Dnes Prague Edition

Maryša a Margita. Opory kapličky

-

Na klasické tituly, herecké hvězdy, ale i dosud neuvedená díla se mohou těšit diváci v nové sezoně Národního divadla. První scéna chystá celkem jednadvace­t premiér. PRAHA Jednou ze stěžejních událostí by se měla stát Maryša bratří Mrštíků v režii Štěpána Pácla. „Považuji ji za nejlepší českou hru. Je to taková těžkotonáž­ní klasika, k níž se každá generace tvůrců chce vyjádřit,“říká šéf Činohry Národního divadla Daniel Špinar. Půjde o jedenáctou inscenaci na jevišti zlaté kapličky.

Novou podobu dostane také Goethův Faust, kterého v pražském Stavovském divadle připraví režisér Jan Frič. Na téže scéně bude uvedena česká premiéra britské hry Vítejte v Thébách od Moiry Buffini, která na půdorysu antické demokracie rozvíjí téma dnešního politickéh­o uspořádání Evropy. Třetí premiérou naplánovan­ou do Stavovskéh­o divadla bude Noční sezona od Rebeky Lenkiewicz­ové, v níž hlavní roli ztvární Jana Preissová.

Na Nové scéně pokračuje linie autorských projektů. Jedním z nich bude Zbyhoň!, připravuje ho Jan Frič spolu s Milanem Šotkem. „Zbyhoň Fakta Národní divadlo v číslech

15 288 000 korun 600 288 vstupenek 771 584 míst 77,80 % 410 je záporná postava z Rukopisů. I takové hrdiny bychom si měli připomínat, i když jsou vymyšlení,“podotýká Špinar.

Baletu Národního divadla se od příští sezony ujímá nový šéf – Filip Barankiewi­cz. Jeho první premiérou bude představen­í Timeless, sestavené ze tří různých choreograf­ií na hudbu Čajkovskéh­o, Chopina a Stravinské­ho.

Repertoár dále rozšíří Marná opatrnost (La Fille mal gardée), jeden z prvních klasických baletů, který dosud na našem území nebyl proveden. Třetí premiérou pak bude komponovan­ý večer s názvem Slovanský temperamen­t.

Na repertoáru baletu zůstanou například tituly jako Sněhová královna, La Bayadere, Romeo a Julie nebo Louskáček. Diváci budou muset oželet Labutí jezero. „Určitě se k němu však vrátíme v dalších sezonách,“ujišťuje Barankiewi­cz.

Ke stému výročí vzniku Českoslove­nska připravuje Opera novou inscenaci Smetanovy Libuše, kterou vytvoří dva ředitelé Národního divadla. Ten stávající, Jan Burian, se ujme režie a ten bývalý, Daniel Dvořák, navrhne scénu. Podle šéfa Opery Petra Kofroně bude vizuální podoba vycházet z historický­ch tradic české scénografi­e. „Nepůjde však o repliku. Ve starých obrazech jsme spíš hledali inspiraci a metaforu,“naznačuje.

Soubor Národního divadla dále nastuduje Verdiho Maškarní ples, Mozartovu Figarovu svatbu, Janáčkovy Výlety páně Broučkovy a Massenetov­a Werthera. Soubor Státní opery, jehož budova je v rekonstruk­ci, uvede v budově Národního divadla operu Benjamina Brittena Billy Bud, odehrávají­cí se koncem 18. století na palubě britské bitevní lodi. Jako kapitán Vere se v režii Daniela Špinara na první scénu vrátí tenorista Štefan Margita.

Soubor Státní opery hraje provizorně také v Hudebním divadle Karlín, kde bude hostit argentinsk­ého tenoristu Josého Curu, tentokrát jako režiséra a scénografa nové inscenace Verdiho Nabucca.

Opera nabídne i koncerty. Zazní Brittenovo Válečné requiem nebo opera Donna Diana, kterou složil méně známý rakouský skladatel českého původu Emil von Reznicek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia