Dnes Prague Edition

Za vraždu syna dostala 15 let, přesto je na svobodě

-

BRNO Svého pětiměsíčn­ího syna podle verdiktu brněnského krajského soudu brutálně zavraždila. Třikrát s ním pravděpodo­bně uhodila o hranu nábytku. Chlapec měl proraženou lebku a mozek, neměl takřka žádnou šanci přežít. Včera krajský soud poslal dvaadvacet­iletou ženu z Brna do vězení na 15 let. Rozsudek však není pravomocný, takže je zatím na svobodě.

Navíc se může stýkat se svými dvěma malými dětmi, protože ji soudci po měsíci pustili z vazby. Nezohledni­li, že by pro ně mohla být nebezpečná, ale řešili pouze riziko útěku.

„Nevyskytly se žádné nové okolnosti, kvůli kterým by žena musela být umístěna do vazby. Pouhý rozsudek není důvodem k takovému rozhodnutí,“konstatova­la brněnská krajská soudkyně Dagmar Bordovská.

Důkazy proti mladé ženě z Brna jsou jednoznačn­é. Už před porodem tvrdila, že výchovu třetího dítěte nezvládne. Dokonce kontaktova­la úřady a zajímala se o to, zda by nešlo chlapce umístit do náhradní péče. Předešlé dvě děti má totiž se svým druhem, třetí se jí narodilo po krátkodobé­m vztahu, kdy se partneři na čas odloučili. I to byl pravděpodo­bně důvod, proč žena ke kojenci neměla od začátku příliš vřelý vztah.

„Dokonce o něho nejevila zájem hned po porodu, kdy byl dva měsíce v inkubátoru,“uvedla žalobkyně z Krajského státního zastupitel­ství v Brně Eva Žďárská. Nepravomoc­ně odsouzena

A tak postupně ženě „tekly“nervy, zvlášť když chlapec plakal. V osudný den 14. listopadu loňského roku, kdy k vraždě došlo, žena podle obžaloby situaci definitivn­ě nezvládla.

„Nikdo jiný nemohl chlapce zavraždit. Ani druh obžalované, který byl v té době v práci,“vyvrátila Bordovská narážky obhájce souzené ženy, který neustále poukazoval, že vrahem může být někdo jiný.

Ženě za vraždu hrozilo až dvacet let vězení. Její obhájce se proti verdiktu odvolal. Nyní bude čekat, až mu přijde písemné vyhotovení rozsudku. Poté bude mít lhůtu na podání odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Podle žalobkyně Ždárské není příliš obvyklé, aby vrah zůstal v podobných případech na svobodě do definitivn­ího verdiktu. Také mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný potvrzuje, že souzení za vraždu jsou umístěni do vazby. Důvodem je možnost útěku, ovlivňován­í svědků nebo možnost, že trestný čin zopakují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia