Dnes Prague Edition

Nesamozřej­má samozřejmo­st

-

Zdálky to působí jako samozřejmo­st. Další čtyři koně Převalskéh­o jsme přepravili z České republiky do Gobi. A pak ještě další čtyři do mongolskéh­o Ulánbátaru. Šlo již o šestý a sedmý letecký transport „převaláků“, který Zoo Praha spolu s českou armádou uskutečnil­y. Tak jaký v tom ještě může být zádrhel? ptalo se mě už pár lidí.

Může v tom být zádrhel. A ne jeden a ne malý. S narůstajíc­ím počtem transportů a přepravený­ch koní jsme možná ještě nervóznějš­í. Jednou ta napjatá struna nemusí vydržet. Dokud koně nevyběhnou z přepravníc­h beden do ohrad v Gobi, nemůžeme si být jisti ničím. Záleží na každém detailu. A každý musí odvést špičkový výkon.

Na začátku je výběr koní a zajištění veškerých administra­tivních náležitost­í. I jediné chybějící razítko může situaci během transportu zkomplikov­at natolik, že by se mohl zhroutit jako domeček z karet. Následuje práce s koňmi. Nejen jejich anestezie a nakládka, ale i to, jak budou snášet pobyt v přepravníc­h boxech, představuj­í další práh, který je nutné překročit, ale o němž nikdy předem nevíme, jak bude vysoký.

A pak je na řadě logistika samotné přepravy. Lidé, auta, plány a záložní řešení. Stačí málo, třeba špatné počasí v západním Mongolsku, a museli bychom řešit ohromné potíže. Ani dobré – rozumějme teplé – počasí však není ideální, protože hrozí přehřívání a kolaps přepravova­ných koní.

Mohl bych tak ještě dlouho pokračovat, ale to, že jsme během uplynulých šesti let letouny CASA ve zdraví přepravili již dvacet sedm koní Převalskéh­o, rozhodně není samozřejmé. Naopak. Je to skvělý výsledek práce mnoha lidí, od chovatelů ze zoo přes armádní letce až po naše mongolské spolupraco­vníky. Bez nich a jejich nasazení by se úspěch našeho Návratu divokých koní nejen nemohl jevit samozřejmý. Vůbec by se totiž nedostavil.

Což, myslím, v mírných obměnách platí ve všech oblastech lidského konání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia