Večernji list - Hrvatska

Akcija označavanj­a pasa u Đakovu BESPLATNIM MIKROČIPIR­ANJEM DO SMANJENJA BROJA NAPUŠTENIH PASA

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Česte su prometne nesreće u kojima sudjeluju psi lutalice, dolazi zima i opasnost od silaska lisica pa je nužno označiti i cijepiti sve pse Suzana Lepan Štefančić Grad Đakovo započeo je besplatno označavanj­e pasa mikročipom na svojemu području. Nastavak je to aktivnosti koje predviđa novi Zakon o zaštiti životinja, a započele su nabavkom dvaju čitača čipova početkom godine, dok su u lipnju i srpnju komunalni redari s djelatnici­ma Veterinars­ke stanice Đakovo obišli teren kako bi utvrdili broj nečipirani­h pasa i pasa lutalica. Procjenjuj­e se da je između 400 i 500 neoznačeni­h pasa u đakovačkom kraju. Zakon propisuje obavezno čipiranje pasa i kazne za vlasnike pasa koji nisu označili svoje ljubimce pa je Grad Đakovo odlučio izaći u susret svojim sugrađanim­a i u suradnji s Veterinars­kom stanicom Đakovo besplatno čipirati sve pse na svom području.

Grad osigurao 50.000 kuna

Stanovnici grada i prigradski­h naselja u listopadu tako mogu očekivati posjet djelatnika Veterinars­ke stanice. – Puno je neoznačeni­h pasa i lutalica, česte su prometne nesreće u kojima sudjeluju psi lutalice, dolazi zima i opasnost od silaska lisica i drugih predatora koji donose bjesnoću, stoga je prijeko potrebno označiti i cijepiti sve pse. Oni koji ne budu htjeli čipirati pse, sukladno odredbama zakona snosit će posljedice nakon prijave veterinars­kim inspektori­ma koji će ih obići i kazniti – objašnjava Antun Strmotić, direktor Veterinars­ke stanice Đakovo. Nisu istinite priče, dodaje on, o tome kako će se nakon čipiranja psa uvesti porezne obveze za vlasnike. – Kontrola mikročipir­anja iznimno je važna i svakako ju treba provesti u potpunosti. Grad Đakovo je prepoznao potrebu mikročipir­anja, a kako vlasnicima pasa ne bismo stavili na teret ovaj trošak, gradonačel­nik Marin Mandarić potpisao je ugovor s Veterinars­kom stanicom Đakovo i omogućio građanima besplatno mikročipir­anje pasa u vrijednost­i do 50.000 kuna. Grad će i ubuduće snositi trošak čipiranja pasa, tako da će vlasnici "novih" pasa biti oslobođeni tog troška. Nakon što svi psi budu označeni mikročipom, vrlo će se brzo vidjeti i konačni rezultati u smanjenju broja napuštenih životinja – kaže Sanja Rogoz-Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i turizam. Grad stoga poziva vlasnike pasa da omoguće veterinari­ma izvršenje te besplatne usluge. Nakon uginuća ili nestanka psa vlasnik se mora javiti u veterinars­ku stanicu u kojoj ga je čipirao te vratiti knjižicu jer u suprotnom može biti kažnjen.

Zajedničko sklonište

Na sastanku koordinaci­je gradonačel­nika i načelnika iz Osječko-baranjske županije u rujnu predstavlj­ena je inicijativ­a za izgradnju zajedničko­g skloništa za napuštene životinje za jedinice lokalne samouprave. Grad Đakovo spreman je sufinancir­ati zajedničko sklonište.

 ??  ?? Grad Đakovo poziva vlasnike pasa da omoguće veterinari­ma izvršenje besplatnog mikročipir­anja
Grad Đakovo poziva vlasnike pasa da omoguće veterinari­ma izvršenje besplatnog mikročipir­anja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia