Večernji list - Hrvatska

Stipetića smo zvali na proslavu u Glinu

General Petar Stipetić: Vjerojatno je nesporazum, nitko me nije zvao na mobitel

- Danijel Prerad danijel.prerad@vecernji.net SISAK

Iz grada Gline kažu da su slali pozivnice 1. kolovoza kad je Stipetić s obitelji napustio svoju kuću. Tvrde da su ga i zvali, no nisu ga mogli dobiti

– Jesam li bio ili nisam, to je najmanje važno – rekao nam je stožerni general Petar Stipetić, bivši načelnik Generalnog stožera Hrvatske vojske, kada smo ga u telefonsko­m razgovoru pitali zašto nije bio na obilježava­nju predaje 21. korpusa vojske tzv. RKS u Gornjem Viduševcu pokraj Gline. Naime, kako nam je rekao, do generala Stipetića nije došla pozivnica za proslavu koju organizira Grad Glina, a saznali smo da je to zato što su pozivnice iz grada Gline, koji organizira proslavu, poslane 1. kolovoza, a Stipetić je s obitelji 1. kolovoza napustio svoju kućnu adresu, tako da pozivnica poslana poštom do njega nije mogla stići.

“Ma riječ je o nesporazum­u”

– Generalu Stipetiću poslali smo pozivnicu i za proslavu Dana Gline jer je počasni građanin Gline, kao i za predaju korpusa. A kad smo pokušavali dobiti od njega potvrdu dolaska, nismo ga mogli dobiti ni na telefon ni na mobitel – rekao nam je gradonačel­nik Gline Stjepan Kostanjevi­ć (HDZ) koji tvrdi da ga je i osobno zvao, ali bez uspjeha. – Ne znam, možda je bio nesporazum, nemamo razlog ne zvati ga jer je zaslužan i za oslobođenj­e Gline i za predaju u G. Viduševcu – dodaje Kostanjevi­ć. I general Petar Stipetić vjeruje da je riječ o nesporazum­u. Naime, on s gradom Glinom ima odlične odnose, čest je gost na proslavi Dana grada, a 2012. Glinjani su upravo njega, kao prvog u RH, proglasili i svojim počasnim građaninom. – Vjerujem da će meni moji Glinjani oprostiti ako je bio nesporazum. Nisam ni mislio da me nisu zvali i slali pozivnicu. No, imam mobitel pokraj sebe uvijek, ali me nitko nije zvao. No, vjerujem da će moj odličan odnos s Glinom ostati i nakon ovoga kao što je bio prije – rekao nam je Petar Stipetić, koji se i nama odmah javio unatoč nepoznatom mu broju mobitela. Inače, general Petar Stipetić je svake godine na obilježava­nju u Glini ponavljao kako se Oluja mora slaviti ne samo u Kninu nego i u drugim gradovima i mjestima Hrvatske. – Knin je bio administra­tivno sjedište tzv. RSK, to stoji, no i Sisak, Zadar, Karlovac i brojni drugi su zaslužni za Oluju. Na Banovini je bilo najviše naših žrtava i tu je vojska tzv. RSK i kapitulira­la. Tu bi država trebala centralnu proslavu Oluje također organizira­ti. To bi mi bilo prihvatlji­vije nego da svake godine idemo u Knin Thompsona slušati – kazuje Stipetić za kojeg predaja 21. korpusa 8. kolovoza 1995. znači kraj Oluje i kapitulaci­ju tzv. RSK.

Predaja jedini mogući potez

– Oni su bili okruženi. Imali su izbor ili da ih sve smlatimo ili da dignu ruke. Predaja je bila jedini mogući pametni potez Bulata i to mu ne zamjeram. Tako je sačuvao i svoju i glave svojih vojnika, ali i hrvatske glave jer bi bilo puno žrtava da je borba nastavljen­a – zaključuje general Petar Stipetić.

Nemamo razloga ne zvati ga jer je zaslužan i za oslobođenj­e Gline i za predaju u Gornjem Viduševcu STJEPAN KOSTANJEVI­Ć gradonačel­nik Gline

 ??  ?? Za Stipetića (lijevo) predaja 21. korpusa 8. kolovoza 1995. znači kraj Oluje i kapitulaci­ju tzv. RSK
Za Stipetića (lijevo) predaja 21. korpusa 8. kolovoza 1995. znači kraj Oluje i kapitulaci­ju tzv. RSK
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia