Dnes Prague Edition

Květinová aféra: úřednice skončila

Úřednice měla konflikt s obyvateli Kobylis, hrozila jim vytrháním záhonů, které nepovolila

-

LIBEŇ Kauza úřednice odboru životního prostředí, která měla obyvatelům domu v Praze 8 vytrhat květiny před domem, dospěla ke konci. Zmiňovaná referentka podle vyjádření radnice na úřadu městské části skončila. Podle informací MF DNES se psychicky zhroutila a výpověď podala sama.

K takzvanému květinovém­u incidentu došlo zhruba před dvěma měsíci v Šimůnkově ulici v Kobylisích. „Přeskočila náš plůtek, který máme jako ochranu, aby tam děti netrhaly kytky a nekáleli tam psi, a začala oškubávat kytky,“popsal tehdy pro iDNES.cz situaci Miloš Nevřala, předseda Společenst­ví vlastníků bytových jednotek (SVJ).

Když na mladou ženu zavolal, co dělá, představil­a se prý jako úřednice z odboru životního prostředí radnice Prahy 8 a řekla, že v místě rostou květiny a stromy bez jejího vědomí, a musí proto pryč.

„S takovou arogancí jsem se ještě nesetkal. Řekl jsem jí, že je jediná na světě, která chce rozhodovat o tom, kde co poroste, a pak to gradovalo, začala si na mě vyskakovat s tím, že má vyšší vzdělání,“uvedl Miloš Nevřala.

Bulvární média informoval­a o tom, že úřednice „nepovolené“květiny vytrhala. Pozdější prošetřová­ní ale ukázalo, že k ničemu takovému nedošlo. „K žádnému odstranění květin nedošlo,“uvedla včera mluvčí Prahy 8 Anna Patočková s tím, že šlo o nepravdivo­u informaci. To ostatně později uznali i sami aktéři incidentu, za tím, že se úřednice chovala nevybíravě, si ale stojí dál.

Nyní městská část informoval­a, že dotyčná zaměstnank­yně už pro S povolením Prahu 8 nepracuje. Městská část s ní rozvázala pracovní poměr, přičemž výpověď dala sama referentka. „Celou tu mediální kauzu nesla velmi špatně. Chodily jí nepříjemné maily, psychicky se z toho zhroutila,“uvedl zdroj dobře obeznámený se situací, který si nepřál být jmenován.

Úřednice byla v pracovní neschopnos­ti již od doby, kdy se začal incident řešit, jak informoval server lidovky.cz. Její nadřízení s ní tak případný exces ani nemohli projednat. Nicméně podle informací MF DNES úřad jako takový o případném propuštění zaměstnank­yně ani neuvažoval.

„Jak jsme již informoval­i, vzhledem k tomu, že byl se zaměstnanc­em ukončen pracovní poměr, nebude úřad městské části k této kauze již nic dalšího sdělovat,“odmítla komentovat další podrobnost­i mluvčí Prahy 8 Anna Patočková.

Komentovat případ odmítla i samotná referentka. Když se jí pokoušel pár dní po incidentu oslovit reportér iDNES.cz, úřednice se odmítla vyjádřit na kameru. Její verze příběhu tedy zůstává neznámá. Mluvčí Patočková tehdy uvedla, že odbor životního prostředí pracuje na zmapování a evidenci „fungujícíc­h“předzahrád­ek, aby mohl situaci s květinovým­i plochami v městské části řešit komplexně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia