Dnes Prague Edition

Teror v Mnichově

Střelba v obchodním centru Osm mrtvých Policie hledala tři útočníky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

MNICHOV „Situace je vážná, mluvíme o teroristic­kém útoku,“sdělila mnichovská policie po útoku až tří střelců u nákupního centra Olympia v severní části Mnichova v pátek večer krátce před šestou.

Celé město se ocitlo v naprosto výjimečném stavu, který nezažilo od konce války. Policie hovořila o brutálním masakru – útočníci vešli do McDonald’s u obchodního centra a bezhlavě kolem sebe začali střílet.

Na místě zůstalo osm mrtvých, mnoho dalších lidí bylo zraněno.

O motivu a původu útočníků nebylo v pátek večer nic známo, objevily se spekulace, že mohlo jít i o džihádisty, kteří se vrátili z výcviku v Sýrii nebo Iráku – a to proto, že byli velmi dobře ozbrojeni.

Podle českého ministra vnitra Milana Chovance však v úvahu připadali i pravicoví extremisté. Útok se totiž odehrál přesně v den pátého výročí masakru spáchaného Andersem Breivikem v Norsku.

Útok se odehrál před restaurací McDonald’s, která stojí naproti obchodnímu středisku Olympia. Uživatelé na Twitteru sdíleli video, na kterém útočník s pistolí v ruce střílí na kolemjdouc­í. Útočníci měli podle policie dlouhé zbraně podobné kalašnikov­ům.

Nedlouho po útoku u obchodního centra policie hlásila střelbu ještě z Karlova náměstí v centru Mnichova, asi sedm kilometrů od místa první střelby. Byl to však planý poplach. V místě vládla panika, lidé křičeli a plakali, popisovali svědci.

Policie nasadila v Mnichově všechny jednotky včetně speciálníc­h sil, podle odborníků policejní zásah v Najděte je!

nepřehledn­é situaci probíhal profesioná­lně. Mnichovské nemocnice se připravova­ly na velký počet raněných. Premiér Bavorska Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann se sešli ke krizovému jednání a dalšímu postupu. Sousední spolkové země poslaly policejní posily a speciální týmy. Česko podle ministra Chovance poslalo policisty na česko-německé hranice.

Policisté předpoklád­ají součinnost tří útočníků. Policie varovala obyvatele města přes Twitter: „Vyhněte se okolí obchodního domu. Zůstaňte ve svých domovech. Nevycházej­te na ulici!“V okolí obchodního centra byly stovky policistů s neprůstřel­nými vestami a zvláštní zásahové komando, ve vzduchu kroužily policejní helikoptér­y.

Dvě hodiny po útoku bylo evakuováno mnichovské hlavní nádraží, veškerý provoz byl zastaven.

Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko poslaly do Bavorska policejní posily, policie vyzvala řidiče, aby uvolnili dálnice vedoucí směrem do Mnichova, aby mohly přijíždět posily z ostatních spolkových zemí.

Pro Bavorsko je to už druhý teroristic­ký útok tento týden. V pondělí napadl sedmnáctil­etý uprchlík sekerou a nožem cestující v regionální­m vlaku u Würzburgu. Znovu se mluví o tom, že zabránit útokům na takzvané měkké cíle je v podstatě nemožné.

Další informace na str. 6

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia