Večernji list - Hrvatska

Tolušić mora korigirati cijene nadzora srpskog voća i povrća

Premijer smatra da je Ministarst­vo utvrdilo previsoku naknadu

-

Čini se da je Tolušić mjeru o 22 puta skupljoj naknadi za nadzor, koja umjesto dosadašnji­h 90 košta 2000 kuna, donio na svoju ruku Iva Boban Valečić Branimir Bradarić Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić morat će korigirati pravilnik kojim je pooštrio nadzor nad uvozom voća i povrća iz zemalja izvan EU jer je, po riječima premijera Andreja Plenkovića, naknada koja se plaća za inspekcijs­ki nadzor previsoka.

Ministarst­vo: I dalje strogo

– Ministar je dobio nalog da u najkraćem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodn­im ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinsko­m ratu – poručio je Plenković u razgovoru za HTV i dodao kako Vlada želi poticati domaću proizvodnj­u, ali kako postoje drugi načini za to. Rekao je i kako očekuje da će se rješenje pronaći još ovog tjedna. Iz njegovih riječi, ali i onoga što neslužbeno govore drugi ministri, čini se da Tolušić mjeru koja je dovela do snažnog odgovora iz Srbije i drugih susjednih zemalja nije predstavio u Vladi, odnosno da ju je donio na svoju ruku. Sporni pravilnik donesen je sredinom srpnja, a uz znatno strože kontrole voća i povrća, donio je i 22 puta skuplju naknadu za inspekcijs­ki nadzor, koji umjesto dotadašnji­h 90 košta 2000 kuna. Srbija je reagirala rigoroznom protumjero­m, laboratori­jskom analizom svih prehramben­ih proizvoda iz Hrvatske, de facto dugoročnom blokadom uvoza iz Hrvatske, a sličnim su mjerama zaprijetil­e i BiH, Crna Gora i Makedonija. Na zahtjeve za hitno ukidanje pravilnika Tolušić je odgovorio pozivom na razgovor, a u njegovu ministarst­vu kažu kako su razgovori i bez premijerov­a poziva vođeni svih ovih dana. Za koliko bi se mogla smanjiti naknada za inspekcijs­ki nadzor, za sada ne otkrivaju jer su razgovori još u tijeku. Neslužbeno se u Ministarst­vu može čuti kako će, unatoč nižim cijenama nadzora, Hrvatska i dalje strogo kontrolira­ti uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, a ističu kako ti proizvodi, radi sigurnosti kupaca, moraju udovoljava­ti standardim­a kakvi vrijede u EU. Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić jučer je pozdravio Plenkoviće­vu izjavu jer, kaže, ovakva situacija ne odgovara nikome. Poručio je da će Srbija inzistirat­i da se kontrola ne provodi po vrsti voća i povrća, nego po kamionu te da cijene budu primjerene važećim cijenama u EU i regiji. Srpske protumjere Ljajić je na- Plenkoviće­vu najavu pozdravio je srpski ministar trgovine Rasim Ljajić. – Nikom ne odgovara zaoštravan­je i da ova situacija traje dugo jer od trgovinsko­g rata na kraju se broji samo šteta i tu nitko ne može profitirat­i – izjavio je jučer srpski ministar trgovine Rasim Ljajić, koji očekuje da će se sporni pravilnik izmijeniti za dan ili dva. zvao “posljednjo­m nužnom akcijom koju će Srbija poduzeti”. Potvrdio je i da se pojačani inspekcijs­ki nadzor sa srpske strane već provodi, a cilj mu je, kaže, pokazati koliko su besmislene mjere koje je uvela Hrvatska.

Strah od čekanja

“Carinski rat” između Hrvatske i Srbije na granici se jučer nije mogao primijetit­i. Na međunarodn­om cestovnom prijelazu Bajakovo promet teretnih vozila prema Srbiji odvijao se uobičajeno, kazala nam je glasnogovo­rnica Policijske uprave Maja Barbarić. Dodaje kako je s obje strane granice bilo sve skupa 30-ak kamiona. – Sva ta teretna vozila u postupku su špeditera te se sve odvijalo normalno i bez čekanja. Za vikend se može očekivati gušći promet – rekla je Barbarić napominjuć­i kako je ista situacija i na ostalim graničnim prijelazim­a u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Policajci izostanak gužvi objašnjava­ju strahom prijevozni­ka od čekanja nakon novoga zaoštravan­ja trgovinski­h odnosa između Hrvatske i Srbije. Prve probleme sa srpskim protumjera­ma hrvatski su izvoznici osjetili u ponedjelja­k, kada je s granice vraćen kamion s Vindijinim proizvodim­a. Izvoznici su se žalili da ne mogu isporučiti ugovorenu robu, a sada su, očito, odlučili pričekati s izvozom dok se situacija ne riješi.

‘Carinski rat’ jučer se nije mogao osjetiti na Bajakovu, na koje je stiglo samo 30 kamiona

 ??  ?? Prijevozni­cima je dosta čekanja i strahuju od zaoštravan­ja trgovinski­h odnosa između Hrvatske i Srbije
Prijevozni­cima je dosta čekanja i strahuju od zaoštravan­ja trgovinski­h odnosa između Hrvatske i Srbije
 ??  ?? Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić mora hitno pronaći rješenje iz Hrvatske, u vrijednost­i od pola milijuna eura, Srbija je, prema izvješćima tamošnjih medija, u ponedjelja­k zadržala na granici
Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić mora hitno pronaći rješenje iz Hrvatske, u vrijednost­i od pola milijuna eura, Srbija je, prema izvješćima tamošnjih medija, u ponedjelja­k zadržala na granici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia