Dnes Prague Edition

Číslo 68 hraje Jágr poprvé nastoupil za Calgary

Premiéra čísla 68 v novém týmu byla rozpačitá. Otázkou je, zda a jak rychle se dokáže zlepšovat

- Komentář Karel Knap reportér MF DNES

Vprvním utkání za Washington pomohl devětadvac­etiletý Jaromír Jágr gólem a nahrávkou k rozcupován­í New Jersey 6:1. Hala Capitals v čínské čtvrti metropole USA se v říjnu 2001 radostně natřásala.

Ještě ve čtyřiceti se český útočník zaskvěl v úvodní partii v uniformě Dallas Stars – bilancí 2+2 přispěl k triumfu nad Phoenixem 4:3 a texaské obecenstvo v lednu 2013 v úžasu vyhlíželo báječné zítřky.

Dosud poslední premiéra hokejového idolu v NHL rozhodně nevypadala spektakulá­rně.

Jágr při středečním vítězství Calgary 4:3 v prodloužen­í v Los Angeles strávil na ledě 13 minut a 38 vteřin.

Jednou se pokusil o střelu, leč minul branku. Nebodoval. V kolonce plus/minus se mu objevila záporná jednička, aniž ji nějak zavinil – Flames dostali gól ve chvíli, kdy naskočil z trestné lavice, kde odseděl trest za brankáře Smithe.

Ve velmi svižném tempu působil poněkud těžkopádně a ztraceně. V prudkých zatáčkách jej párkrát neudržely hrany bruslí, takže se svalil na kluziště vyprodanéh­o Staples Centra. Ajaj!

Kdo chce, nechť tepe do prošedivěl­ého veterána, posmívá se a posílá hrdinu mnoha slavných bitev do penze. Někoho mrzí, že se chrabrý rytíř proměnil v Dona Quijota bláhově válčícího s časem. Že ztrácí důstojnost. Že sám sebe shazuje.

Z opačného pohledu lze Jágra obdivovat za jeho výdrž a umanutost. Za odvahu vstoupit v pětačtyřic­eti na ozářenou scénu, do partie v nejrychlej­ší soutěži na světě. Navíc po šesti měsících bez jediného zápasu!

Sám předevčíre­m varoval: „Nebude to moc dobré. Ale snad se dokážu postupně zlepšovat.“

Leda snílek by tipoval, že ve svém věku bude vodit Doughtyho nebo Kopitara jako slepé koně. Že zasype Quicka salvou dělových ran.

Ani mnohem mladší borec by se po tak dlouhé přestávce bez tréninkové­ho kempu a přípravnýc­h mačů bleskově nerozkouka­l v hukotu mezi mantinely. Těžko by hned ladil s úplně neznámými parťáky a sžil se s jejich zvyky.

Přitom Jágr se šikovným Versteegem několikrát naznačili, že by si mohli rozumět. Pakliže zapojí do souhry nadaného centra Bennetta, mohli by v útočné třetině držet puk a vytvářet si šance, stejně jako to číslo 68 naposled předvádělo na Floridě s Barkovem a Huberdeaue­m. Povede se? Toť otázka. Třebaže se k mužstvu připojil teprve před týdnem, další tréninky by jej na plné zápasové nasazení o moc lépe nepřipravi­ly.

Musel jít hrát. „Necítil jsem se dobře, postrádal jsem sílu v nohou, potřebuju se zlepšit úplně ve všem. Ale to jsem čekal a jsem rád, že to mám za sebou,“pravil poté.

Jágrovy reakce se v dalších prověrkách zrychlí. Svaly budou pevnější. Vrátí se sebedůvěra.

Nikdo mu samozřejmě nezaručí, že zůstane zdravý a že se znovu začne prosazovat v zakončení.

V téhle nejistotě se ostatně skrývá neodolatel­né kouzlo sportu. Hokejový kmet čelí kolosální výzvě. Brzy se patrně stane třetím nejstarším mužem ve staleté historii NHL. Jeho dobrodružs­tví pokračuje, což je samo o sobě úctyhodné.

 ?? Foto: Getty Images ?? Rozpačitá premiéra Český hokejista Jaromír Jágr nastoupil poprvé po návratu do NHL v dresu svého nového týmu Calgary Flames. Výkon pětačtyřic­etileté legendy po šesti měsících bez zápasu neoslnil. Nedal gól ani nevystřeli­l. Jágr věří, že se bude postupně zlepšovat.
Foto: Getty Images Rozpačitá premiéra Český hokejista Jaromír Jágr nastoupil poprvé po návratu do NHL v dresu svého nového týmu Calgary Flames. Výkon pětačtyřic­etileté legendy po šesti měsících bez zápasu neoslnil. Nedal gól ani nevystřeli­l. Jágr věří, že se bude postupně zlepšovat.
 ??  ?? Přes 13 minut na ledě
Jaromír Jágr podle očekávání nastoupil ve třetí formaci Calgary. Foto: AP
Přes 13 minut na ledě Jaromír Jágr podle očekávání nastoupil ve třetí formaci Calgary. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia