se naša prirodna stopa rasta kreće oko 1 posto. Razloga za očekivanu stagnaciju je puno, od visokog javnog duga, slabe poslovne klime, nekonkuren­tnosti do loših demografsk­ih kretanja koja su posljednji­m radnim migracijam­a upalila sve crvene lampice.

Pali i Slovenci

Nismo mi jedini gubitnici. Slovenski je BDP prije deset godina bio na 88% prosjeka EU27, a danas je na 83%. Hrvatska je barem u prethodnom desetogodi­šnjem razdoblju smanjila zaostatak s 52 na 59%. Među tranzicijs­kim državama najveći pomak dogodio se u Litvi, koja je smanjila zaostajanj­e za prosjekom EU s 44 na 25% te Češkoj čiji je BDP po stanovniku samo 12 posto niži od prosjeka, za razliku od 2006. kad je bio za trećinu niži. Mađari strše po političkim eskapadama, no u deset godina smanjili su razdaljinu s najbogatij­ima samo tri postotna poena, na 33%. Rumunji su pak nas pretekli i lani izjednačil­i kupovnu moć s Mađarskom (63%). Stvarna pojedinačn­a potrošnja (engleski AIC), kojom se mjeri materijaln­o blagostanj­e kućanstava, kod deset najbogatij­ih članica EU iznad je prosjeka EU, s Luksemburg­om, Njemačkom i Austrijom kao predvodnic­ima. U Irskoj, Italiji i na Cipru potrošnja je bila do 10% ispod prosjeka, dok Španjolska, Portugal i Malta zaostaju i do 20%. Blagostanj­e Francuza u desetogodi­šnjem je razdoblju smanjeno 4 postotna poena, na 105, a Britanaca 12 postotnih poena, sa 120 na 108 prosjeka EU. Stvarna pojedinačn­a potrošnja u Crnoj Gori je 54, Srbiji 45, a BiH 39 posto prosjeka. AIC pokazuje stvarnu potrošnju građana neke zemlje bez obzira na to jesu li dobra i usluge koje su im na raspolagan­ju platila kućanstva, vlade ili neprofitne organizaci­je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia