Večernji list - Hrvatska

12

-

Mladost je posljednji put pobijedila Jug u Gružu 24. travnja 2008. u trećoj utakmici doigravanj­a za hrvatskog prvaka i to s 8:7. Tada je iznenadila gospare i poslije osvojila naslov

Akteri se nisu mogli prisjetiti kad se to posljednji put dogodilo, a i mi novinarimi trebali smo dobro promisliti i pregledati svoje bilješke. Mladost je posljednji put pobijedila Jug u Gružu (ne u Zagrebu ili na neutralnom bazenu) u proljeće 2008. godine u doigravanj­u za hrvatskog prvaka.

Pojačanja su dala rezultat

Tada su žapci pod vodstvom trenera Ozrena Bonačića, koji ih je preuzeo u ožujku te godine kad su se našli u velikoj krizi, iznenadili Jug u Dubrovniku u trećoj finalnoj utakmici 24. travnja i pobijedili ga s 8:7. Poveli su s 2:1 u pobjedama i nakon četvrte utakmice u Zagrebu (na peterce) osvojili naslov. Deseti u povijesti, a poslije se pokazalo i posljednji. A sad su žapci, 10 i pol godina poslije, ponovno slavili protiv Juga (9:7), ovaj put pod vodstvom Zorana Bajića, u derbiju drugog kola Regionalne lige. Za neke senzacija, za mnoge iznenađenj­e, ali za neke ni to...

– Nismo mi iznenadili, nego su došla neka druga vremena – istaknuo je učitelj žabaca Zoran Bajić, dodavši:

– Ljetos smo odradili odlične pripreme, a neke naznake u oglednim utakmicama s Ferencvaro­som i Szolnokije­m su govorile da bismo mogli biti ovakvi. Protiv Hannovera smo u Ligi prvaka, nažalost, četvrtinu i pol bili “u rupi”, ali preostali dio davao mi je nadu da možemo parirati Jugu u Gružu.

Bajić je i lani pokušavao iznenaditi gospare u Gružu, pomalo je i prijetio, ali nije imao dovoljno topništva da to i ostvari. Ljetos su se neke stvari promijenil­e, klupska je uprava odriješila kesu, pa su na Savu došli srbijanski reprezenta­tivac Miloš Ćuk, mladi ljevoruki ruski reprezenta­tivac Konstantin Harkov, dovedeni su hrvatski reprezenta­tivci Antonio Petković, Marino Čagalj i Ivan Buljubašić, zadržan je Rumunj Cosmin Radu, kao i dvojica hr- vatskih reprezenta­tivaca, vratar Ivan Marcelić i napadač Lovre Miloš. A tu su i mladi igrači: Franko Lazić i Branimir Herceg.

– Lagao bih kad bih rekao da se nismo nadali da možemo pobijediti Jug. To se i dogodilo, nagrađeni smo za hrabrost, za kvalitetnu, bolje rečeno izvanrednu obranu, za iznimno dobrog igrača više (četiri od četiri - op. a.) i jako dobrog igrača manje (pet obranjenih od 10 - op. a.).

– Uspjeli smo u onome na čemu smo najviše inzistiral­i: zatvorili smo Jugovu kontru. I mislim da smo zasluženo pobijedili, nakon puno godina posta u Gružu. Mladost se diže – istaknuo je Bajić.

Derbi u pravom smislu

Nije sporno, mladostaši su ove sezone mnogo bolja momčad nego prijašnjih.

– Mladost je odigrala odličnu utakmicu. S druge strane mi smo nepotrebno bili nervozni, i to je išlo na ruku Zagrepčani­ma. Ništa, idemo dalje, ovo je prva od puno utakmica s Mladosti ove sezone. Najvažnije je izvući pouke. Vidi se da nismo uigrani. Ali i ovo je još rana faza sezone. Moramo biti pravi kad se bude dijelio trofej, a uzmemo li ih opet, ovaj će se poraz zaboraviti – napominje Jugov reprezenta­tivac Loren Fatović kojemu je to bio prvi neuspjeh s Jugom kod kuće, ne računajući onaj od Pro Recca u Ligi prvaka.

Sličnog je razmišljan­ja i Jugov trener Vjekoslav Kobešćak koji smatra da su žapci dominirali snagom, posebno u završnici utakmice (3:0 u posljednjo­j četvrtini).

– Čestitam Mladosti na pobjedi. Pokazala je da će naši ogledi biti derbiji u punom smislu riječi, a mi moramo ispravljat­i pogreške jer ih u našoj igri ima puno.

A da će se žapci i gospari još sastajati ove sezone, to stoji. U istoj su skupini Hrvatskoga kupa, u istoj skupini Lige prvaka, a vjerojatno će odlučivati i o hrvatskome prvaku, iako ne treba zaboraviti ni Jadran. Zato s nestrpljen­jem iščekujemo nastavak sezone u

predvidivo.• kojoj više ništa nije

 ??  ?? Mladost i Jug su stari protivnici, a sada su po snazi izjednačen­iji, što prvenstvo čini zanimljivi­jim
Mladost i Jug su stari protivnici, a sada su po snazi izjednačen­iji, što prvenstvo čini zanimljivi­jim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia