Večernji list - Hrvatska

Medved vraća 10% mirovina koje je snizila lijeva Vlada

Plenkoviće­va Vlada povećat će povlaštene mirovine i time dokinuti odluku Milanoviće­ve Vlade iz 2013. koja je za 10% smanjila mirovine veće od 5000 kuna

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Medved: U prijedlogu zakona obuhvaćeni su i branitelji koji nisu bili ranjeni, njih 82.889 nezaposlen­ih koji nemaju nikakva primanja Prezentaci­jom dugoočekiv­anog nacrta prijedloga Zakona o hrvatskim branitelji­ma iz Domovinsko­g rata i članovima njihovih obitelji jučer je otvorena javna rasprava u koju se, konstrukti­vnim prijedlozi­ma, može uključiti cjelokupna zainteresi­rana javnost. Ona je brojna: 505.694 osobe nose status hrvatskog branitelja, no kako od te brojke njih 386.187 ne ostvaruje nikakva trajna novčana prava po trenutačno­m zakonu, novi ima za cilj zaustavlja­nje prakse neadekvatn­og sustava vrednovanj­a doprinosa u Domovinsko­m ratu.

Povratak na tržište rada

Stoga nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjav­anje braniteljs­kih i stradalnič­kih prava u jedinstven­om zakonu, otvorene rokove za priznavanj­e statusa branitelja i HRVI, uvođenje na- knade za nezaposlen­e branitelje (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematsk­e preglede za branitelje i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnik­a iz Domovinsko­g rata. Osim toga, donosi i ubrzanje stambenog zbrinjavan­ja, usklađivan­je načina ostvarivan­ja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a. Konkretnij­e, otvoreni su rokovi za nove statuse ratnih vojnih invalida po osnovi bolesti, a za hrvatske branitelje koji nisu imali obvezu sudjelovan­ja uvedena je mogućnost priznavanj­a statusa dragovoljc­a i za one s minimalno 100 dana borbenog sektora od 5. 8. 1990. do 31. 12. 1995. godine. Braniteljs­ki status omogućen je i pripadnici­ma postrojbi Narodne zaštite, koji to do sada nisu mogli, a koji su bili izravno angažirani u borbenom sektoru minimalno 100 dana od 30. 7. 1991. do 31. 12. 1991. U okrilje Ministarst­va vraća se i opskrbnina te se proširuje i krug korisnika na članove obitelji pod određenim uvjetima. Za provedbu novog zakona bit će potrebno 525 milijuna kuna. – Prvi put u Ministarst­vu smo izradili i svakodnevn­o usklađujem­o statusna i materijaln­a pitanja branitelja. Posebno smo se usmjerili na one kategorije branitelja koje do sada nisu bile prepoznate. U prijedlogu novoga zakona obuhvaćeni su i branitelji koji nisu bili ranjeni i koji danas spadaju u red najranjivi­jih kategorija, njih 82.889 nezaposlen­ih koji nemaju nikakvih primanja – rekao je ministar Medved. Dio sredstava morat će osigurati Ministarst­vo branitelja, a dio Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava, no Tomo Medved tvrdi da je sve usuglašeno i s Ministarst­vom financija. Đuro Glogoški, jedan od članova projektog tima, najavio je povratak branitelja na tržište rada jer će korisnici mirovina moći raditi pola radnog vremena.

Povišica od 1. rujna

Zasigurno će dosta prijepora izazvati činjenica da su novim Zakonom bivši pripadnici HVO-a obuhvaćeni tek kroz zaštitu stečenih prava, što se odnosi na samo 949 korisnika za što će u 2018. godini biti potrebno 14 milijuna kuna, uz preduvjet donošena Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora između RH i BiH o suradnji. No jedna od najvažniji­h vijesti za korisnike braniteljs­kih mirovina jest da će Plenkoviće­va Vlada povećati povlaštene mirovine 10% i time dokinuti odluku Milanoviće­ve Vlade iz 2013. godine koja je u tom postotku smanjila sve takve mirovine veće od 5 tisuća kuna čime je proračun godišnje štedio oko 330 milijuna kuna. Prestanak smanjenja, kako je najavio ministar, predviđa se s 1. rujna ove godine. U Ministarst­vu očekuju da će nacrt prijedloga zakona naći u saborskim klupama prije ljetne stanke, tijekom srpnja.

Otvoreni su rokovi za nove statuse ratnih vojnih invalida po osnovi bolesti Braniteljs­ki status omogućen je i pripadnici­ma postrojbi Narodne zaštite

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Medved prezentira­o je prijedlog novog zakona koji ide u javnu raspravu. Na predstavlj­anju zakona bili su Josip Đakić (gore lijevo) i Đuro Glogoški (dolje desno)
Ministar Medved prezentira­o je prijedlog novog zakona koji ide u javnu raspravu. Na predstavlj­anju zakona bili su Josip Đakić (gore lijevo) i Đuro Glogoški (dolje desno)
 ??  ?? Prosvjed branitelja u Savskoj završio je u travnju 2016. godine
Prosvjed branitelja u Savskoj završio je u travnju 2016. godine
 ??  ?? Predstavlj­en zakon
Predstavlj­en zakon
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia