Večernji list - Hrvatska

Ukić: Zdovc je super potez Cedevite

Jure Zdovc je započeo trenersku karijeru u gradu (Split) u kojem je završio igračku

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Dok je bivši trener Mršić imao oproštajni ručak s članovima svog stručnog stožera, Cedevitini čelnici su se dogovarali s nasljednik­om

S obzirom da su sa trosatnog sastanka svi izašli zadovoljni­h lica, nemamo razloga niti pomišljati da se Jure Zdovc neće danas pojaviti na predstavlj­anju novog Cedevitina trenera. A zadovoljno je izgledao i glavni sponzor kluba Emil Tedeschi, strastveni zaljubljen­ik u košarku, kojeg lako možemo zamisliti u dugim košarkaški­m razgovorim­a sa slovenskom igračkom legendom.

Božo uvjerljivi­ji od Lakersa

Jure je bio član one reprezenta­cije bivše SFRJ (Dražen, Kukoč, Rađa, Divac, Paspalj...) koja je s lakoćom osvojila svjetski naslov u Argentini, ali i europsko zlato u Zagrebu (1989.) i Rimu (1991.). Doduše, finale Eurobasket­a 1991. nije proživio na parketu već u hotelskoj sobi o čemu nam je jednom prilikom ovo kazao: - To mi je bila jedna od najtežih odluka u životu. Sve se dogodilo preko noći i morao sam odlučiti jako brzo. JNA je napala Sloveniju i ja sam rekao treneru Ivkoviću i suigračima da neću igrati završnicu Eurobasket­a. Moji iz Olimpije mi nisu rekli da moram istupiti iz reprezenta­cije SFRJ, nego su to preporučil­i i odluku prepustili meni. Izbornik Duda Ivković najviše se bojao da će mu otići Hrvati, za mene Slovenca je bilo lako. Ja sam bio jedan i bez mene se moglo. Moji suigrači su to prihvatili s razumijeva­njem. Uostalom, ja sam ostao u Rimu, nisam ni mogao u Sloveniju, pa sam suigrače dočekao u hotelu i čestitao im. Juru pamtimo i kao igrača Limogesa koji je 1993. u finalu Lige prvaka pobijedio Benetton zahvaljuju­ći i sjajnoj Zdovčevoj obrani na Kukoču u posljednje­m napadu talijansko­g sastava. - U Limoges me doveo Božo Maljković, mada sam to ljeto imao priliku ići u Lakerse. Božo je u nagovaranj­u na nešto bio jako dobar. Bio sam jedan od dva stranca i Božo je vršio veliki pritisak na mene. Na kraju se isplatilo, osvojili smo europski naslov i francusko prvenstvo izgubivši, čini mi se, samo jednu utakmicu u cijeloj sezoni. Ipak, nisam htio više tamo ostati, nisam htio još jednu sezonu živjeti pod takvim pritiskom. Dakako, tek kasnije sam počeo cijeniti Maljkovića. Znate kako je to s igračima, uvijek cijene nekog trenera tek kada ga više nemaju. Kako li ga je samo Maljković uspio nagovoriti da Limoges pretpostav­i Lakersima? - Mene su ti srpski treneri uvijek uspijevali vrlo brzo nagovoriti. Bio sam u Lakersima na probi sedam dana, pomagao je i Divac koji je bio tamo, i oni su mi ponudili ugovor, no ja sam dao riječ Maljković i toga sam se držao. Poslije su na mene zbog te odluke bile ljute moje kćerke, danas studentice od 21 i 17 godina koje obje studiraju u Londonu.

Prilično zahtjevan trener

Zanimljiva podudarnos­t jest da je Zdovc igračku karijeru završio u Splitu (s naslovom prvaka Hrvatske), ali je na Gripama i započeo trenersku karijeru koja će se kasnije protezati preko Slovana, Iraklisa, Bosne, Olimpije, Spartaka iz St. Peterburga, Gaziantepa, AEK-a i slovenske reprezenta­cije u dva navrata. A kakav je Zdovc trener ispričao nam je kapetan hrvatske reprezenta­cije Roko Ukić: . - Jure mi je najprije bio suigrač, a potom i trener u Splitu te ove sezone u AEK-u. Ja s njim imam samo pozitivna iskustva. On je insistirao na mom dolasku i super smo surađivali i šteta je što je morao otići u trenutku kada smo imali skor 31-10. Profesiona­lci poput Ukića nemaju problema niti sa jednim tipom trenera, pa tako niti sa Zdovcem koji izgleda prilično strogim o čemu svjedoče i neke nemile scene sukoba s vlastitim igračima. - Jure je zahtjevan, a svaki takav trener puno traži. No, s njim se itekako da raditi jer on se zna prilagodit­i različitom tipu igrača. Neće ići glavom kroz zid, zna izvući najbolje rješenje. Imaš trenera koji rezoniraju po načelu “my way or highway” no Jureto nije. Ima svoja načela u koja vjeruje, ali nije isključiv. Zagovara disciplinu u ponašanju, posvećenos­t i profesiona­lnost, no ne ide to u ekstrem. Od najboljeg defenzivca velike reprezenta­cije, logično je očekivati da će zagovarati obranu. - Zdovc je trener koji voli da mu je obrana zaštitni znak, no defanzivni sustav će uvijek prilagodit­i igračima koje ima. Recimo, ako ima igrače sporije na nogama onda će više insistirat­i na timskoj obrani, a ne na presingu po cijelom terenu zaključio je Ukić.

Kada su mu javili da je JNA napala Sloveniju, Jure je odbio igrati za SFRJ u završnici EP-a Defenzivno je orijentira­n trener, no daje slobodu u napadu. Mrzi ishitrene šuteve i zabijanje u reket bez povratne lopte ROKO UKIĆ Zdovčev donedavni igrač

 ??  ?? Trener koji traži disciplinu u igri, na treningu i u ponašanju igrača - Zdovc
Trener koji traži disciplinu u igri, na treningu i u ponašanju igrača - Zdovc

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia