Večernji list - Hrvatska

Poginuo na BMW-u kojim je proputovao pola svijeta

Kovač je na dva kotača putovao i do Irana

- Suzana Lepan Štefančić

Sa suprugom, inače sutkinjom polovicom 90-ih izradio je računalni preglednik sudske prakse i tako mnogima olakšao posao suzana.lepan-stefancic@vecernji.net Pogibija osječkog odvjetnika Radana Kovača (56) nakon pada s motocikla u subotu na cesti između Aljmaša i Erduta veliki je gubitak za pravosudne krugove u Osijeku, ali i puno šire. Poručuju to složno njegovi kolege, redom od odvjetnika do sudaca. Široj javnosti poznat je kao branitelj Dine Kontića, a kasnije i Mirka Sivića u slučaju Selotejp, optuženima za ratne zločine u Osijeku 1991. Zastupao je i Branimira Glavaša, koji je Ivicu Vrkića, gradonačel­nika Osijeka, tužio za klevetu. Sa šefom HDSSB-a često ga se viđalo i na kavama u gradu, a branio je i bivšeg osječkog župana Vladimira Šišljagića. Angažirao ga je i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u sporu protiv novinara Velimira Bujanca, koji je za klevetu nepravomoć­no kažnjen s 22.500 kuna.

Pravosudni inovatori

Odvjetničk­i ured u Jagerovoj ulici, u najstrožem središtu grada, otvorio je još prije Domovinsko­g rata. Vjenčao se tih godina s Vlastom Šimenić Kovač, danas sutkinjom Općinskog suda u Osijeku, a sudac je bio i njezin otac Dragan. Tada mladi supružnici Kovač upisali su se i u hrvatsku pravosudnu povijest. – Izradili su računalni preglednik i tako su sudsku praksu stavili na internet. Nismo više morali sati- ma kopati po ukoričenim spisima, koji često nisu ni bili dostupni, nego smo sve informacij­e mogli naći u hipu. Zbilo se to, ako se dobro sjećam, 1994. ili 1995. Bilo je to tada revolucion­arno, prvi je to pokušaj digitaliza­cije sudske prakse u Hrvatskoj. Svima nam je olakšalo posao. Suci Vrhovnog suda bili su oduševljen­i i pitali su se tko je taj odvjetnik iz Osijeka – prisjeća se odvjetnik Dražen Matijević. Kovač je bio vrstan pravni stručnjak, a samim time i tražen pa je njegov odvjetničk­i ured imao pune ruke posla. – Nije imao neprijatel­je, samo prijatelje. Pravi gradski tip, bez ikakvih predrasuda o ičemu. Volio je fotografij­u i glazbu, bio je i DJ, odlazio je na koncerte, živio punim plućima, a odvjetničk­i je nesumnjivo u prvoj ligi – potresen je njegov prijatelj i kolega Dubravko Marjanović, čelnik Odvjetničk­og zbora Osijek.

Bio je pravi bajker

I bio je, dodaje, “pravi bajker”. Motocikle je vozio 20-ak godina, a proputovao je njima “pola svijeta” i nakupio tisuće kilometara pod nogama. Svojim motociklom marke BMW, na kojemu je i poginuo, stigao je do Norveške i Nordkappa prije tri godine, a dovezao se na dva kotača i do Irana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia