Večernji list - Hrvatska

Ibrahimovi­ć nas je uvijek sve ‘ubijao’

Žao nam je što nismo ušli u Ligu prvaka, ali razveselil­i su nas gledatelji, da bar tako dolaze i dalje – kaže Francuz

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net

Sve što su mi rekli o Dinamu bilo je točno i moj izbor da dođem ovamo bio je dobar, zadovoljan sam – kaže stoper Dinama

Dinamo je u ovom ljetnom prolaznim roku jako puno radio, prodao je nekoliko igrača (Soudani, Benković, Sosa, Ćorić, Fiolić), ali stiglo je 15 novih imena. Posljednje­g dana prijelazno­g roka, koji je danas, još bi moglo biti uglavnom odlazaka na posudbe ili pokoja prodaja, ali ne očekuje se više dolaznih transfera. Ni Nenad Bjelica nije tražio nova imena, ima dovoljno velik i dovoljno kvalitetan kadar. Nažalost, ne za Ligu prvaka, nego za Europsku ligu. Jedan od onih koji je ovog ljeta stigao u Maksimir jest Francuz Kevin Theophile-Catherine, od odlaska Filipa Benkovića francuski stoper najskuplji je igrač Dinama, po Transferma­rktu vrijedi četiri milijuna eura.

Pomalo je neobično da igrač iz francuske prve lige dođu u Hrvatsku, kako ste se odlučili na takav potez?

– Prije nekoliko mjeseci čuo sam za zanimanje Dinama. Imao sam i dosta drugih ponuda, pa i u Francuskoj. Mnogo klubova željelo me dovesti jer mi je istjecao ugovor i moglo me se dovesti bez odštete. Malo sam se raspitao o Dinamu, mislio sam i sam doći vidjeti kako to ovdje izgleda, ali nisam stigao.

O obitelji blizu stadiona

Kod koga ste se raspitali o Dinamu i Hrvatskoj? – Zvao sam Tonga Doumbiju, svog nekadašnje­g suigrača, koji je već ovdje, razgovarao sam s trenerom Markom Marićem i oni su mi rekli sve o klubu. Nakon tih razgovora, uzeo sam si malo vremena za razmišljan­je i odlučio sam doći.

Jesu li vas “prevarili” ili ste ovdje u klubu i Zagrebu zatekli sve što ste očekivali?

– Zadovoljan sam što sam tako odlučio, bio je to dobar izbor i ovdje me dočekalo sve što sam i očekivao.

Kakav vam je život u Zagrebu?

– Zapravo ne mogu puno reći o gradu jer dosad baš i nisam imao previše vremena, živim dosta blizu stadiona tako da nisam često išao u centar. No ono što sam vidio sviđa mi, sviđa mi se atmosfera u gradu, ugodan je za život. I sviđa mi se i kakvo je vrijeme.

Jeste li ovdje sami?

– A ne, obitelj je došla sa mnom pa sam u slobodno vrijeme s obitelji.

Theophile dobro govori engleski, uostalom igrao je u Premiershi­pu, no kako napreduje s hrvatskim?

– Uh, zasad sam naučio samo osnovno, znam pozdraviti na hrvatskom, a ostalo je uglavnom klasični nogometni rječnik – lijevo, desno, pazi, vrati, dodaj...

Zacijelo je jedan od aduta Dinama u dovođenju ovako iskusnog igrača koji je odigrao puno utakmica u prvoj francuskoj i engleskoj ligi bila šansa da se uđe u Ligu prvaka. No plavi nisu prošli Young Boyse. Jeste li razočarani?

– Naravno da sam razočaran kao i svi jer svi smo jako željeli tu Ligu prvaka, preskočiti Young Boyse. Sad nam nema druge nego prihvatiti stvari ovakve kakve su sada i krenuti dalje naprijed.

Kako vam se svidjela atmosfera u Maksimiru, već jako dugo nije stadion bio tako pun ni okruženje tako pozitivno?

– To je bilo sjajno, navijači su bili fenomenaln­i i jako mi se svidjelo to što smo vidjeli. Nisam znao da ovako puno i bučno nije bilo dugo, ali drago mi je da se to sada dogodilo, nadajmo se da će toga biti još. Lijepo je istrčati kad vidiš toliko ljudi, kad te podržavaju, tada i svaki igrač na terenu ponudi sve što može.

Dinamo je sad u Europskoj ligi, ipak manje zvučnoj nego što je Liga prvaka, koliko možete u tom natjecanju?

– To mi je sad jako teško reći, ždrijeb je danas, treba vidjeti kakve ćemo suparnike dobiti, tada ćemo svi biti pametniji.

U svojoj karijeri igrali ste za Rennes. Dinamo je već igrao s njima (1:1) u Francuskoj, za plave su tada igrali Modrić i Mandžukić. Biste li voljeli sad izvući Rennes bude li to moguće u ždrijebu?

– Ma svejedno mi je, bili oni ili netko drugi.

U svojoj karijeri kao stoper čuvali ste puno velikih igrača, sad u posljednje vrijeme Neymara i Cavanija. Koga je bilo najteže čuvati?

– Ne bih mogao izdvojiti jednoga jer doista sam igrao protiv mnoštva sjajnih igrača, spomenuli ste Neymara i Cavanija, tu je i Agüero protiv kojeg sam igrao dok sam bio u Engleskoj.

Naka dođu i na Rijeku

Jeste li čuvali Zlatana Ibrahimovi­ća? – Uh, jesam. Kako sam prolazio? Igrao sam nekoliko puta i uvijek nas je “ubio”, uostalom kao i većinu suparnika, ha-ha.

U nedjelju se Dinamo okreće domaćem prvenstvu, igrat će veliki derbi u Maksimiru s Rijekom, a onda slijede tri slobodna dana igračima. Iako ste dosad igrali samo jednu utakmicu HNL-a (s Osijekom, bio je strijelac, op. a.), kako biste ocijenili snagu hrvatske lige?

– Sigurno da je drukčija od francuske i engleske, ali vidio sam puno dobrih igrača. I koliko god je drukčija, opet je teška i jednostavn­o stalno moraš biti fokusiran. Svugdje je to isto, jedan teren, lopta i 11 igrača sa svake strane – zaključio je Theophile i ponadao da će protiv Rijeke stadion opet biti dobro ispunjen.

HNL nije kao francuska ili engleska liga, drukčija je, ali svejedno teška, s puno dobrih igrača

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia