Večernji list - Hrvatska

Na Maratonu lađa voze i prve sisačke lađarice

Uz žensku ekipu na maratonu će se natjecati i njihovi muški kolege kojima će to biti 13. sudjelovan­je

- Danijel Prerad

Lađarice vrijedno vježbaju od travnja. Sve dolaze redovito, žrtvuju privatno vrijeme, uzimaju godišnji odmor. Natječu se na 9,5 kilometara danijel.prerad@vecernji.net Na jubilarnom, 20. maratonu lađa u Metkoviću nastupit će i dvije sisačke ekipe – uz momčad lađara, koji će put Metkovića krenuti po 13. put, s njima će ove godine prvi put nastupiti i sastav sisačkih lađarica. Svi su oni članovi Udruge lađara Sisak, starosti od 20 do 50 godina, a zadnjih tjedana, pred sam maraton, na rijeci Kupi vježbaju četiri puta tjedno. Vrućine im nisu prepreka, trening traje satdva, a dnevno znaju preveslati i 25 kilometara.

Očekuju dobar rezultat

– Počeli smo u veljači s pripremama muškog sastava, a u travnju priključil­a se ženska ekipa. Prvi je to ženski veslački sastav u Sisku i vrlo brzo svladao je tehnike veslanja. Začudila nas je njihova ozbiljnost, entuzijaza­m i predanost radu. Sviedolaze redovito, žrtvuju privatno vrijeme, mijenjaju se za smjene, uzimaju godišnji, sve kako bi se dobro pripremile za natjecanje. Drago nam je da smo sada dobar temelj za dugogodišn­je postojanje sisačkih lađarica – govori Saša Zeljug, predsjedni­k Udruge lađara Sisak. Sutra je 4. maraton lađarica, a u subotu na Neretvi se natječu lađari na stazi dugoj 22,5 kilometara kada će svatko od veslača napraviti oko 7000 zaveslaja. Lani su Siščani bili jedanaesti, a ove godine očekuju bolji rezultat. – Cure se natječu na 9,5 kilometara, uzvodno od Opuzena prema Metkoviću. S obzirom na zahtjevnu stazu, od njih se očekuje samo da završe utrku, a ulazak među prva tri bi bio odličan uspjeh. Šest je ženskih sastava, ove godine nastupaju i veslačice iz Bjelovara – kaže Zeljug. Udruga lađara postoji od 2004. godine, a na početku su se za Maraton lađa pripremali na gumenim i vojnim čamcima. Prije pet godina nabavili su pravu neretvansk­u lađu, prvi u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske, te se otad u udruzi vidi i ozbiljniji iskorak prema boljim rezultatim­a te svake godine napreduju.

Naporni treninzi

– Ekipu čini 12 članova, od toga je deset veslača te kormilar i taktičar. Na pola puta mogu se zamijeniti četiri člana, no mi to ove godine nećemo činiti jer nam to oduzima vrijeme. Kormilar ne vesla, on upravlja lađom i može vas za nekoliko mjesta pogurati poznaje li rijeku. Taktičar je također važan, on pazi na ekipe ispred i iza nas, otkriva njihove slabe točke i prati njihov tempo tražeći trenutak za prestizanj­e. Taktičar može i mijenjati jednog veslača, a s obzirom na to da se u subotu očekuje 40 stupnjeva, to ćemo vjerojatno koristiti – napominje Zeljug. Unatoč napornim treninzima, muškom sastavu to ne jamči i nastup na subotnjoj utrci. Naime, danas u Kupu Slobodne Dalmacije moraju na brzinskim utrkama biti među 33 najbolja sastava koji će izboriti nastup na subotnjem 20. maratonu lađa.

Muški sastav danas se natječe u kvalifikac­ijama za subotnji Maraton lađa Ove će se godine natjecati šest ženskih sastava, a među njima i veslačice iz Bjelovara

 ??  ?? Saša Zeljug, predsjedni­k Udruge lađara Sisak
Saša Zeljug, predsjedni­k Udruge lađara Sisak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia