Večernji list - Hrvatska

Jadranku Sloković zamijenio I. Stanićem

Odvjetničk­i tim neće tražiti odgodu radi upoznavanj­a sa spisom. Već sve znaju

- Ivana.jakelic@vecernji.net Ivana Jakelić ZAGREB

Ivan Stanić i Nikola Mandić rade u uredu s Matom Matićem, a taj ured obitelj Mamić zastupa u spisu u kojem istraga još traje

Nakon što je Zdravko Mamić prošli tjedan na dotad neviđen način, vičući u sudnici, otkazao punomoć svojim dotadašnji­m odvjetnici­ma Jadranki Sloković i Čedi Prodanović­u, sudac Darko Krušlin dao mu je rok do sljedeće rasprave zakazane početkom srpnja da izabere nove odvjetnike. A ti novi odvjetnici, doznaje se, bit će Ivan Stanić i Nikola Mandić koji rade zajedno s odvjetniko­m Matom Matićem.

Odriču se prava

Stanić bi trebao biti branitelj Zdravku, a Mandić Zoranu Ma- miću. S obzirom na ulazak novih odvjetnika u spis, u takvim situacijam­a je uobičajeno i da odvjetnici od suda traže i dobiju vrijeme za upoznavanj­e sa spisom. No, kako se doznaje, u slučaju Mamić to neće biti tako jer njegovi novi odvjetnici sudu planiraju podnijeti podnesak u kojem se tog prava odriču. Jedan od razloga je što Mamić time želi dokazati da zadnji eksces u sudnici nije isplanirao, već se on spontano dogodio, što ruku na srce, malo tko vjeruje. A drugi, mnogo važniji je činjenica da odvjetnici Stanić, Mandić i Matić zastupaju Mamiće u drugom postupku koji se protiv njih vodi, te su dovoljno upućeni i u ovaj spis. Riječ je o postupku koji se zbog izvlačenja novca iz Dinama vodi protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, te Igora Krote, Sandra Stipančića, Damira Vrbanovića i Nikkyja Vuksana. Taj je postupak u fazi istrage, a očekuje se da bi optužnica mogla biti podignuta tijekom srpnja. U tom postupku Mamić i ostali sumnjiče se za izvlačenje oko 270 milijuna kuna iz Dinama, i to preko off shore kompanija registrira­nih u Švicarskoj, Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i Hong Kongu.

Velik broj transfera

Tom istragom obuhvaćen je velik broj transfera Dinamovih igrača u inozemne klubove, pa su istražitel­je zanimali transferi Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Dine Drpića, Marija Mandžukića, Boška Balabana... S obzirom na to da se dio tih poslova odvijao i u inozemstvu, tijekom istrage je tražena i međunarodn­a pravna pomoć, a Švicarska je u odnosu na poslove koji su se odvijali na njezinu teritoriju provela svoju istragu. Rezultati onog što su otkrili trebali bi biti dostavljen­i USKOK-u te u konačnici postati i sastavni dio već postojećeg spisa. Kada optužnica bude podignuta, očekuje se i da će USKOK ponovo od Vrhovnog suda zatražiti delegaciju spisa sa suda u Zagrebu. Prošli put Vrhovni sud im je zahtjev uvažio, a oni su ga pravdali poznanstvo­m Zdravka Mamića s pojedinim sucima koji rade na tom sudu, te činjenicom da neki od sudaca zagrebačko­g Županijsko­g suda sudjeluju i u odlukama koje donosi Disciplins­ka komisija HNS-a. Hoće li Vrhovni sud i ovaj put uvažiti USKOK-ove argumente za delegaciju spisa tek će se vidjeti. Što se tiče suđenja u Osijeku, ako sve ostane prema najavama iz redova Mamićevih novih odvjetnika, suđenje će se normalno nastaviti početkom srpnja iskazima svjedoka. Dejan Lovren bi na klupu za svjedoke trebao sjesti u rujnu, a Luka Modrić će za to vrijeme čekati hoće li i formalno biti osumnjičen za davanje lažnog iskaza tijekom suđenja Mamiću.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia