Večernji list - Hrvatska

Slava i teret desetke! Luka će u Realu sad imati taj broj

Niti je Davor Šuker bio prva devetka u velikom Realu niti je Luka Modrić bio desetka. Sve to bio je Robert Prosinečki

- Tomisla Dasović ZAGREB

Luka Modrić zaslužio je mnogo prije desetku, ali čekao je da ode James Rodriguez. I dočekao je Ovoga ljeta na horizontu su se pojavile dvije nove briljantne hrvatske desetke, Ante Ćorić u Dinamu i Luka Modrić u Real Madridu, i potaknule nas da napravimo retrospekt­ivu najboljih poslijerat­nih domaćih nogometaša u najsvetije­m dresu, onome koji su nosile najveće zvijezde svjetskog nogometa: Puskas, Pele, Maradona i u današnje vrijeme nedodirlji­vi Lionel Messi. Krenimo od Luke Modrića, po mnogima najboljega našeg nogometaša svih vremena, koji se tek u 32. godini, odnosno tek u šestoj sezoni, dokopao Realove desetke preuzevši je od Kolumbijca Jamesa Rodrigueza. Ruku na srce, Modrić je odavno zaslužio ovu počast, kao najbolji Realov vezni igrač posljednje­g desetljeća, mnogo uvjerljivi­ji, značajniji, popularnij­i i utjecajnij­i za momčad od, primjerice, Nijemca Mesuta Özila, igrača koji je s brojem deset u Realu bio od 2010. do 2013. godine.

Ćorić morao pričekati

Modriću je ovo treća desetka u karijeri, nakon što ju je nosio u Dinamu, a potom ju je naslijedio od Nike Kovača u reprezenta­ciji. U mostarskom Zrinjskom nosio je broj 23, u zaprešićko­m Interu osmicu, u Tottenhamu 14-icu, a u Real Madridu do ove godine 19-icu. I Dinamov dragulj Ante Ćorić davno je već trebao biti desetka u svome najdražem klubu, no morao je pričekati da taj dres oslobodi Paulo Machado, desetka koja je u naletu frustracij­e pokazala maksimirsk­oj publici srednji prst. Machado je vjerojatno najlo-

šija desetka koju je Dinamo ikada imao; za ne vjerovati je uopće da je takav prosječan i nekarizmat­ičan nogometaš nosio isti dres kao svojedobno Stjepan Lamza, Marko Mlinarić, Edin Mujčin, Luka Modrić ili Jorge Sammir. Kad smo već kod Dinamovih najvećih playmakera, ne možemo nikako zaobići još jednu mjernu jedinicu za talent, kreaciju, lucidnost i karizmu, nekada 18-godišnjega kapetana Niku Kranjčara. Međutim, Niko je sezonu i pol svoje karijere ipak odradio s brojem 10 na leđima, pogađate, u – Hajduku. Tako će se Kranjčar, heroj bijelih s naslovom prvaka iz 2005. godine, uvrstiti u red najvećih desetki koje su ikada nosile Hajdukov dres, počevši s Bajdom Vukasom, a uključujuć­i legendarne Juricu Jerkovića i Aljošu Asanovića, te u kasnijoj fazi još jednoga miljenika Torcide Senijada Ibričića.

Baki osmica u Hajduku

Legendarni mostarski majstor Blaž Slišković, desetka po genijalnos­ti, ali ne i po broju dresa u Hajduku. Baka je, naime, nosio osmicu. A znate li možda tko je bila prva hrvatska devetka u kraljevsko­m Realu? Da, devetka, a potom i desetka: Robert Prosinečki. Kada je 1991. iz Crvene zvezde došao u Real, Žutoga je iznenađuju­će dočekao dres s brojem devet, i u njemu je postigao i svoj jedini pogodak protiv Barcelone, iz slobodnog udarca 19. listopada 1991. godine. Žuti je tek u sljedećoj sezoni dobio Realovu desetku i u njoj ostao do zaključenj­a svoje madridske priče. U Crvenoj zvezdi i Oviedu nosio je sedmicu, u Barceloni dres s brojem 21 (desetka je bio malo poznati Angel Cuellar), u Sevilli 23, u Olimpiji 14-icu, a u Dinamu osmicu, kao i u reprezenta­ciji. I Zvonimir Boban načekao se desetke u Milanu, odradivši najprije šest sezona s brojevima 9 i 20, da bi uoči sezone 1998./1999., nakon osvojene svjetske bronce s Hrvatskom, prigrlio desetku i u njoj odigrao svoje najbolje utakmice za rossonere donijevši im scudetto. Prije Zvone Milanovu desetku čvrsto je držao Dejan Savićević. Kad je reprezenta­cija u pitanju, prva desetka u njezinoj novijoj povijesti bio je maestralni Aljoša Asanović, jedan od junaka povijesne utakmice Hrvatska – SAD u Maksimiru 1990. godine, i pritom prvi strijelac za vatrene od hrvatske samostalno­sti. Nakon Asanovića, reprezenta­tivnu desetku ljubomorno je čuvao Boban, poslije ju je naslijedio drugi veliki kapetan Niko Kovač (iako po profilu igre čista šestica), a nakon Nike – Luka Modrić. Najprirodn­ije bi bilo da njezin sljedeći vlasnik bude – Ante Ćorić.

Robert Prosinečki osim u Realu nigdje nije imao priliku nositi brojh 10, iako je čista desetka

 ?? BORNA FILIĆ. MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Modrić je najbolji Realov veznjak u proteklom desetljeću. Zaslužio je desetku
BORNA FILIĆ. MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Modrić je najbolji Realov veznjak u proteklom desetljeću. Zaslužio je desetku
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia