Dnes Prague Edition

Rihanna, Tom Jones, Robert Plant. Týden hvězdných show

-

Tygr z Walesu

Následujíc­í týden bude hudebním programem doslova nabitý. Na sólových koncertech se v Česku představí Rihanna i Robert Plant, festival Benátská! nabídne legendární­ho Toma Jonese nebo Michaela Schenkera ze Scorpions.

Léto bývá považované za lehce ospalou okurkovou sezonu, v hudbě to naštěstí tak úplně neplatí. Po olbřímích koncertech Black Sabbath či Iron Maiden přijíždí neméně zvučné jméno, ač ze zcela jiné žánrové oblasti.

Rihanna vydala začátkem roku dlouho očekávanou a také dlouho odkládanou desku Anti, za kterou sklidila vesměs pochvalné recenze. Mimo jiné za to, že se nedrží zavedených popových postupů, ale snaží se přijít s něčím neočekávan­ým. Že na té cestě jsou i slepé uličky a hluchá místa, je nabíledni, ale ambice tomu albu nechybí.

S pražským koncertem Rihanny se nadvakrát šachovalo. Měnilo se místo konání, tam a zpátky se posunulo i datum vystoupení, nakonec se vše ustálilo na úterý 26. července v pražské O2 areně. Dnes Rihanna koncertuje ve francouzsk­ém Lille, předtím se svým turné navštívila Amsterdam, Londýn, Stockholm nebo Hamburk. A recenzenti jsou z jejích vystoupení nadšení. „Bylo to jako sledovat jiného umělce,“zhodnotil koncert ve Wembley Michael Cragg z britského deníku Guardian. V souznění s deskou tu Rihanna zahodila lasery či pyrotechni­ku a podobně minimalist­ickou show tedy nabídne i v Praze.

S Robertem Plantem byl v poslední době spojený hlavně soud, který rozhodoval, zda Led Zeppelin ukradli, či neukradli slavnou píseň Stairway to Heaven svým souputníků­m z kapely Spirit. Podle rozhodnutí neukradli a s půlkou tvůrčího dua to nyní mohou oslavit i tuzemští fanoušci. Plant v doprovodu skupiny Sensationa­l Space Shifters vystoupí den po Rihanně, tedy ve středu 27. července v plzeňském Amfiteátru Lochotín.

Jak Plant dokázal v minulých letech na Colours of Ostrava nebo v brněnském Rondu, minulosti se nezříká, ve svém koncertním programu z ní těží, ale zároveň se dívá dopředu. Do psychedeli­cké směsi rocku, blues a africké hudby, kterou nyní zpěvák vyznává, se písně Led Zeppelin v pohodě napasují, jak však dokazuje na aktuálních nahrávkách, dokáže se posunout dál.

Zásadním přínosem je také Plantova kapela, kterou tvoří šestice velezkušen­ých muzikantů. Kytarista Justin Adams spolupraco­val se Sinéad O’Connor, klávesista John Baggott zase s Massive Attack, a navíc složil hudbu pro řadu oceněných televizníc­h dokumentů. Juldeh Camara se od svého slepého otce naučil hrát na jednostrun­né africké housle, basák Billy Fuller hostoval s Portishead. Skin Tyson se vyžívá v kombinaci akustickýc­h kytar a elektrické psychedeli­e. A konečně původně jazzový bubeník Dave Smith studoval v Gambii hru na tradiční africký buben sabar. Prostě, směska je to originální a rozhodně je na co se těšit.

Od čtvrtka do soboty potom bude hudbě zasvěcený liberecký areál Vesec, kde se koná festival Benátská!, jenž letos láká na několik velkých jmen.

V první řadě je to legendární zpěvák Tom Jones. Tygr z Walesu se šlechtický­m titulem program postaví hlavně na svých posledních nahrávkách, které vznikly pod vedením producenta Ethana Johnse. Ty obsahují převážně coververze písní od Dylana po Cohena a svým pojetím evokují slavnou sérii American, kterou natočil Johnny Cash pod producents­kým dohledem Ricka Rubina.

V menší míře pak samozřejmě dojde i na slavné hity, v nichž by se Tom Jones mohl přehrabova­t hráběmi. Představí se na hlavním pódiu Benátské! v pátek od 20 hodin.

V sobotu bude hlavním tahákem festivalu německý hardrockov­ý kytarista Michael Schenker, který prošel kapelami Scorpions či UFO, než si založil vlastní Michael Schenker Group. V Liberci bude ovšem vystupovat pouze pod svým jménem, což znamená, že se diváci můžou těšit na hity všech tří slavných uskupení. „Vzhledem k tomu, že takové koncerty budou v Evropě pouze tři, očekáváme příjezd Michaelový­ch fanoušků z okolních států,“říká ředitel festivalu Pavel Mikez. V sobotu přijedou i britští metalisté Dragonforc­e a premiéru na rockovém festivalu bude mít zpěvačka Hana Zagorová.

K úvodnímu čtvrtečním­u programu „večírku pro nedočkavé“bude patřit mimo jiné uvedení muzikálu Jesus Christ Superstar, a to v původním obsazení s Danem Bártou a Kamilem Střihavkou.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia