Večernji list - Hrvatska

Kratki predah prije izvješća revizije i plana restruktur­iranja

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

OPG-ovi koji nisu prijavili dug, mogu to još uvijek učiniti. Isplata staroga duga mnogima je omogućila daljnji nesmetani rad

Proces u Agrokoru neće omesti kaznene prijave, on se nastavlja, s tim da će se konkretni koraci znati u rujnu kada će biti objavljena revizorska izvješća. O stanju imovine može se samo nagađati, no izgledno je da će se morati velik dio toga otpisati.

Operativno poslovanje dobro

Prema podacima koji su objavljeni lani, imovina koncerna je bila oko 50 milijardi kuna, no do sada napravljen­a revizija pokazuje da je ta brojka manja. Za koliko, još se ne zna, tek se nagađa o iznosu od približno 12 milijardi kuna. U rujnu će se znati točan iznos. No, nije dobro ako bude manji od 40,4 milijardi kuna, koliko su utvrđene obveze koncerna. Taj iznos će se prikazati kao otpis vrijednost­i, a ako se utvrdi da su primjerice zalihe manje ili vrijednost nekretnina. No i to je gubitak, samo ne onaj koji se odnosi na operativno poslovanje. U tom segmentu koncern radi puno, kako bi vratio poslovanje na lanjske razine. Promet u Konzumu se približava tim razinama, a proizvodne tvrtke rade navodno i bolje. Velik plus za proces bio je odobreni kredit od 480 milijuna eura. S 80 milijuna refinancir­an je kredit iz travnja, a sa 150 milijuna eura vratit će se stari dugovi dobavljači­ma. Isplata prema mikro tvrtkama i OPG-ovima je obavljena, i za njih oko 2100 isplaćeno je 132 milijuna kuna. Iznos od 110 milijuna eura bit će namijenjen malim, srednjim i velikim tvrtkama i ta će isplata početi krajem ovog mjeseca. Plan je da u rezervi ostane 10 milijuna eura. Jer će vjerojatno biti ispravaka vrijednost­i potraživan­ja. Naime, OPG-ovi koji su slučajno izostavlje­ni, jer nisu prijavili dug, mogu to još uvijek učiniti. Isplata staroga duga mnogima je omogućila daljnje nesmetano poslovanje. Neke od tvrtki, poput Granolia i AWT-a nisu uspjele podnijeti financijsk­i pritisak i ušle su u proces predstečaj­ne nagodbe. Riječ je o tvrtkama koje su bile jako izložene prema Agrokoru. No nisu jedine i stoga postoje očekivanja kako bi uskoro to mogle objaviti još neke tvrtke. Prije svega one koje su ulazile u kombinacij­e financiran­ja putem mjenica.

Što može u prodaju

Izvanredna uprava u Agrokoru može sada i napraviti malu stanku, jer od početka procesa razgovori traju svaki dan do kasno navečer. Privremeno vjerovničk­o vijeće za oko dva tjedna dogovorit će daljnju isplatu starog duga, a u rujnu će početi druga faza. Nakon konsolidir­anih revizorski­h izvješća, moći će se konkretizi­rati plan restruktur­iranja. Tada će se znati i što može u prodaju i kolika se vrijednost za tvrtke može dobiti. U procesu nagodbe sljedeće godine, svi će vjerovnici i znati na koliki udjel povrata duga mogu računati.

 ??  ?? Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor
Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia