Dnes Prague Edition

Paříž, smích a slzy

Jak druhý grandslam sezony prožíval velký comeback tenistky Petry Kvitové

- reportér MF DNES v Paříži Miroslav Němý

Na antuce se smála a smála. Při rozcvičce s fotbalovým míčem, při tenisovém tréninku. Při hovorech s členy svého týmu. Ve chvílích, kdy zdravila staré známé.

„Užívám si všechno, i hezké počasí venku. Někdy mi stačí se podívat, jak svítí slunce, a říkám si: To je krása,“popisovala pak Petra Kvitová.

To, že její tvář opět ovládl úsměv, bylo potvrzením výtečné sportovní zprávy: necelého půl roku poté, co hvězdnou tenistku v jejím bytě v Prostějově pořezal na levačce neznámý zločinec, se vrací na scénu.

Jenže v den, kdy jí Paříž poskytla rozzářenou náruč, měly úsměvy i opačné doplňky.

Silné dojetí v hlase, který měnil tón při vzpomínkác­h na nejtěžší momenty života.

A lesk slz v jejích očích.

Když nejde o život, jde o...

Ne, nebyl to co do zájmu jednoznačn­ý trhák pátečního „preview“Roland Garros, druhého grandslamu roku. Příchod Kvitové na tiskovou konferenci viděl plný sál ale podobně plný jako ve chvíli, kdy tu své další kroky a motivace hodinu a půl před Češkou vysvětlova­l stagnující Novak Djokovič.

Kvitová od 23. prosince nestála před kamerami a neslyšela intenzivní cvakání fotoaparát­ů. A líčila, co vše se od osudné noci přihodilo.

Jak nedělala kroky, nýbrž krůčky: „Když jsem poprvé vzala raketu do ruky, říkala jsem si: Ne, to není moje raketa, to není moje ruka. Ale každým dnem se to lepšilo.“

I tohle je cíl pařížské mise odvyprávět svůj boj, s kterým se žádné soupeření o fiftýny nedá měřit. A pak by mělo být čím dál víc tenisu.

Tenisový potlesk ostatně Kvitová slyšela již v pátek v 11.37 dopoledne, dva dny před startem turnaje. V tréninkové­m

mači vystřihla ukázkový forhend přesně na čáru, několik desítek lidí na tribuně kurtu Suzanne Lenglenové jí uznale aplaudoval­o a ona se zase usmála.

Pak přišel další potlesk, třetí i čtvrtý. Leckdo byl zvědavý, jak si dívka v modrém nátělníku a černých kraťasech povede. Její comeback patří ve městě nad Seinou k hitům.

„Užíváme si to neskutečně. Pro nás všechny je to sen,“říkal pod palbou pařížského slunce trenér Jiří Vaněk, který hovořil za tým Kvitové. Lidé okolo ní se logicky snaží navrátilky­ni uvolnit, dostat její mysl do ideálního stavu. Vypadají jako apoštolové dobré nálady.

„Depka? Nepozorova­l jsem to,“ odmítá jej kouč. „Jak se říká, když nejde o život, jde, o víte co… My jsme si na to mohli sáhnout. Stmelilo nás to. Petra je usměvavá holka za každé situace a já úplně žasnu, jak všechno bere pozitivně. Přijala to jako součást života.“

Až brzy vstoupí do arény, bude všechno jiné. A bez ohledu na to, co všechno už v tenisu dokázala, vlastně také nové.

„Petru to posílí do dalších bojů,“věří pevně Vaněk a v rámci optimismu, k němuž jsou nyní i důvody, dodal: „Když někdy vidím, jaké hraje stopbaly, dělal jsem si srandu, že jí tam doktor zašil možná ještě o trošku víc citu, než měla předtím.“

Těžko soudit podle toho, co těsně před polednem předváděla při tréninku s francouzsk­ým sparingpar­tnerem. Operovaná ruka může zabolet, může podléhat únavě. Tělo najednou bude naplno vystaveno zápasovému nadšení i stresu; pocitům, které nelze nasimulova­t.

Riziko to je. Ale ne ve smyslu, že by snad návrat neposvětil Radek Kebrle – machr na operace ruky, který v prosinci ve Vysokém nad Jizerou s kolegy zachránil Kvitové kariéru. „Dal nám zelenou s tím, že nehrozí, že by si měla něco urvat,“řekl Vaněk. „To pro nás bylo důležité.“

Pohyblivý svátek a Petra K.

Los dvojnásobn­é vítězce Wimbledonu určil pro 1. kolo Američanku Julii Boserupovo­u, 86. ženu žebříčku WTA. Právě tím odstartuje její návrat ve velkolepýc­h kulisách.

V Paříži včera panoval nádherný slunečný den, na okraji Buloňského lesíka se proháněli běžci a téměř letním vzduchem svištěli cyklisté. Tour de France je ale stále daleko, začíná jiný pohyblivý svátek abychom si pomohli spojením, jímž své vzpomínky na Paříž pojmenoval Ernest Hemingway, který tohle město tolik miloval.

Je tu pohyblivý svátek žen a mužů s raketou, kteří se budou bít o čest a slávu na antuce v areálu Rolanda Garrose. A Paříž bude prožívat i jeden takřka románový příběh.

S Češkou v hlavní roli.

 ?? Foto: AP ?? Petra Kvitová na tiskové konferenci v Paříži, kde oznámila, že se po těžkém půlroce vrací na kurty přímo na grandslamu Roland Garros.
Foto: AP Petra Kvitová na tiskové konferenci v Paříži, kde oznámila, že se po těžkém půlroce vrací na kurty přímo na grandslamu Roland Garros.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia