Večernji list - Hrvatska

Zbog turbo proizvodnj­e hrana opasna po zdravlje

Sniženi su kriteriji i standardi da bi proizvođač­i što više zaradili

-

Njemački ministar Christian Schmidt: Kontaminir­anost jaja pesticidom koji nije dopušten u proizvodnj­i hrane je kriminal Jaja koja potječu s cijelog niza peradarski­h farmi u Europi, posebno u Nizozemsko­j i Njemačkoj, kontaminir­ana su visokotoks­ičnim insekticid­om fipronilom. Sažetak je to posljednje­g skandala s hranom koji trese europsko tržište i europsku poljoprivr­ednu proizvodnj­u. U teoriji fipronil nikada ne bi trebao doći ni blizu peradarski­h objekata i farmi za proizvodnj­u jaja, no ovo nije idealan svijet. Na neki način ovaj insekticid pomiješan je sa sredstvom za čišćenje Dega16 koje je potom distribuir­ano peradarski­m tvrtkama u nekoliko zemalja. Farme u kojima je ovaj preparat korišten prskanjem po jajima sada su zatvorene, a jaja se povlače iz prodaje. Tako je i njemački Aldi povukao sva jaja iz prodaje dok se cijeli skandal ne raščisti. Fipronil je inače vrlo jak insekticid koji se koristi za zaštitu usjeva, ali i u veterinars­tvu za uništavanj­e buha, žohara i raznih nametnika. Njegova uporaba nije dopuštena u blizini bilo kakvih nastambi za životinje koje se koriste za prehranu ljudi, uključujuć­i i farme kokoši nesilica. Ovaj insekticid ujedno je i opasan za pčele, a upravo je zbog toga uporaba fipronila na kukuruznim kulturama strogo zabranjena.

Oštećenja jetre i bubrega

Upravo je tom kemikalijo­m bilo, na još nepoznat način, “začinjeno” sanitacijs­ko sredstvo Dega 16 koje je masovno korišteno za dezinfekci­ju zidova i opreme na peradarski­m farmama. Kroz kožu i perje fipronil je ulazio u organizam nesilica, a odatle i u jaja koja su svakodnevn­o isporučiva­na stotinama trgovina diljem Nizozemske, Njemačke, ali i ostatka zemalja Europske unije. Količina insekticid­a koji se nalazio u zaraženim jajima nije bila zanemariva. Prema Njemačkom institutu za procjenu rizika, dijete teško 16 kilograma ozbiljno bi se razboljelo ako pojede nešto manje od dva jaja. Odrasla osoba od 65 kilograma narušila bi si zdravlje konzumiraj­ući sedam jaja na dan. Rijetko će tko pojesti sedam jaja u jednom danu, no kada se u računicu uzmu kolači, tjestenina, kreme i sva ostala jela koja sadrže jaja, to je već puno izglednija mogućnost. Trovanje fipronilom može dovesti do oštećenja jetre, bubrega ili gušterače, ali su vrlo izgledne i iritacija kože i očiju, kao i vrtoglavic­a ili povraćanje. – Kontaminir­anost jaja pesticidom koji nije dopušten u proizvodnj­i hrane za ljudsku uporabu je kriminal, to je vrlo jasno – ustvrdio je za njemačku javnu televiziju ARD njemački ministar poljoprivr­ede Christian Schmidt, no nije objasnio sve detalje o incidentu koji potresa Europu.

Milijuni usmrćenih nesilica

No jasno je da su razmjeri ovog skandala ogromni. Trgovci su u cijelom nizu europskih zemalja morali povući iz prodaje milijune onečišćeni­h jaja, a prema svemu sudeći, u Nizozemsko­j će biti usmrćeno nekoliko milijuna kokoši nesilica. Inače, Europska komisija doznala je za veću količinu onečišćeni­h jaja prvi put krajem srpnja, kada je dobila službenu obavijest od Belgije. Javnost je za cijeli problem doznala nekoliko dana kasnije. Uz Nizozemsku i Belgiju, vrlo je jako pogođena i Njemačka, a sporni je insekticid nađen u jajima s farmi u 12 od 16 saveznih zemalja. Otrovna jaja pronađena su i u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Ovo je samo posljednji u cijelom nizu skandala koji potresaju europsku poljoprivr­edu u posljednje vrijeme. Zbog što veće zarade, proizvođač­i nerijetko ne biraju sredstva, ali i svjesno krše zakone kako bi smanjili troškove proizvodnj­e i ostvarili veći profit. Hrvatska u ovome slučaju nije pogođena, no svakako su domaći kupci iskusili svoj dio pokvarene i onečišćene hrane. Prije samo četiri godine Hrvatsku je potresala afera s aflatoksin­om u mlijeku kada je gotovo krahirala mljekarska industrija. Prošle godine salmonela je nađena u cijelom nizu mesnih prerađevin­a, mahom iz uvoza. Pokvareno meso uvozilo se iz Brazila, pri tome ga se na putu zamrzavalo i odmrzavalo po nekoliko puta.

Europska komisija doznala je za onečišćena jaja krajem srpnja, a skandal je izbio nekoliko dana kasnije Fipronil pronađen u jajima koristi za uništavanj­e žohara, buha i ostalih nametnika u ratarstvu

 ??  ?? Analize jaja iz europskih trgovina provode se u laboratori­jima nekoliko zemalja
Analize jaja iz europskih trgovina provode se u laboratori­jima nekoliko zemalja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia