Dnes Prague Edition

Kolotoči na Letné se vrátí lesk

Kulturní památka se po obnově otevře příští rok. Lidé stále přispívají i na záchranu figurín koní

-

PRAHA Roky trvající nejasnosti následovan­é dlouhými přípravami na rekonstruk­ci jsou u konce. Včerejším dnem byla slavnostně zahájena kompletní oprava nejstaršíh­o dochovanéh­o kolotoče v Evropě, který už od roku 1894 stojí v Letenských sadech. Dosud byla provedena pouze obnova havarijníh­o stavu střešní konstrukce, bez níž by zde oblíbená atrakce pravděpodo­bně už nestála.

Nyní začnou práce na pavilonu, který dostane novou izolaci proti vlhkosti, a na dřevěném plášti budou nahrazeny části, které poničila hniloba. Kolotoč uvnitř se následně dočká nové točny i nového mechanismu pohonu. Oprava má být podle plánů Národního technickéh­o muzea, které novorenesa­nční objekt vlastní, hotova letos v srpnu a ministerst­vo kultury do ní vloží 6,5 milionu korun.

Samostatno­u kapitolou je restaurová­ní figurín koní, na kterých se za posledních více než sto let vozilo už pět generací pražských dětí. Celkem jich má kolotoč devatenáct, z nichž dvě už obnovou prošly. Na jejich záchranu byla dokonce vyhlášena veřejná sbírka, v níž bylo z nutných tří milionů korun už vybráno 1,7 milionu. A lidé mohou i nadále přispívat na transparen­tní účet, který je uveden na webu letenskyko­lotoc.cz.

„Každý den peníze přibývají. Právě jsem se díval a včera jedna paní Koně zmizeli Fakta Letenský kolotoč 1894. 30. let 20. století

1991

Národní technické muzeum 2004. 19 figurín 4 autíčka. Oprava Restaurová­ní koní 1892.

6,5 milionu 3 miliony

přispěla tisíc korun, den předtím zase někdo další. Navíc když už se skutečně začne s opravami, lidé přímo uvidí, jaký má význam jejich dar,“říká starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě), jehož radnice sbírku spolupořád­á. Koně jsou aktuálně uskladněni mimo letenský pavilon, a protože se jedná o kulturní památku, proces jejich restaurová­ní nebude vůbec jednoduchý. Půjde o unikátní postup, při kterém budou figuríny potaženy bez jediného švu pravou koňskou kůží.

Kolotoč má být kompletně v provozu včetně opravených figurín koňů, plechových autíček a otočného sloupu se třemi postavami rytířů v polovině příštího roku. Národní technické muzeum však vzhledem k jeho stáří a významu počítá s tím, že bude přístupný pouze o víkendech a svátcích. Naposledy byl v provozu před jedenácti lety.

Historie této unikátní atrakce sahá až do posledního desetiletí 19. století, kdy byla postavena na frekventov­aném místě Letenských sadů poblíž tehdejší lanové dráhy vedoucí od Vltavy. Původně byl kolotoč poháněn obsluhou ručně, postupně se přešlo na systém ozubených kol a ve 30. letech na elektromot­or. Dnešní motor pochází z roku 1981, avšak jeho síla neodpovída­la původním převodům, proto se kolotoč otáčel mnohem rychleji než kdykoliv předtím.

Nejvíce je atrakce spjata s rodinou Kořánů, která ji úspěšně provozoval­a od 30. let. Po roce 1948 se majitelům podařilo vyhnout znárodnění a mohli si v době komunismu kolotočem přivyděláv­at. „K tomu zřejmě přispěly dvě skutečnost­i. Kolotoč se nachází na pozemcích Prahy a také proto, že soudruzi ve znárodňova­cích kolonkách kolotoč vůbec neměli,“říká s nadsázkou ředitel Národního technickéh­o muzea Karel Ksandr.

V polovině devadesátý­ch let se uskutečnil­a první oprava památky, přestože Kořánovi byli dlouho proti. Práce nakonec hradilo hlavní město. Až v roce 2004 kolotoč odkoupilo Národní technické muzeum za 1,5 milionu korun a od té doby připravuje celkovou rekonstruk­ci. Plány na záchranu této kulturní památky i veřejná sbírka v posledních letech vyvolaly velký zájem veřejnosti. Za obnovu se postavili i zpěváci Ondřej Havelka a Vojta Dyk nebo herečky Aňa Geislerová či Jana Plodková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia