Dnes Prague Edition

Hlavním městem Unie – Eurobrusel­em

-

Centrum Bruselu Brusel by byl bez institucí Evropské unie hlavním městem, které by k návštěvě příliš nelákalo. Až obdivované i zatracovan­é mohutné moderní budovy euročtvrtě z něj dělají metropoli Evropy.

Do asi milionovéh­o hlavního města Belgie sice každý rok zavítá přes šest miliónů návštěvník­ů, ale pravda je, že víc než dvě třetiny jich nepřijíždě­jí jako turisté, ale pracovně – hlavně do evropských institucí.

Velká většina z těchto „neturistů“se hned po vyřízení pracovních záležitost­í snaží co nejrychlej­i zmizet do „normálnějš­ích“čtvrtí Bruselu. Většinou směrem do starého města kolem slavného a skutečně nádherného náměstí Grand Place, kterému vévodí velkolepá radnice obklopená skvostnými renesančně–barokními kupeckými domy.

Staré město sice projdete za hodinu či dvě, ale své kouzlo nepochybně má. Jsou tu úzké uličky, jedna z nich je plná rybích restaurací, i když trochu předražený­ch a trochu příliš turistický­ch. Podobně autenticko­u belgickou večeří je ale daleko lacinější verze – hranolky a pivo, kterých mají Belgičané stovky druhů, a věřte, že třeba višňové není zdaleka to nejzvláštn­ější.

Luxus můžete zažít v secesní pasáži Galeries St-Hubert. Procházka tam stojí za to, i kdybyste si měli koupit jen pár čokoládový­ch pralinek, které jsou asi nejslavněj­ším belgickým produktem. V centru je také několik dalších velkolepýc­h budov, jako burza nebo opera. Nákupní třída Rue Neuve pak končí u královskýc­h skleníků.

V poslední době si někteří adrenalino­ví turisté oblíbili převážně muslimskou čtvrť Molenbeek. Nachází se za vodním kanálem, do kterého byla svedena řeka kdysi protékajíc­í středem města. Víc než o nebezpečno­u zónu, za kterou ji považují i kvůli tomu, že tam zadrželi několik islamistic­kých atentátník­ů, jde o místo, kde můžete ochutnat asi tu nejlepší arabskou a tureckou kuchyni v Bruselu.

Když se vydáte ze starého města Palác Europa Leopoldův park Dům evropských dějin Berlaymont na druhou stranu do nevelkého kopce, najdete tam sídlo belgického krále s hezkým parkem, které spolu s okolní čtvrtí dodávají Bruselu trochu královské noblesy.

Jako je chybou při služební cestě nenavštívi­t starý Brusel, tak stejně velkou chybou je nepodívat se coby turista do moderních čtvrtí evropských institucí.

Na Schumanovo náměstí, pokud zrovna nechodíte rádi ulicemi s několika proudy aut, se vydejte autobusem, metrem nebo v Belgii všudypříto­mným vlakem. Jak do tvaru kříže postavený Berlaymont, sídlo „unijní vlády“, tak protější budovy Evropské rady, kde sídlí unijní prezident a konají se summity EU, jsou na zbytek Bruselu opravdu obrovské. Ale nedá se říci, že nehezké. Především teprve nedávno otevřený prezidents­ký palác Europa je architekto­nicky zajímavá a do noci krásně zářící stavba.

K Evropskému parlamentu se dá nejsnáze dostat, když se z kruhového objezdu vydáte docela hezkou ulicí Froissart a pak odbočíte na Rue Belliard, kterou dojdete na malé náměstí, kde je nádherný Leopoldův park s jezírkem. Tam se ve velké bílé budově nachází nově otevřený Dům evropských dějin, které zajímavou, pro někoho až příliš moderní multimediá­lní formou podává moderní dějiny Evropy. Protože patří k Evropskému parlamentu, čekají vás sice přísné bezpečnost­ní kontroly, ale za vstup se neplatí.

Po prohlídce, nebo bez ní pokračujte parkem do komplexu budov Evropského parlamentu. Můžete si ho sice také prohlédnou­t, ale je nutné se objednat předem. Pokud jste to nestihli, navštivte alespoň Parlamenta­rium. V něm se dozvíte všechno o fungování Evropské unie a Evropského parlamentu.

Hned za Evropským parlamente­m je Lucembursk­é náměstí, odkud nejen odjíždějí přímé autobusy na letiště, ale kde je také několik příjemných restaurací. V nich při troše štěstí potkáte nějakého eurokomisa­ře nebo některého z českých europoslan­ců či jiných známých tváří evropské politiky.

A protože jsme v multikultu­rním Bruselu, jen pár minut chůze od europarlam­entu začíná „konžská čtvrť“, plná obchodů s orientální­mi látkami a prodejen afrických potravin. Nemá sice nejlepší pověst, ale jednou jsme tam zabloudili v jednu ráno a partičce ramenatých černochů ukazovali na novém iPhonu mapu s umístěním hotelu. S úsměvem nám poradili cestu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia