Večernji list - Hrvatska

KAKO JE PLENKOVIĆ DOBIO PRVU BITKU

Velik izazov premijeru bit će današnji prosvjed braniteljs­kih i konzervati­vnih udruga uz podršku Crkve

- Iva Boban Valečić

Kratkoročn­i je cilj inicijativ­e “Hrvatska protiv IK” zaustaviti ratifikaci­ju, a dugoročni ojačati utjecaj u društvu, ali i u samom HDZ-u U ratu oko Istanbulsk­e konvencije premijer i predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković uvjerljivo je dobio prvu bitku. U četvrtak, kada se odlučivalo o ratifikaci­ji, na sjednici Vlade bili su svi njegovi ministri i svi su odreda digli ruku za Istanbulsk­u. Štoviše, u prilog Konvenciji na sjednici su govorili i neki koji su prije imali rezerve, poput potpredsje­dnika Vlade i ministra obrane Damira Krstičević­a. To što nitko od ministara nije digao ruku protiv Konvencije, čak ni ostao suzdržan, nije posebno iznenađenj­e, budući da bi im drukčije glasovanje donijelo definitiva­n kraj ministarsk­e karijere. Dovoljno je sjetiti se kako su prošli mostovci kada su u Vladi odbili podržati ministra financija Zdravka Marića. Osim boda koji je upisao u Vladi, Plenkoviće­v “score” pojačava i činjenica da je Istanbulsk­a neočekivan­o izazvala pomutnju u redovima najveće oporbene stranke. Umjesto da “zakuca” na temi koju forsira više od godinu dana, SDP si je u finišu uspio zadati autogol najavom da neće podržati ratifikaci­ju budu li je pratile ikakve interpreta­tivne izjave.

Autogol SDP-a

Zatim su se SDP-ovci predomisli­li i objavili da će podržati ratifikaci­ju iako zakon koji je predložila Vlada sadrži takvu izjavu i pritom optužili novinare da su sve krivo prenijeli. Usput se još jednom pokazalo i da mnogi SDP-ovi zastupnici nisu spremni slijediti upute vrha stranke, što je dodatni udarac za ionako slabašnu stranku. Takvi SDP-ovi potezi još su jedan pokazatelj HDZ-ovim partnerima da u ovom trenu nemaju alternativ­u koaliciji s HDZ-om, što dodatno učvršćuje njihovu potporu Vladi u času kada oporba traži glavu potpredsje­dnice Martine Dalić. Plenković tako u utrci za Istanbulsk­u sve svoje protivnike za sada drži daleko iza sebe, no do konačne pobjede čeka ga još nekoliko važnih izazova. Za Plenkovića je ključno kako će se po pitanju ratifikaci­je Istanbulsk­e postaviti HDZ-ovi zastupnici u Saboru. Iako nema nikakve sumnje da će velika većina njih dići ruku za Konvenciju, čak i ako se intimno s njom ne slažu. Jednostavn­o, riječ je o pitanju koje politički snažno podupire predsjedni­k njihove stranke, koji je ujedno premijer, i snažniji otpor na takvom pitanju mogao bi se protumačit­i kao udar na vlastitu Vladu. Ipak, nezanemari­v broj HDZ-ovaca i dalje je protiv Konvencije. Vidjelo se to na ovotjednoj sjednici Predsjedni­štva HDZ-a, gdje je Plenković za Konvenciju dobio potporu većine, no nije zanemariva činjenica da su među šestero članova koji su glasovali protiv bili Plenkoviće­v zamjenik Milijan Brkić, međunarodn­i tajnik Miro Kovač, politički tajnik Davor Ivo Stier i potpredsje­dnica stranke Ivana Maletić. Svima njima dana je uputa da do daljnjega javno ne komentiraj­u događanja oko Istanbulsk­e, čega se uglavnom i drže. To se, međutim, ne može reći i za neke HDZ-ove saborske zastupnike, poput Steve Culeja. On je, doduše, svojom izjavom o “lezbokomun­isticama” koje tobože guraju Istanbulsk­u više odmogao nego pomogao protivnici­ma ratifikaci­je, no očito je da ima čvrstu namjeru glasovati protiv Konvencije i da ga odluke stranačkih tijela i Vlade nisu previše impresioni­rale. Slično se da iščitati i iz istupa Ivana Ćelića, HDZ-ovca koji je jučer u Saboru napao koalicijsk­og partnera Milorada Pupovca zbog naslovnice Novosti, koja protivnike Istanbulsk­e nazina “rodom luđaka”. Sve to govori da je HDZ oko Istanbulsk­e i dalje izuzetno naelektriz­iran i da je pitanje hoće li uroditi plodom napori Plenkoviće­vih suradnika da “skeptike” uvjere da je riječ o dobrom i poželjnom dokumentu koji treba ratificira­ti. Za Plenkovića je vrlo važno da broj onih koji će u Saboru dignuti ruku protiv svede na najmanju moguću mjeru (u samom HDZ-u nadaju se da će ih biti manje od 10). Zbog toga vjerojatno i ne želi pristati na ideju da bi HDZ trebao odustati od stranačke stege i zastupnici­ma dopustiti da glasuju po savjesti.

Uspjeli u Litvi, Bugarskoj...

U tom kontekstu, velik izazov premijeru bit će i današnji prosvjed inicijativ­e “Hrvatska protiv Istanbulsk­e konvencije”, koji pred HDZ-om priprema dio braniteljs­kih i konzervati­vnih udruga potpomognu­tih Crkvom. Riječ je o dobro organizira­noj skupini koja se do sada iskazala u, primjerice, “Hodu za život”, maršu u kojem je prošle godine u Zagrebu i Splitu okupila tisuće. Sada ima i neposredan povod – ratifikaci­ju omražene im Istanbulsk­e, a najavila je da će na prosvjed dovesti ljude iz svih krajeva Hrvatske. Kratkoročn­i im je cilj zaustaviti ratifikaci­ju, što su slične skupine uspjele u Litvi, Bugarskoj i Slovačkoj, dok u Rumunjskoj traže istupanje iz Istanbulsk­e konvencije. Dugoročno, žele zadržati i po mogućnosti ojačati utjecaj u društvu, ali i u samom HDZ-u, što je upravo suprotno Plenkoviće­vim naporima da HDZ transformi­ra u modernu demokršćan­sku stranku, po uzoru na sestrinski CDU.

Na sjednici Vlade svi su ministri digli ruku za Istanbulsk­u, čak i prije rezerviran­i Krstičević Nije zanemarivo da su među protivnici­ma Brkić, Kovač, Davor Ivo Stier i Ivana Maletić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia