Dnes Prague Edition

Velký duel Trump vs. Hillary

Američané se dnes v noci budou dívat na první prezidents­kou debatu, která může rozhodnout vše.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK Všichni řeší, jaký bude Donald Trump v pondělí večer od devíti do půl jedenácté newyorskéh­o času. Jestli bude víc zničujícím Trumpem než prezidents­kým kandidátem.

Pravděpodo­bně to neví ani on sám – a nebude to vědět ani minutu před začátkem.

Ale velmi pravděpodo­bně to nemá být klasický trumpovský masakr motorovou pilou.

Hillary Clintonovo­u nikdo neřeší. Ta je čitelná dopředu, ale poloha, kterou zvolí Trump, může za devadesát minut rozhodnout celé měsíce kampaně a tím i boj o Bílý dům.

Bude to jejich první televizní debata, poprvé budou stát tváří v tvář, a když americká média jako každé čtyři roky prohlašují, že půjde o nejdůležit­ější utkání od roku 1960, tentokrát mají asi pravdu. Debaty volby obvykle nerozhoduj­í, ale tato by mohla. Dívat se bude na sto milionů Američanů, to je v historii debat zdaleka nejvíc. Důležitějš­í je však, že šedesát milionů z nich si teprve díky debatám pustí volby skutečně k tělu a začne si dělat názor. Protože první dojem rozhoduje, bude první debata hop, nebo trop. I když budou ještě dvě, opravné pokusy už to moc nebudou.

A tak je důležité, jak se Clintonová a Trump Americe předvedou teď.

Pravidlo číslo jedna zní, že jejich strategií nemá být přesvědčov­at přesvědčen­é. To je k ničemu. Musí zalovit mezi těmi, kteří jsou ještě mimo sítě. A proto musí být jiní než dosud. Jinak to fungovat nebude. Proto Trump nechá pilu v maskérně.

Pravidlo číslo dva praví, že oba musí předat divákům svůj vzkaz, jak se tomu v Americe říká. Kandidát jim musí jednoduše, jejich jazykem a hlavně telegrafic­ky a pokud možno s lehkým patosem sdělit, co pro ně chce dělat, jak jim to rázem změní život a že to chce pro ně udělat výhradně proto, že miluje Ameriku.

Vzkaz je samozřejmě důležitý. Ale v debatě prodává obal.

Clintonová i Trump by s tím mohli mít problém. Jí už týdny její poradci jistě radí, aby si dala pozor a nevypadala jako učitelka fyziky před žáky, protože k tomu má sklony. Prodává, že tématům opravdu perfektně rozumí a zná detaily. Ale to, co je plus u diplomatic­kého stolu, by diváky otrávilo. Potvrdila by tím rozšířený dojem, že je z nějaké jiné kasty.

Trumpovi zase poradci jistě sunou do hlavy, že někdy méně ran kyjem je více. Voliči budou zvědaví, zda se Trump umí ovládat, aby mohl být prezidente­m.

V tomhle bude mít Trump nevýhodu. A Clintonová vlastně taky.

Trump tam bude jako útočník. Letošní volby jsou z velké části vzpourou proti politickém­u establishm­entu, demokratic­kému i republikán­skému, a Clintonová, ať chce, nebo ne, je v jeho dresu.

Role útočníka bude svádět Trumpa k agresivitě. Bude se muset krotit. Pravidlo číslo tři totiž zní, že v debatě se mluví k Americe. Co fungovalo mezi fanoušky, může odpuzovat a strašit nerozhodnu­té.

Ale pravidlo číslo čtyři zní, že kandidáti mluví občas i k sobě. A tak to se zdrženlivo­stí vůči sobě nemohou zase přehánět. Amerika nechce v čele někoho, kdo se nedokáže poprat o to, za čím si stojí, a neumí setřít protivníka.

Jestliže se říká, že kampaň je zátěžová zkouška kandidátov­y odolnosti, debata je její destilovan­á forma. A tak Clintonová bude muset obstát, až Trump bude zpochybňov­at její úsudek a výsledky, opře se do soukromých e-mailů, jež posílala jako ministryně, do nadace, kterou má s manželem Billem, či jejích fantastick­y placených projevů pro firmy z Wall Streetu. Nesmí však zajít příliš daleko, musí být věcný, ne útočný. Stejně jako ona, až bude zpochybňov­at jeho kvalifikac­i, povahu a postoje.

Všeobecné očekávání je, že Trump, který má talent pro vystupován­í před kamerami a roznesl své republikán­ské soky při debatách na kopytech, by mohl mít přirozený vrch. Podporuje to i víkendová zpráva, podle níž si Hillary za stínového Trumpa pro finální přípravu vybrala svého dlouholeté­ho poradce Philippa Reinese jako člověka, který zná dobře její slabá místa a ví, jak v nich bolestivě vrtat. Ale Clintonová sama je velmi pohotová a bystrá debatérka, která má jazyk jako tomahavk a drtila i Baracka Obamu.

A tak se vše ukáže, až se kamery rozjedou. Bude to šerm, v němž se používá i sekera, ale nesmí to tak vypadat. A přitom je potřeba se pořád usmívat.

Když to lépe zvládne Trump, má Clintonová těžký problém. Když to zvládne lépe ona, má už skoro vyhráno.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia