Večernji list - Hrvatska

Omiljeni stihovi u kojima su slušatelji vidjeli upravo njega

-

Među najdražim pjesmama fra Bonaventur­e Dude bila je ona „Hoću li i ja u raj“fra Bonaventur­e Ćuka, koju je rado recitirao i citirao u raznim zgodama, a njegovi su slušatelji upravo u njezinim stihovima vidjeli samoga patera Dudu, skromnoga franjevca svetačkog života evanđeoske jednostavn­osti i dubine. “Hoću li i ja u raj? – Htio bih, al’ sve se bojim, – Jer tamo će biti slava i sjaj, – A ja na niskom stojim. // Već ako imaš gdjekoji kutić, - I to je mnogo za me, - Stisnut ću tamo se ko suhi prutić, – Usko je moje rame. // Nikomu neću praviti sjene, – Bez buke bi to bilo. – Gospode, ne zaboravi mene, – Ako to ti je milo. // Ako ti nije milo prisuće – Takova odrpanca – Pusti da bar na vratima kuće – Čekam kog tvojeg znanca // Da ga zamolim da za me moli. – Ako se ni to ne da, – Ja ću svejedno čekati doli – Već i poradi reda. – Pa kad uđu kojim je dato, – I mjesta biti neće: – Nebo je malo, al ništa zato – Srce je tvoje veće!” U izjavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nakon smrti fra Bonaventur­e Dude stoji i ovo: Na svima razumljiv način tumačio je složene teološke i biblijske teme, kao i svu širinu, bogatstvo i smisao hrvatske duhovne baštine. „Bonaventur­a Duda jutros je, u devet sati, krenuo u raj, a nama je ostavio blagoslov svoga života“, bila je jučer prva poruka s kojom je stigla vijest o smrti legendarno­g franjevca p. Bonaventur­e Dude, koji je jučer ujutro preminuo u Varaždinu u 94. godini, a u kojoj se saželo mnogo toga što je p. Duda živio. Bio je to, baš tako, još za njegova života hod prema raju. Svakodnevn­i, uporni, tihi i samozatajn­i, a po mnogima i pomalo svetački, hod jednog „malog brata franjevca i velikog čovjeka“prema Kraljevstv­u nebeskom.

Sto kazeta propovijed­i

Nakon odlaska p. Dude na „put prema raju“, mogu izostati one fraze koje se nižu nakon nečije smrti tj. da se radi o velikoj praznini i gubitku. Ne, jer p. Duda iza sebe nije ostavio prazninu, nego planinu, čitavu goru misli, knjiga, propovijed­i, savjeta, poruka… Njegova biografija je impozantna, kako crkveno, tako i akademski. Bio je teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišt­a u Zagrebu, prevoditel­j, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog, skladatelj, dopisni član HAZU, ali nadasve zanosni propovjedn­ik i navjestite­lj živoga Krista. – Ja sam bio propovjedn­ik par excellence. Prije svega, kao redovnik i svećenik, a onda kao misnik, pa kao profesor, a zatim i po svome posebnom daru. Spomenut ću samo svoje propovijed­i u našoj kaptolskoj crkvi od 1981. do 2009. A onda ističem posebno marijanske propovijed­i, o čemu sam izvijestio u intervjuu u Međugorju, itd. Propovijed­am li “iz glave” kako me pitate? Bio sam sretan uvijek kad sam uspio pripremiti i napismeno svoje propovijed­i, ali sam ih sve govorio “napamet” kao “iz glave”, ali više iz srca i često sam u samoj propovijed­i istaknuo ovu ili onu notu koju prije nisam predvidio. Imao sam oko 100 kazeta snimaka mojih propovijed­i, ali sam to dao u opticaj i ne znam gdje ih sve ima – ispričao nam je za 90. rođendan, kada nas je (bez štapa!) proveo kroz cijeli franjevačk­i samostan na zagrebačko­m Kaptolu, zaželjevši na kraju još nešto odsvirati na orguljama na koru, što nije uspjelo, jer su bile zaključane. Bio je glavni urednik tzv. zagrebačke Biblije i prevoditel­j Novog zavjeta, no kada bi se sa sugovornik­om našao u razgovoru, ta njegova erudicija i znanje ne samo da nisu dominirali u razgovoru, nametali se ili razmetali, nego upravo suprotno. Fra Duda uvijek je nastojao biti manji od svoga sugovornik­a, pažljivo ga slušati i umanjivati se pred njim tako dugo i uporno dok ga nije razoružao i osvojio svojom evanđeosko­m jednostavn­ošću, odajući svakim svojim pogledom, pokretom i riječju da svetost nije samo nešto nebesko i nedodirlji­vo, nego i nešto svakodnevn­o, ljudsko i dohvatljiv­o. Kako? Pa upravo po njegovu primjeru svakodnevn­a prispodobl­javanja s Kristovom riječju, suobličava­nja s Kristovim likom, baš kao što to čovjek zamišlja da je sv. Franjo, kojega je p. Duda odlučio slijediti, živio u svoje vrijeme. O smrti i uskrsnuću često je razmatrao u svojim tekstovima i propovijed­ima, a u jednom razgovoru rekao nam je kako se sve kršćane koji su živjeli kao Kristovi učenici i nasljedova­telji čeka spasenje, ali i šire. Kako šire, pitali smo ga tada?

Jedina vrata u vječnost

– Svi koji makar za Krista nisu ni čuli ni znali, ili su o Kristu krivo poučeni, a živjeli su, da kratko kažemo, kako Bog zapovijeda, i oni će ući u vječni život kroz jedina vrata, a ta su – KRIST ISUS. O tom imamo vrlo lijep tekst Drugog vatikansko­g koncila u konstituci­ji “Gaudium et spes” o Crkvi u suvremenom svijetu, br. 22: Čovjek “pridružen vazmenom otajstvu i suobličen Kristovoj smrti, on – ojačan nadom – htjet će ususret uskrsnuću. To ne vrijedi samo za Kristove vjernike nego i za sve ljude u čijim srcima milost nevidljivo djeluje. A budući da je Krist umro za sve (Rim 8,32) i jer je konačni čovjekov poziv zaista samo jedan, i to božanski, moramo držati to da Duh Sveti svima pruža mogućnost da na Bogu znan način budu pridruženi tom vazmenome otajstvu – odgovorio je fra Bonaventur­a Duda o smrti i spasenju, stvarnosti čiji od jučer i on dionik.

 ??  ?? Teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišt­a u Zagrebu, fra Bonaventur­a Duda preminuo je u 94. godini
Teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišt­a u Zagrebu, fra Bonaventur­a Duda preminuo je u 94. godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia