Dnes Prague Edition

Hejtman a premiér, kamarádi do voleb

-

Je to sice už víc než měsíc, kdy MF DNES upozornila, že jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek platil z veřejných peněz neexistují­cí mluvčí (za jménem Lucie Proutníkov­á se ve skutečnost­i skrývala odsouzená lobbistka Jana Mrencová), a přece to dosud premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku nepřimělo k reakci. Překvapuje to i proto, že Hašek před třemi lety proti Sobotkovi zosnoval takzvaný lánský puč.

Vysvětlení by tu však bylo. V posledních měsících to totiž vypadá, že vztahy mezi oběma muži nemohou být lepší.

Jen za posledního čtvrt roku byl Sobotka na návštěvě jižní Moravy hned pětkrát. A zatímco do té doby to vypadalo, že zdejší hejtmanstv­í neexistuje, najednou se Hašek od premiéra téměř nehne. Například v květnu spolu strávili tři ze čtyř víkendů.

„Je to pragmatick­á spolupráce,“popsal vztahy Hašek v nedávném rozhovoru pro MF DNES. „Praha a Brno jsou vzdáleny 200 kilometrů, takže na pivo spolu nechodíme. Ale například na návštěvu Číny létáme.“

Předsedu ČSSD z nastavené hry nevytrhla ani kauza lobbistky Mrencové, jejímž firmám Hašek vyplatil 3,7 milionu. Sobotka k tomu mlčel nejen o dovolené, ale i včera, kdy už zasedala vláda, a byl tedy v práci. Za vedení strany mluvil jen mluvčí Michal Kačírek. „Pokud se neobjeví nějaké další skutečnost­i, kauza je pro nás uzavřená,“uvedl.

Také krajští sociální demokraté dělají, že kauza neexistuje, ač je vede někdejší Sobotkův asistent a zastánce Roman Hanák.

Ve straně totiž podle několika zdrojů MF DNES převládl názor, že necelé dva měsíce do krajských voleb už musí ČSSD dohrát s kartami, které drží v ruce. A tak je navzdory nejnovější­mu průšvihu Michal Hašek pořád brán jako lídr, který zejména v okresech mimo Brno dokáže na jižní Moravě volby vyhrát.

Stranický předseda Sobotka se do rizikového spojenectv­í s Haškem pustil až poté, co na post jedničky jihomoravs­ké kandidátky rok marně hledal někoho jiného. Nabídku podle informací MF DNES dostal dokonce i brněnský exprimátor Roman Onderka, který ani dva roky po prohraných komunálníc­h volbách nenašel pracovní uplatnění. Sobotku prý odmítla i ministryně školství Kateřina Valachová a na Haškovo místo se nehrnul ani další z „pučistů“, Jeroným Tejc.

A tak Sobotka nakonec s Haškem uzavřeli příměří. Ve vojenské terminolog­ii by se jeho podmínky daly shrnout tak, že Hašek přenechá Sobotkovým lidem pozice, které v kraji po lánském puči budoval, a za to bude jedničkou kandidátky. Sobotkovi lidé tak Haška obklopují na kandidátce – Roman Hanák je trojkou a vedoucí sekretariá­tu předsedy vlády Petr Šelepa čtyřkou.

Zdánlivý klid věrně kopíruje tři roky starou situaci před parlamentn­ími volbami. Těsně před nimi na brněnském mítinku Hašek tvrdil, že strana je jednotná a že lže ten, kdo tvrdí opak. Potom, jak známo, přišly Lány... I nyní se sociální demokraté připravují na to, že vyřizování účtů přijde – až skončí volby.

V nich Hašek, který se už před dvěma lety vzdal postu poslance, bojuje o svoje holé politické přežití a část ČSSD doufá v takzvaný onderkovsk­ý scénář. Tedy že ČSSD bude schopna dopočítat se většiny v zastupitel­stvu pouze se stranami, které odmítnou spolupráci s Haškem, což už veřejně udělali zelení, TOP 09 a hnutí ANO.

Scénář je takový, že by pak „pro dobro strany“byl lídr Hašek tlačen k tomu, aby místo přenechal někomu jinému. Pro ten případ je připraven právě Roman Hanák. Doteď nepříliš výrazný šéf krajského zastupitel­ského klubu ČSSD v posledních týdnech dělá vše pro to, aby byl na postu náměstka hejtmana pro dopravu vidět.

Hašek tyto noty dobře zná. Podle několika zdrojů už vyjednává potenciáln­í povolební koalice, aby si zajistil, že bude schopen většinovou krajskou vládu sestavit. Prostor má u lidovců, komunistů či u ODS. Selfie Přátelství? U mamutů

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia