He­roj An­te Er­ceg: Zašto ne bi­smo iz­ne­na­di­li En­gle­ze?

Do sa­da smo u do­igra­va­nju do­bi­va­li lak­še pro­tiv­ni­ke, ali sa­da nas ždri­jeb ni­je ma­zio. Mo­žda baš za­to pro­đe­mo, ka­že Er­ceg

Vecernji list - Hrvatska - - Sport - To­mis­lav Da­so­vić

Go­re ne mo­že - je­di­ni je za­klju­čak is­ho­da ždri­je­ba za Haj­duk, ko­ji je se­dam pu­ta igrao pro­tiv en­gle­skih klu­bo­va, i sva­ki pu­ta - iz­le­tio

Čak tri pu­ta split­ske bi­je­le je iz­ba­cio Tot­ten­ham (‘67., ‘84., ‘91.), po jed­nom Le­eds Uni­ted (‘73.), Ar­se­nal (‘78.), Ful­ham (‘02.) i Sto­ke City (‘11.), s tim da je u tih 14 ogle­da s En­gle­zi­ma Haj­duk sla­vio sa­mo tri pu­ta. Sa­da je na me­ni­ju Ever­ton, klub slav­ne proš­los­ti, još uvi­jek če­t­vr­ti naj­tro­fej­ni­ji en­gle­ski klub, član elit­ne sku­pi­ne ‘Big 5’, uz Man­c­hes­ter Uni­ted, Li­ver­po­ol, Tot­ten­ham Hot­s­pur i Ar­se­nal. Ever­to­no­ve ovo­ljet­ne broj­ke su im­po­zant­ne: mom­čad mu vri­je­di 295 mi­li­ju­na eura (na­su­prot Haj­du­ko­ve pd 22,9 mi­li­ju­na eura), u pri­je­laz­nom ro­ku po­tro­šio je čak 98 mi­li­ju­na eura na po­ja­ča­nja, ali je is­to­dob­no pro­dao naj­bo­lje­ga igra­ča i stri­jel­ca, Ro­me­la Lu­ka­kua u Man­c­hes­ter Uni­ted za 84,7 mi­li­ju­na. No, ako je Ever­to­no­vo naj­ve­će ime u ovom tre­nut­ku buc­mas­ti ‘Rum­me­nig­ge’, slav­ni ali ocva­li Wayne Ro­oney, on­da haj­du­ko­vi­ma ne mo­ra­ju kle­ca­ti ko­lje­na uoči gos­to­va­nja na Go­odi­so­nu. Ever­ton je u 2. pret­ko­lu tek s po dva pu­ta po 1:0 iz­ba­cio slo­vač­ki Ru­žom­be­rok i u tim ogle­di­ma uop­će ni­je oda­vao do­jam gran­di­oz­nos­ti i zas­tra­šu­ju­će mo­ći. Uos­ta­lom, i ta cr­na Haj­du­ko­va se­ri­ja pro­tiv En­gle­za jed­nom mo­ra bi­ti za­us­tav­lje­na.

‘Do­če­kat će­mo ih sprem­ni’

- Haj­duk će bi­ti pra­vi iza­zov, sa snaž­nom pot­po­rom pu­bli­ke i na sta­di­onu na ko­je­mu je li­je­po igra­ti. No, mi na­rav­no že­li­mo ući u grup­nu fa­zu Europ­ske li­ge, do­bro će­mo ana­li­zi­ra­ti nji­ho­ve vr­li­ne i sla­bos­ti, i do­če­kat će­mo ih sprem­ni - bi­la je pr­va re­ak­ci­ja na ždri­jeb Ever­to­no­vo­ga tre­ne­ra, 54-go­diš­nje­ga Ni­zo­zem­ca Ro­nal­da Ko­ema­na, uz ko­je­ga na klu­pi kao po­moć­nik sje­di - nje­gov brat Erwin. U Haj­du­ko­vim re­do­vi­ma is­hod ždri­je­ba ni­je do­če­kan s ra­zo­ča­ra­njem. Ne­ma ni raz­lo­ga; bi­je­li su u ve­li­kom na­le­tu, ohra­bre­ni sjaj­nom pred­sta­vom pro­tiv Brön­d­bya. - Bit će to spek­takl pred na­šom pu­bli­kom, po­ku­šat će­mo iz­vu­ći što bo­lji re­zul­tat u Li­ver­po­olu. Zašto ne bi­smo iz­ne­na­di­li? Oni su fa­vo­ri­ti, ali ima­mo šan­se. Do­sad smo u do­igra­va­nju za Europ­sku li­gu do­bi­va­li lak­še pro­tiv­ni­ke, a ove se­zo­ne ždri­jeb nas ni­je ma­zio. Mo­žda baš za­to pro­đe­mo – sma­tra no­vi split­ski he­roj An­te Er­ceg, ko­ji se od­mah okre­nuo i utak­mi­ci pro­tiv Di­na­ma, od­nos­no nas­tav­ku Hr­vat­ske li­ge. - U do­brom smo rit­mu, du­go smo sku­pa i do­bro se poz­na­je­mo. Na­dam se da će­mo se bo­ri­ti za vrh do po­s­ljed­njeg ko­la.

Ni­šta ni­je ne­mo­gu­će

Haj­du­kov vra­tar Dan­te Sti­pi­ca u če­ti­ri je eu­rop­ska ogle­da pri­mio sa­mo je­dan po­go­dak, od Lev­skog u So­fi­ji. - Su­viš­no je go­vo­ri­ti ko­li­ko je Ever­ton ve­li­ka mom­čad, u sa­mom vr­hu en­gle­skog no­go­me­ta. Do sa­da smo vi­dje­li ka­ko nas je tre­ner spo­so­ban uvje­ri­ti u svoj plan i mo­gu obe­ća­ti da će­mo da­ti sve od se­be. Ni­šta ni­je ne­mo­gu­će, bez ob­zi­ra ko­li­ko ve­li­ke igra­če ima­ju. Ako smo u pret­hod­na dva pret­ko­la proš­li naj­te­že su­par­ni­ke, mo­že­mo i sa­da. Ne­ke ma­nje atrak­tiv­ne mom­ča­di ulo­že sve za ula­zak u Europ­sku li­gu, a ne­ke ve­će mom­ča­di po­put Ever­to­na mo­žda ne ga­je ve­li­ke am­bi­ci­je za ne­ka na­tje­ca­nja. Utak­mi­ce će sve po­ka­za­ti - ka­zao je Sti­pi­ca. A tko će sta­ja­ti bi­je­li­ma na pu­tu pre­ma Eu­rop­skoj li­gi? Za Ever­ton pri­mje­ri­ce igra ka­pe­tan vel­ške re­pre­zen­ta­ci­je As­hley Wil­li­ams, za­tim re­pre­zen­ta­tiv­ci En­gle­ske Mic­ha­el Ke­ane (do­ve­den iz Bur­nleya za 28,5 mi­li­ju­na eura), Ross Bar­k­ley, Le­ig­h­ton Ba­ines, Ga­reth Bar­ry i Phil Ja­gi­el­ka, a su­par­ni­ci me­đu vrat­ni­ca­ma su En­glez Jor­dan Pic­k­ford (do­ve­den iz Sun­der­lan­da za 28,5 mi­li­ju­na eura) i is­kus­ni Ni­zo­ze­mac Mar­te­en Ste­ke­len­burg. Ko­eman je ovo­ga lje­ta do­veo i svo­ga su­na­rod­nja­ka, ofen­ziv­nog ve­zis­ta Ajaxa Davya Kla­asse­na za čak 27 mi­li­ju­na eura. U vez­nom re­du po­pu­lar­nih Tof­fe­esa je i re­pre­zen­ta­ti­vac Bos­ne i Her­ce­go­vi­ne, 24-go­diš­nji Mu­ha­med Be­šić, no­go­me­taš ko­ji je jed­nom (si­je­čanj 2016.) bio pro­gla­šem klup­skim igra­čem mje­se­ca. Be­šić (ro­đen u Ber­li­nu) je poz­nat i kao na­pra­sit deč­ko, a pa je ne­dav­no, za­jed­no s Edi­nom Dže­kom, su­dje­lo­vao u tuč­nja­vi pro­tiv re­pre­zen­ta­ti­va­ca Grč­ke u Ze­ni­ci, i vje­ro­jat­no ga če­ka ga Fi­fi­na sus­pen­zi­ja. Mu­ha­med ni­je bio na po­pi­su igra­ča Ever­to­na za ovo­tjed­ni uz­vrat s Ru­žom­be­ro­kom. Ina­če, u Spli­tu su se ju­čer pro­da­va­le ulaz­ni­ce za ne­djelj­ni der­bi s Di­na­mom u Mak­si­mi­ru (19 sa­ti). Za­ni­ma­nje eufo­rič­nih Haj­du­ko­vih na­vi­ja­ča je ogrom­no, bu­du­ći da Spli­ća­ni na­po­kon, na­kon du­go vre­me­na, izgledaju kao hra­bra, od­luč­na, oz­bilj­na, pra­va na­tje­ca­telj­ska mom­čad, što je za­is­ta pre­poz­nat­ljiv ru­ko­pis tre­ne­ra Jo­ana Car­ril­la. Haj­duk je pod nje­go­vim vod­stvom ne­po­ra­žen u po­s­ljed­njih de­set služ­be­nih utak­mi­ca, od­nos­no sa­mo jed­nom (od Ri­je­ke na Ru­je­vi­ci) u po­s­ljed­njih 20 nas­tu­pa. U toj kvo­ti 20 su i dvi­je uzas­top­ne mak­si­mir­ske po­bje­de: nad Di­na­mom 22. trav­nja (2:0) i nad Lo­ko­mo­ti­vom 16. sr­p­nja (3:1).

U sta­nju smo pro­ći i naj­te­že su­par­ni­ke, tvr­di Haj­du­kov vra­tar Dan­te Sti­pi­ca Haj­duk je pra­vi iza­zov za nas, ka­že tre­ner Ever­to­na Ro­nald Ko­eman

IVO ČAGALJ/PIXSELL

Ju­nak utak­mi­ce pro­tiv Da­na­ca An­te Er­ceg već je jed­nom, kao igrač Spli­ta, igrao pro­tiv En­gle­za i 2011. go­di­ne is­pao od Ful­ha­ma

REUTERS

Naj­ve­ća zvi­jez­da Ever­to­na je 31-go­diš­nji en­gle­ski re­pre­zen­ta­ti­vac Wayne Ro­oney

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.