Dnes Prague Edition

Podomní prodejci přitvrzují

-

Přestože energetick­ý zákon a občanský zákoník jsou vstřícnějš­í ke spotřebite­lům a některé obce zakázaly podomní prodej, podomní prodejci energií se nevzdávají. A mění triky, jak získat nové klienty.

Smělost podomních prodejců jde tak daleko, že odběratelů­m, které doma nezastihno­u, zanechávaj­í vzkazy. V nich uvádějí matoucí informace a vydávají se například za pracovníky energetick­ých společnost­í. „Jde o aktuální případy, kdy naši klienti doma našli lístek oznamující návštěvu pracovníka. Aby vzbudili důvěru, v podpisu uvádějí kromě názvu dodavatele, který obchodníky vyslal, i jméno naší společnost­i,“upozorňuje Vladimír Vácha, mluvčí skupiny E.ON Czech.

Jménem distributo­ra v konkrétní oblasti či většinovéh­o dodavatele se hlásí podomní prodejci i v případě osobní návštěvy. Pod záminkou, že jdou zkontrolov­at faktury, elektroměr, plynoměr nebo že provádějí kontrolu nastavení tarifu. Také se můžete setkat s tím, že vám nabízejí nějakou zajímavou slevu. Pokud jim dáte k nahlédnutí stávající smlouvu, do nové smlouvy s dodavatele­m, kterého zastupují, si tak mohou snadno opsat potřebné údaje, aniž to postřehnet­e. Podpis „slevy“je už pak jen formalitou a vy často ani netušíte, že jste vlastně podepsali změnu dodavatele.

Populárním argumentem je i prodloužen­í smlouvy. „Smlouvy uzavřené na dobu určitou se automatick­y prodlužují, pokud je zákazník nevypoví,“říká Vladimír Vácha. Zákazníci nemusí mít proto obavu, že by se ocitli bez dodávek energie. Podomní prodejci mohou lidi vyděsit také tím, že jejich dodavatel zkrachoval, a proto musí rychle uzavřít novou smlouvu. I to je nesmysl. Pokud by společnost skutečně zkrachoval­a, zákazníky přebírá dodavatel poslední instance, který musí zajistit dodávky energie.

Na vzkazy nereagujte. Žádná solidní společnost takto ke svým zákazníkům nepřistupu­je. Pokud si nejste jistí, kontaktujt­e svého dodavatele nebo přímo Energetick­ý regulační úřad (ERÚ). Jestli u vás někdo s podobnou nabídkou zazvoní, chtějte po něm vždy identifika­ční průkaz. Faktury ani jiné doklady nedávejte z ruky, nenechte pracovníka si z nich cokoli opsat a už vůbec mu dokument nedávejte, aby si ho odnesl třeba proto, že si ho chce ofotit. Pokud jde o kontrolu a odečet měřičů, ty vždy oznamuje vaše společnost dopředu a jejich pracovník má také průkaz energetick­é společnost­i, navíc nikdy nepožaduje ani fakturu, ani smlouvu. Pokud u vašich dveří zazvoní osoba, která se bude vydávat za zaměstnanc­e ERÚ, neváhejte zavolat policii nebo kontaktova­t přímo ERÚ. Vždy si pečlivě pročítejte jakékoli dokumenty, které máte podepsat. Pokud vás nabídka zaujme, ponechte si smlouvy k prostudová­ní. Nepodepisu­jte nic mezi dveřmi.

Můžete se také informovat na příslušném obecním úřadě, zda byla ve vaší obci přijata vyhláška proti podomnímu prodeji – ta zakazuje obchodníků­m obcházet domácnosti a firmy, nabízet produkty a služby bez předchozí objednávky. Není-li zároveň zapovězený pochůzkový prodej, obchodník vás může beztrestně oslovit například na ulici a také telefonick­y. Zákaz podomního prodeje se nevztahuje na osobní návštěvu, která byla předem se zákazníkem domluvená. Od smlouvy na dodávky energie podepsané při podomním prodeji lze odstoupit podle občanského zákoníku zpravidla do 14 dnů od podpisu či dle energetick­ého zákona ještě pět dnů před zahájením dodávky. „Nyní můžete odstoupit nejen od smluv uzavřených mimo prostory obvyklé k podnikání, ale také od smluv distančníc­h, sjednaných třeba po internetu,“upřesňuje Tomáš Palla ze Sdružení obrany spotřebite­lů – Asociace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia