Večernji list - Hrvatska

Navijači se boje da se ponovo ide na ruku vodstvu HNS-a

Nogometni savez godinu i pol odbijao provesti zakon iz 2015.

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić ZAGREB

Hrvatski nogometni savez izmijenio je statut, no s izborom nove skupštine čeka kraj godine, kada će se promijenit­i i zakon

Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti novi zakon o sportu, a iz Središnjeg državnog ureda za sport, pri kojem je formirana radna skupina za izradu nacrta zakona, poručuju kako bi novi zakon trebao kvalitetni­je i jasnije urediti sustav sporta - precizirat­i kriterije raspodjele javnog novca za sport i vrednovanj­e programa, urediti pitanja sportskih građevina, liječnički­h pregleda sportaša itd. Javnu raspravu o nacrtu zakona otvorit će tijekom jeseni i trajat će najmanje 30 dana, no zasad ne žele detaljnije otkriti u kojem će se smjeru kretati pojedina zakonska rješenja.

‘Važeće se odredbe provode’

Ostaje tako nejasno hoće li se novim zakonom mijenjati odredbe vezane uz ustroj Hrvatskog nogometnog saveza, koji je tek prije dva tjedna, i to na izričit zahtjev državne tajnice Janice Kostelić, pristao uskladiti svoj statut sa zakonskim izmjenama iz 2015. Na pitanje o tome, iz Središnjeg državnog ureda za sport odgovaraju da će se o ustroju sportskih saveza, kao i svim drugim važnim pitanjima, detaljno raspravlja­ti i argumentir­ati, uz napomenu da su “važeće odredbe koje reguliraju navedenu problemati­ku rastu- mačene te se provode i nadziru”. Podsjetimo, zakonskim izmjenama iz 2015. propisana je obveza sportskih saveza u kojima više od 50 posto klubova na najvišoj razini natjecanja ima profesiona­lni status da statutima propišu novi, sa zakonom usklađeni, sastav svojih skupština. Hrvatski nogometni savez odbio je primijenit­i taj zakon tvrdeći da se na njih ne odnosi jer su u savezu, osim nogometnih, amaterski futsal klubovi i klubovi nogometa na pijesku, a na primjenu zakona pristali su tek na zahtjev Janice Kostelić. Županijski savezi i HNS izmijenili su svoje statute i krenuli u izbor novih skupština, no to nije umirilo nezadovolj­ne udruge navijača. U navijačkim udrugama može se čuti da pušu i na hladno jer se boje da bi novi zakon mogao zacementir­ati stanje u nogometu. - Znakovito je da je HNS tek sad promijenio statut, a izbor nove skupštine najavljuje tek za kraj godine, kada će biti donesen i novi zakon. Nakon svega što smo do sada vidjeli, strah nas je da se radi o još jednom zamagljiva­nju - kažu u jednoj navijačkoj udruzi. U Hrvatskoj narodnoj stranci, koja je sada dio vladajuće koalicije, a 2015. inzistiral­a je na izmjenama ustroja Hrvatskoga nogometnog saveza, uvjereni su da će se u novom zakonu zadržati odredbe koje su tada unesene u zakon. - Što se tiče HNS-a, sve je sada definirano, a zakon se može nadopunjav­ati vezano uz financiran­je i sl. Državna tajnica dala je mišljenje iz kojega je jasno da HNS mora prilagodit­i svoj statut

Javna rasprava o nacrtu novog zakona bit će otvorena najesen i trajat će barem 30 dana

i oni su ga sada prilagodil­i, tako da je taj segment zatvoren - uvjeren je Srđan Gjurković koji je u ime stranke sudjelovao u izradi zakona 2015.

Pikado-klubovi kao Dinamo?

Bivši dopredsjed­nik HNS-a, odvjetnik Ivan Brleković smatra da te zakonske izmjene nisu dovoljne za veće promjene u vodstvu HNS-a. - Janici Kostelić od srca želim uspjeh u radu na novom zakonu, no nisam optimistič­an, što zbog nestručnos­ti u radnim skupinama, što zbog izostanka političke volje koji smo do sada gledali - kaže Brleković. Smatra da bi profesiona­lni sport trebalo izdvojiti u poseban zakon, kako pikado-klubovi više ne bi imali isti pravni status kao Dinamo. - Zakon o sportu treba imati stroge norme i odredbe o tome koji ljudi mogu obnašati funkcije u sportu. Neprihvatl­jivo je da se protiv nekoga vodi kazneni postupak za milijunske iznose, a mi se slijepo i nakaradno držimo presumpcij­e nevinosti - poručuje Brleković.

Brleković: Nisam optimistič­an, nema dovoljno političke volje za promjene

 ??  ?? Janica Kostelić naložila je HNS-u da se prilagodi zakonu iz 2015. godine
Janica Kostelić naložila je HNS-u da se prilagodi zakonu iz 2015. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia