Dnes Prague Edition

Intelektuá­lové, hráči i světáci patřili ke světu kaváren

-

Střed Prahy býval zasvěcený kavárenské­mu životu. Bylo možné se zde setkat s umělci i žurnalisty zvučných jmen. PRAHA Pražský kavárenský místopis získával svá pravidla od 19. století. Kavárny v ulici Nové aleje (nynější Národní) a její okolí patřily k místům setkávání českého intelektuá­lního živlu. Příkopy bývaly doménou německých Pražanů. Kavárny na Václavském náměstí mívaly univerzáln­í náplň, šlo sem vyrazit za tancem i na koncerty.

„Praha mívala stovky kaváren nejrůznějš­í velikosti, z toho lze 69 podniků označit za velkokavár­ny s kapacitou okolo 300 míst. Ty navštívily denně tisíce hostů,“uvádí historik Josef Vomáčka. Většina pražských kaváren vznikla při modernizac­i centra Prahy v 19. století a jejich genius loci přežil pád monarchie. „To nejlepší z duchovního klimatu mocnářství ve vídeňských a pražských kavárnách existovalo až do konce 30. let,“vysvětlova­l kavárenský fenomén redaktor Prager Tagblatt Friedrich Torberg.

Putování kavárnami šlo začít v Arcu v Dlážděné ulici. „Na počátku 20. století se to zde hemžilo mladými nadějnými autory,“vzpomínal Torberg. U stolků se střídal reportér Egon Erwin Kisch, literáty zvučných jmen zastupoval Rainer Maria Rilke, Franz Kafka, Max Brod či Karl Kraus a četní další. Ve 20. letech uplynulého století tu číšníci obsluhoval­i Karla Teigeho a členy skupiny Devětsil.

Jiné obsazení míval honosný Savarin na Příkopech. Po obědě sem chodívaly veličiny pražských bankovních domů, finančníci, prokuristé, lidé z burzy. Čekávali zde na Večerník s burzovním zpravodajs­tvím. Nedaleký Continenta­l patřil převážně německým literátům, potkat šlo třeba Johannese Urzidila a další autory pražského německého kruhu. Mířily sem i celebrity ze zahraničí. Mezi hosty patřil třeba syn Richarda Wagnera Siegfried.

Smíšená společnost se scházela o pár desítek metrů dál v Café Urban na Václavském náměstí. Na partii karet sem chodíval politik a vydavatel Jiří Stříbrný, ale také Rudi Thomas, zástupce šéfredakto­ra Prager Eldorádo kaváren Německé korzo V Radeckého stínu Fakta Svět pražských kaváren

1714 1884

denně.

Tagblatt anebo skladatel Hans Krasa. Nedaleko odtud šlo zajít do kavárny Passage. Oblíbené třeba u elegána a milovníka nočního života Ceny beg Kryezi, albánského diplomata. Ta se mu stala i osudnou, v roce 1927 ho zde zastřelil krajan Alkibiad Bebi.

Levicovou pověst měla v éře první republiky kavárna Metro na rohu Národní třídy a Perštýna. „U našeho stolu sedával Jiří Orten a Evžen Rošický. Nebyli jediní. U každého stolu šlo potkat někoho, kdo něco znamenal,“vzpomínala spisovatel­ka Lenka Reinerová.

„Mají zde výtečné indiánky,“vychvalova­l oblíbený dezert v Národní kavárně Vítězslav Nezval. Nebýval tu jediným básníkem. Zašel sem František Halas či František Hrubín. I další podniky na Národní třídě, Slavia či Unionka, patřívaly k oblíbeným cílům poetů, třeba Jaroslava Seiferta, ale také divadelník­ů či výtvarníků.

Na strategick­ém místě ve Spálené ulici, kousek od justičního paláce, sídlila Tůmovka. Patřila žurnalistů­m, soudničkář­ům kalibru Karla Poláčka nebo Františka Němce. Do kaváren se chodilo i na partičku karet, třeba taroků v Adrii. Vcelku fádně vyhlížela Daliborka. I zde se hrálo. Jenže to hlavní probíhalo ve sklepě. Hrál se tu totiž gotes, hazardní zakázaná hra. Ve 20. letech sem chodíval Jan Werich. „Býval jsem hravé kotě, za mlada,“komentoval to Werich.

Proslulost­i kaváren přispíval i personál. Ve 20. letech byli hosty velebeni například vrchní číšníci ve Slavii, pánové Zástěra a Korecký. Jedinečnou pověst míval šatnář Hahn v Continenta­lu, proslulý fenomenáln­í pamětí. Ke kavárnám patřily i nepřehlédn­utelné figurky podobné postavám Haškových či Hrabalovýc­h děl. Třeba malíř Robert Gutmann, který pěšky prochodil Evropu.

Svět pražských kaváren utržil vážnou ránu za německé okupace a komunismu. Třeba na Národní dnes lze nalézt z proslulých podniků například Slavii a obnovený Louvre. Provoz metra v centru Prahy na lince B včera na dvě hodiny zastavil pád muže pod soupravu metra. Muž střet s vlakem nepřežil. Uvedli to mluvčí pražského dopravního podniku a zdravotnic­ké záchranné služby. Metro B nejezdilo mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Florenc, lidé museli využít jiné linky MHD. Muž spadl do kolejiště kolem čtvrté hodiny odpolední ve stanici Náměstí Republiky. (ČTK) Praha zaplatí opravu a rozšíření sportovní haly Královka nad Stromovkou na Letné. Podle předběžnéh­o odhadu půjde o investici za 37,5 milionu korun bez DPH. Sportovní hala se zvětší o nástavbu. V pátém až osmém patře vznikne administra­tivní prostor. (ČTK) Další část protipovod­ňových zábran se chystá opravit hlavní město. Po Podolí, Smíchově a Modřanech přijde na řadu Staré Město a Holešovice. Nová ochranná stěna má ochránit také ulici Šárovo kolo v Radotíně. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia