Večernji list - Hrvatska

Lideri Hrvatske i BiH imaju triput veće plaće od srpskih

U usporedbi sa susjednim zemljama, srpski najviši dužnosnici imaju najniže plaće. Predsjedni­k Srbije prima 1100 eura mjesečno

- Josip Bohutinski

Plaće najviših dužnosnika u Hrvatskoj nešto su niže od slovenskih, a na istoj razini s plaćama članova predsjedni­štva BiH U Srbiji se ovih dana u dijelu javnosti povela rasprava o plaćama predsjedni­ka i premijerke te države. Tako srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić mjesečno zaradi oko 1100 eura, a mjesečna neto plaća srbijanske premijerke Ane Brnabić je 872 eura.

Na vrhu u regiji

U usporedbi sa susjednim zemljama, srbijanski najviši državni dužnosnici imaju najniže plaće. Hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović ima trostruko veću plaću od svoga srbijansko­g kolege – oko 3000 eura, a u istom su odnosu plaće hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanske premijerke Brnabić jer Plenković mjesečno zaradi oko 2600 eura. Hrvatska je po visini primanja najviših dužnosnika pri vrhu u regiji, samo Slovenci plaćaju više svog predsjedni­ka i premijera, ali ta razlika u odnosu na Hrvatsku nije velika. Slovenski predsjedni­k Borut Pahor i premijer Miro Cerar mjesečno zarade oko 3500 eura. Uz bok plaćama hrvatskih političara su političari u Bosni i Hercegovin­i, koja ipak nije toliko ekonomski jaka kao Hrvatska. Tako tri člana predsjedni­štva BiH mjesečno dobiju svaki po 2500 eura. Mjesečna plaća predsjedni­ka Vijeća ministara BiH, što je funkcija jednaka predsjedni­ku Vlade, iznosi oko 2300 eura. U Crnoj Gori predsjedni­k mjesečno prima neto plaću od 2400 eura, a premijer oko 200 eura manje. U Makedoniji su predsjedni­čka i premijersk­a plaća otprilike na razini srbijanski­h, ali ipak nešto veće i iznose 1400 eura za predsjedni­ka države i 1300 eura za predsjedni­ka Vlade. Od drugih članica EU, a koje su po razvijenos­ti usporedive s Hrvatskom, najzanimlj­iviji je podatak o plaćama rumunjskog predsjedni­ka i premijera koji mjesečno zarade oko 1400 eura neto. Puno veće plaće od njih imaju, primjerice, poljska premijerka i mađarski premijer – 3800, odnosno oko 5000 eura. Što se tiče drugih državnika u Europi i svijetu, njemačka kancelarka Angela Merkel ima mjesečnu plaću oko 18.300 eura, a američki predsjedni­k Donald Trump mjesečno prima oko 29.000 eura. Ruski predsjedni­k Vladimir Putin ima mjesečnu plaću od 10-ak tisuća eura. Nizozemski premijer Mark Rutte mjesečno za svoj rad primi oko 13.000 eura, a francuski predsjedni­k Emmanuel Macron oko 15.000 eura. Toliko iznosi i mjesečna plaća britanske premijerke Therese May i turskog predsjed- nika Recepa Tayyipa Erdogana. Kineski predsjedni­k Xi Jinping mjesečno prima samo 1500 eura neto. Profesor na beogradsko­m Fakultetu političkih znanosti Zoran Stojiljkov­ić za Blic je kazao da su uvjerljivo najniže plaće srbijanski­h dužnosnika čista demagogija i populizam.

Obično politikant­stvo

– Nevjerojat­no je da srednji menadžment u javnoj administra­ciji ima po nekoliko puta više plaće od najviših dužnosnika. To je obično politikant­stvo. Kako ćete s takvim plaćama privući najsposobn­ije i najškolova­nije mlade ljude da rade u državnom sektoru – naglasio je Stojiljkov­ić. Smatra da bi mjesečnu zaradu državnika trebalo određivati prema visini prosječnog dohotka. – Ako je prosječna plaća u Srbiji 400 eura, onda bi najviši dužnosnici trebali imati šest do sedam puta više od toga. Ali da uredno plaćaju sve troškove i poreze državi po cijenama koje plaćaju obični građani. Dakle, mora sve biti potpuno transparen­tno – istaknuo je Stojiljkov­ić.

Rumunjski predsjedni­k i premijer mjesečno zarade oko 1400 eura neto SLAVKO TUCAKOVIĆ: Očekujemo da će se dimljenje na Kamešnici pojavljiva­ti sljedećih nekoliko dana te će gasitelji i dalje nastaviti dežurati na požarištu do konačnog gašenja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia