Dnes Prague Edition

Svíčka za Wintona. Byl to můj druhý otec, říká zachráněná

Nicholas Winton 1909–2015

- — Václav Janouš

Devětaosmd­esátiletá Ruth Hálová z Holubova nedaleko Českých Budějovic včera zapálila u okna svíčku před fotografií svého „druhého otce“. Ve věku 106 let zemřel její zachránce, sir Nicholas Winton. Ruth byla v roce 1939 coby třináctile­tá židovská dívka odvezena do Británie před nacisty za druhé světové války jako jedno ze 669 dětí, které Winton zachránil. Zemřel v den 76. výročí odjezdu vlaku, který vezl největší množství dětí – 241.

„Mám jej jako tatínka. Jsem mu vděčná za druhý život, který mi dal. Byl to statečný a spravedliv­ý člověk a odešel tam, kde se za své činy jistě bude mít krásně. Nikdy neza- pomenu, nikdy,“řekla včera Ruth Hálová, která chodila do německé školy v Českém Krumlově a odsud se stěhovala do Protivína a následně do Prahy. Tam její maminka zjistila, že kdosi pomáhá židovským dětem dostat se do náhradních rodin v Anglii. A tak poslední červnový den odjížděla Ruth z Wilsonova nádraží a do Londýna dorazila právě 1. července 1939.

Sir Nicholas Winton, nositel Řádu bílého lva, organizova­l nejen odjezdy židovských dětí z Českoslove­nska do Británie, ale obstarával i všechny formality a zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách.

„Dozvěděl jsem se, že existuje organizace, která pomáhá starým lidem vystěhovat se na Západ. Jenže o děti se nestaral nikdo,“vzpomínal po letech Winton.

O jeho činech natočil slovenský režisér Matej Mináč v roce 1999 film Všichni moji blízcí, následně také dokument Síla lidskosti a snímek Nickyho rodina.

S Nicholasem Wintonem byli přáteli. „Ještě před deseti dny jsme si telefonova­li a domlouvali se, kdy se za ním vypravím. Vždy, když jsem se jej ptal, jak se cítí, usmál se, poděkoval a řekl: Starý, velmi starý,“uvedl včera režisér Mináč s tím, že sám cítil, že siru Nicholasi docházejí síly. „I když do sta let sám řídil au- tomobil, poslední dobou jsem bohužel cítil, že už i telefon jej vysiluje,“dodal.

Sté šesté narozeniny oslavil Winton, který žil v Maidenhead­u u Londýna, letos v květnu. Za své činy dostal řadu vyznamenán­í a byl povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva. Winton byl navržen i na Nobelovu cenu za mír.

V Praze bude stát i památník připomínaj­ící jeho činy.

„Spolu s Wintonovým­i dětmi chystáme památník jejich rodičům Valedictio­n memorial. Už máme 17 návrhů, nyní se vybírá místo. Ur- čitě bude stát někde v Praze,“uvedla k projektu Olga Menzelová Kelymanová, manželka režiséra Jiřího Menzela, která na projekt shání peníze.

Na tvorbě sochy se podílejí studenti Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze. Jedním z míst, kde by Wintonovy děti památník rády viděly, je park u hlavního nádraží, kde se s rodiči loučily.

K úmrtí sira Nicholase Wintona se okamžitě vyjádřila řada osobností včetně politiků. „Nikdy nesmíme zapomenout na jeho lidskost, s níž zachránil tolik dětí před holokauste­m,“napsal na Twitter britský premiér David Cameron.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? 669 životů Sir Nicholas Winton, který zachránil 669 dětí před smrtí v nacistický­ch táborech, včera zemřel. Bylo mu 106 let. Winton v letech 1938 a 1939 v Českoslove­nsku organizova­l odjezdy židovských dětí do Británie.
Foto: Dan Materna, MAFRA 669 životů Sir Nicholas Winton, který zachránil 669 dětí před smrtí v nacistický­ch táborech, včera zemřel. Bylo mu 106 let. Winton v letech 1938 a 1939 v Českoslove­nsku organizova­l odjezdy židovských dětí do Británie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia