Večernji list - Hrvatska

Svi su ludi za Hermanom

TripExpert je zelenoj oazi u centru grada dodijelio nagradu “najbolje od Zagreba”, a posjetitel­ji u njoj često traže i kornjaču koja je senzacija na Fejsu

- Petra Balija

Čuvaju 5000 biljnih svojti, koje godišnje razgleda od 70 do 150 tisuća ljudi. Stranaca je više nego domaćih, a ljeti je ondje nekoliko stupnjeva hladnije petra.balija@vecernji.net Botanički vrt jedna je od najljepših atrakcija u metropoli. Tvrde tako turistički novinari i putopisci koji su mu dodijelili priznanje “najbolje od Zagreba”, nagradu web stranice TripExpert. Složili su se da se Botanički tijekom boravka u gradu mora posjetiti, a znaju to i stranci kojih u zelenoj oazi na Marulićevu trgu ima više nego domaćih. Pogotovo za vrućih dana kada je ondje nekoliko stupnjeva hladnije.

Među top pet lokacija

No, ne hrle u Botanički samo turisti. Povećao se i broj kornjača koje plijene pažnju posjetitel­ja uživajući u suncu na obali pored jezera. Kao da je naslutio da je vrt ponovno hit, vratio mu se i Herman. Tako su odmilja djelatnici prozvali čančaru koja je bila misteriozn­o nestala, a sumnja se da ju je netko “posudio” za kućnog ljubimca, pa potom donio nazad. Herman je senzacija na društvenim mrežama, ali i među turistima. Čim promoli glavicu iz grma, “škljocaju” fotoaparat­ima i mobitelima, želeći mu doći što bliže. No, vole “okinuti” selfi i na mostu, sjedeći u sjenici ili ispred velikog paviljona na jugoistočn­oj strani. – Trudimo se produljiti sezonu kako bi što više ljudi razgledalo vrt. Čuvamo 5000 biljnih svojti, ali nisu sve na otvorenom, pa neke povremeno iznesemo kako bi se mogle vidjeti. Ako je lijepo vrijeme, otvaramo već 1. ožujka, a sezona traje sve do 1. studenog – kaže Vanja Stamenkovi­ć, stručni savjetnik u vrtu. Godišnje kroz vrata Botaje ničkog prođe od 70 do 150 tisuća posjetitel­ja. Okvirna je to brojka, dodaje, s obzirom na to da se ulaz ne naplaćuje, no njihovi čuvari bilježe kako tko uđe. I među prvih su pet mjesta u Zagrebu po posjećenos­ti. A zašto Botanički toliko privlači turiste? – Blizina centru važan je element, no najveća mu je vrijednost to što sačuvan u izvornom obliku. Od idejnog nacrta iz 1889. nije se puno odstupalo – ističe Stamenović. Jedan od razloga tome jest i činjenica da je 1971. zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitektur­e. Svojevrsta­n je to muzej na otvorenom zbog kojeg su djelatnici odredili i pravila ponašanja koje neki turisti ne razumiju.

Najveća je vrijednost to što je sačuvan u izvornom obliku, kao na nacrtu iz 1889.

Amerikanci odmah na travu

– Čim dođu, Amerikanci sjednu na travu jer je takav kod njih običaj. Kad ih zamolimo da prijeđu na klupu, bez ljutnje se pomaknu – kaže Stamenkovi­ć. Stranci često biljke koje vide uspoređuju s florom u svojoj domovini, a znaju i po nekoliko minuta stajati ispred divovskih lopoča ne bi li s infopločic­a pročitali sve detalje. Vole se zadržati i ispod stabla žalosne sofore kako bi uhvatili savršen kadar. – Pokažemo im i najstarije drvo, hrast lužnjak od barem 200 godina, koji je stajao na tom mjestu i prije nastanka vrta – zaključuje Stamenkovi­ć.

 ??  ?? Mnogi se rado fotografir­aju na nedavno obnovljeno­m crvenom mostu, kojemu nije odoljela ni naša novinarka
Mnogi se rado fotografir­aju na nedavno obnovljeno­m crvenom mostu, kojemu nije odoljela ni naša novinarka
 ??  ?? Omiljeno je mjesto za selfi i “škljocanje” ispred izložbenog paviljona iz 1891. na jugoistočn­oj strani
Omiljeno je mjesto za selfi i “škljocanje” ispred izložbenog paviljona iz 1891. na jugoistočn­oj strani
 ??  ?? Ulaz u “muzej na otvorenom” na Marulićevu trgu ne naplaćuje se
Ulaz u “muzej na otvorenom” na Marulićevu trgu ne naplaćuje se
 ??  ?? Nerijetki se vole zadržati pored divovskih lopoča u stakleniku
Nerijetki se vole zadržati pored divovskih lopoča u stakleniku
 ??  ?? Vanja Stamenkovi­ć ispod žalosne sofore koja je također atrakcija
Vanja Stamenkovi­ć ispod žalosne sofore koja je također atrakcija
 ??  ?? “Posudili” je za kućnog ljubimca? Gdje je čančara bila nije razjašnjen­o, ali nakon duljeg se vremena vratila
“Posudili” je za kućnog ljubimca? Gdje je čančara bila nije razjašnjen­o, ali nakon duljeg se vremena vratila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia