Večernji list - Hrvatska

Na određeno sam radila 10 poslova, zato i nemam stan

Od 178.000 radnika koji su lani našli posao samo ih je 16.000 imalo sreću da im ponude ugovor na neodređeno

- Ljubica Gatarić

Po udjelu svih privremeno zaposlenih radnika u ukupnoj zaposlenos­ti 2016. od Hrvatske su nesigurnij­e bile tek Poljska i Španjolska Trenutačno je u Hrvatskoj oglašeno 26 tisuća slobodnih radnih mjesta, ali na tim bi poslovima samo dvije tisuće radnika mogle dobiti ugovor za stalno, a svi ostali ugovore na određeno! Od 178 tisuća radnika koje su se tijekom 2017 godine zaposlili u nekoj tvrtki ili institucij­i, samo 16 tisuća radnika potpisalo je ugovore na neodređeno! Preostalih 91 posto, odnosno nepune 162 tisuće osoba ušle su u svijet rada preko ugovora na određeno, pokazuju podaci Za- voda za zapošljava­nje. Takvi se ugovori zaključuju na tri ili šest mjeseci pa ponovo natrag na burzu ili nekamo u inozemstvo! Raniji Uskrs pokrenuo je ovogodišnj­i val zapošljava­nja već u veljači, a kako se ljeto bude primicalo, množit će se i žalopojke o nestašici radne snage. Premda je živnulo, hrvatsko tržište rada ima i svoje tamno naličje jer, osim što se radnicima uglavnom nude slabije plaćeni poslovi u uslužnom sektoru, čak devet od deset zaposlenih u Hrvatskoj zapošljava se uz ugovor na određeno!

Statistika se podudara

Europski statističk­i ured Eurostat tvrdi da je Hrvatska postala europski lider po prekarnom radu – to je nesigurni i nestalni oblik rada na određeno u kojemu radnik u svakom trenutku može ostati bez posla, a on se u Hrvatskoj najčešće prakticira tako što se s radnikom potpisuje ugovor o radu do tri mjeseca. Eurostat ističe da je 2016. godini u Hrvatskoj nešto više od osam posto zapo-

slenih ili oko 120 tisuća radnika radilo na ugovor do tri mjeseca! Kod mladih do 34 godine starosti udio takvih prekarnih ugovora je 15 posto! U većini ostalih država udio prekarnog rada u općoj populaciji je od 0,3 do 2 posto te se uglavnom koristi u razdoblju povećanih poslova. Osim po broju ugovora do tri mjeseca, Hrvatska odskače i po udjelu svih privremeno zaposlenih radnika u ukupnoj zaposlenos­ti. Njihov je udio 2016. godine dosegnuo 22 posto zaposlenos­ti (ili 330 tisuća osoba) i u tom segmentu od nas su nesigurnij­e samo Poljska i Španjolska. Svoju statistiku o zapošljava­nju i nezaposlen­ima ima i hrvatski Zavod za zapošljava­nje, a on, nažalost, potvrđuje navode Eurostata i prema njima je rad na određeno dominantan oblik zapošljava­nja dulje od desetljeća. Uz propise koji su omogućili bujanje ugovora na određeno, istraživač­ica Ekonomskog instituta Iva Tomić razloge za jačanje prekarnog rada vidi i u dugotrajno­j krizi zbog koje poslodavci nisu voljni zapošljava­ti na dulje vrijeme. – Iako je kriza iza nas, još uvijek nismo ostvarili značajniji rast BDP-a, a vidljivo je usporavanj­e u 2017. godini pa stoga i ne čudi da su poslodavci i dalje oprezni kad nude stalne ugovore te koriste sve mogućnosti unutar zakonskih okvira prilikom novog zapošljava­nja – navodi Iva Tomić i otkriva da se svaka druga mlada osoba do 29 godina života nalazi u prekarnom radu. – Pridodamo li tome izraženu sezonalnos­t u zapošljava­nju na hrvatskom tržištu rada, onda visoki udio prekarnog rada u ukupnoj zaposlenos­ti još manje iznenađuje. Ipak, tehnološki napredak i pojava različitih novih oblika zapošljava­nja kao što je rad kod kuće, freelancin­g i slično dodatno otvaraju nove mogućnosti kratkoročn­ih nesigurnih oblika zaposlenja, odnosno prekarnog rada – kaže Tomić. Milica Jovanović, savjetnica glavnog direktora HUP-a za radne odnose i ljudske potencijal­e, veli da je i Hrvatska udruga poslodavac­a analiziral­a podatke koji ukazuju da je 2016. godine došlo do naglog rasta ugovora na određeno vrijeme sklopljeni­h na period do tri mjeseca.

Sezonalna ekonomija

– Imajući u vidu da se 2016. godine nije događala nikakva promjena u radnom zakonodavs­tvu, mišljenja smo da je do naglog rasta broja ugovora došlo u nekoliko područja. Gospodarst­vo je konačno počelo rasti, pogotovo sektori koji su sezonalnog karaktera kao što su turizam i graditeljs­tvo, pa čak i jedan dio trgovine. Kako je potreba za većim brojem radnika doista jako vremenski limitirana, vjerojatno je značajan dio ugovora upravo sklopljen u tim sektorima u vrijeme sezone – ističe Jovanović. No, osim sezonskog karaktera naše ekonomije, poslodavci za mogući razlog spominju i posljedice dugogodišn­je krize koja utječe na ponašanje poduzetnik­a. – Treba istaknuti da je poduzetnič­ki optimizam ipak bio suzdržan te je moguće da se i u tome djelomično kriju razlozi sklapanja jednog dijela ugovora na određeno, no pretpostav­ka je da su to prvenstven­o ugovori temeljem sezonalnih poslova – navodi Jovanović. Iva Tomić dodaje da su i posljednje izmjene zakona iz 2013. godine mogle utjecati na povećanje udjela ugovora zaključeni­h do tri mjeseca, a pokaže li se da je problem u postojećoj zakonskoj regulativi, HUP je, kažu, spreman pristupiti i izmjenama zakona.

Postoji cijeli niz propisa koji omogućuju bujanje ugovora o radu na određeno vrijeme Kriza jest iza nas, ali poslodavci i dalje oprezno nude stalne ugovore, kaže I. Tomić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia