Dnes Prague Edition

Tři favorité voleb chtějí lithium vrátit státu

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

PRAHA Vláda včera hlasy ČSSD a KDU-ČSL odmítla hlasovat o zrušení memoranda na těžbu českého lithia s australsko­u firmou European Metals Holdings. Kolem té se v posledních dnech do tvrdého útoku pustil předseda hnutí ANO Andrej Babiš po boku s KSČM.

Právě tento tandem doplněný ještě o hnutí Svoboda a přímá demokracie vedené Tomiem Okamurou už teď jasně říká, že chce zajistit, aby lithium v budoucnost­i těžila česká firma. Další strany to odmítají nebo tak jako Piráti nebo KDU-ČSL váhají.

„Pokud budu premiérem, tak se o zrušení memoranda zasadím,“slibuje Babiš. Odkazuje tak na dokument, který minulý týden podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD. Australská firma EMH na základě něj má se státem spolupraco­vat na zpracování lithia, které zde vytěží.

K těžbě lithia na Cínovci se však nedostane na základě Havlíčkova memoranda, ale licence, kterou získala od ministerst­va životního prostředí v roce 2010. Protože mu to zákon ani jinak nedovoluje, na počátku letošního roku mu ji prodloužil­o ministerst­vo životního prostředí vedené Richardem Brabcem z hnutí ANO.

Ač je nejvíc slyšet Babiš, první se do memoranda pustili komunisté, kteří kvůli tomu iniciovali mimořádnou schůzi Sněmovny. „Je to první krok k tomu, aby se nám podařilo těžbu, zpracování i výtěžek z lithia zachovat v rukou českého státu,“uvedl na tiskové konferenci šéf poslanecké­ho klubu KSČM Pavel Kováčik. Proti memorandu tvrdě vystupuje i lídr SPD Tomio Okamura.

Podle Havlíčka naopak memorandum zajišťuje, aby se stát mohl do těžby lithia plnohodnot­ně zapojit. A podobně včera večer v Senátu argumentov­al i premiér Bohuslav Sobotka. Lidovci a Piráti naopak tvrdí, že je třeba se v tuto chvíli dívat dopředu a spíše navýšit poplatky za těžbu lithia, které bude stát vybírat.

Kdo si myslel, že se poslední dny bude předvolebn­í diskuse točit okolo obrany Andreje Babiše kvůli obvinění v kauze Čapího hnízda, dost by se divil. V době, kdy si převzal obvinění od policie, rozjel naopak ofenzivu proti svému hlavnímu rivalovi ČSSD a jejímu ministrovi průmyslu Jiřímu Havlíčkovi.

Obviňuje je, že podpisem memoranda s australsko­u firmou European Metals Holdings připraví Česko o největší evropské zásoby lithia a s nimi spojené „miliardové bohatství“. Včera se tahanice přenesla na jednání vlády i Senátu. V pondělí – čtyři dny před volbami – pak bude o memorandu mimořádně jednat i Sněmovna.

Babiš včera Havlíčkovi poslal šestnáct otázek, jejichž zodpovězen­í žádá. Většina z nich přitom zazněla o den dříve i z úst předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Obě strany se snaží spojit australsko­u společnost EMH s miliardáře­m Zdeňkem Bakalou. Nepodařená privatizac­e OKD je nejzranite­lnějším místem nynějšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Komunisté si spolupráci s Babišem na kauze lithium pochvalují. „Považujeme to za obrovský úspěch komunistic­ké strany. Podařilo se nám i kolegy z hnutí ANO či pana Okamuru přesvědčit k podpoře našeho názoru,“pyšnil se spoluprací předseda poslanecké­ho klubu KSČM Pavel Kováčik s tím, že strana dokázala, že se s ní dá počítat.

Spolupráci ANO s KSČM včera komentoval lídr vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Z dopisu i aktivit Andreje Babiše kolem lithia to vypadá, že definitivn­ě vsadil na jedinou kartu. Povolební spolupráci s KSČM a SPD,“uvedl vicepremié­r.

Lidovci jako třetí vládní strana zrušení memoranda k lithiu na vládě nepodpořil­i. Se svoláním mimořádnéh­o zasedání Sněmovny k lithiu nesouhlasi­li ani zástupci STAN, TOP 09 a ODS.

Chyba Brabcova úředníka

Babišovy výpady naráží na reakce ČSSD, že ministr životního prostředí a klíčový muž hnutí ANO Richard Brabec pochválil v dopise Havlíčkovi podpis memoranda jako dobrý krok.

ČSSD dopis nyní aktivně vytáhla. Brabec argumentuj­e tím, že věta o dobrém kroku je chyba jeho úředníka. „Byla to zdvořilost­ní věta. Já jsem úředníkovi řekl, že tam ta věta být nemá, ale nakonec ji tam nechali,“hájil se včera ministr. Sám úředník svou chybu včera přiznal serveru Aktuálně.cz.

Hnutí ANO přitom kritizuje, že Havlíček podepsal memorandum s australsko­u firmou krátce před volbami za situace, kdy na průzkum lithia mají v Česku licence čtyři firmy. „Na podepisová­ní memoranda dva týdny před volbami je prostě něco divného,“stěžuje si Brabec.

Nejvíc mu prý ale vadí, že na rozdíl od jiných podobných dokumentů, které se schvalují ve vládě, ten Havlíčkův podepsal ministr průmyslu sám od sebe. „Už byly uděleny průzkumné licence a existuje tady subjekt, který má přednostní právo na budoucí těžbu, tak jsem chtěl, abychom se za této situace snažili zapojit stát do celé věci co nejvíce dodatečně a přátelským způsobem,“brání se však Jiří Havlíček.

Zároveň tvrdí, že o memorandu, které má podle něj zajistit co nejlepší podmínky pro stát v už dohodnuté licenci, jednala v srpnu tripartita, takže o jeho přípravě bylo informován­o i hnutí ANO.

Včera v podvečer hájil krok i premiér Bohuslav Sobotka na zasedání Senátu. První krok k průzkumu lithia firmou Geomet učinilo podle něj ministerst­vo životního prostředí za ministrů ODS a ANO, memorandum dle tvrzení Sobotky pozici sátu naopak posiluje.

ČSSD Brabcovi vyčítá právě to, že na začátku letošního roku prodloužil firmě EMH licenci na průzkum zásob lithia. Tu však ministerst­vo životního prostředí prodloužil­o v řízení, které podle zákona probíhá automatick­y. Leda by do něj nějaký úřad vstoupil zvenčí, což ostatně mohlo udělat i ministerst­vo průmyslu.

Hnutí ANO a KSČM se nyní snaží dokázat, že se lithium dostane až k Bakalovi. Přímé spojení však nenašli. Dle veřejných zdrojů společnost Cadence, která z 20 procent spoluvlast­ní australsko­u firmu, je devítiproc­entním vlastníkem jiné těžební firmy – Bocanora.

A tuto firmu z deseti procent zase vlastní investiční skupina M&G, jež v minulosti koupila pohledávky k Bakalovu OKD. Skupina M&G je však jedním z největších investorů na světě. „Kdokoliv má právo koupit naše akcie,“říká Richard Pavlík, český zástupce firmy.

Jeho minulost je nejviditel­nějším pojítkem mezi australsko­u firmou a OKD, kde v minulosti pracoval. „V OKD jsem působil pouze v odborných funkcích. Nikde ve vedení ani ve statutární­ch orgánech,“hájí se Pavlík, který byl ale předsedou polské dceřiné společnost­i NWR.

Pavlík se nicméně dušuje, že firma EMH v reakci na obvinění brzy zveřejní celou akcionářsk­ou strukturu, aby ukázala, že za ní miliardář Zdeněk Bakala není. Ten přes svého mluvčího spekulace o zapojení do těžby označil za zcela nepravdivé.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Podpis memoranda ohledně těžby lithia se stal volebním tématem (vlevo Keigh Coughlan z European Metals Holdings, vpravo ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček).
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Podpis memoranda ohledně těžby lithia se stal volebním tématem (vlevo Keigh Coughlan z European Metals Holdings, vpravo ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček).
 ??  ?? Lukáš Valášek
Lukáš Valášek
 ??  ?? Vojtěch Srnka
Vojtěch Srnka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia