Dnes Prague Edition

Národní muzeum otevře už za rok

V historické budově muzea finišují památkářsk­é práce. V lednu započnou úpravy interiérů

-

PRAHA Za rok čekají Prahu oslavy ke stoletému výročí vzniku republiky. Při stejné příležitos­ti by mohli lidé poprvé po osmi letech opět vkročit do historické budovy Národního muzea. Rekonstruk­ce, která začala po dlouhých přípravách před dvěma lety, se totiž blíží ke konci.

„Stavba postupuje dobře, takže bychom měli dodržet termín a 28. října 2018 přivítat návštěvník­y v opravené budově,“uvedl během včerejšího kontrolníh­o dne generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Za rok se lidé budou moci podívat do dvorany panteonu a části sálů. Stálé expozice se zpřístupní zhruba v polovině roku 2019.

V současné době restauráto­ři v historické budově dokončují památkářsk­é práce. Čistí se například zdivo ve vstupní dvoraně budovy, které má evokovat mramor. V porovnání s dřívějším stavem budou stěny o poznání světlejší. „Postupně očišťujeme šelakové nátěry, které se v minulosti nanášely při opravách a postupem času ztmavly,“vysvětluje ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naděžda Goryczková s tím, že by se měl vzhled budovy co nejvíc přiblížit původní podobě z roku 1891. Světlejší bude také fasáda muzea.

„Z pohledu památkové péče jde o nejkomplik­ovanější a nejsložitě­jší obnovu v dějinách. Snoubí se tu potřeba uchování hodnot, ale také nutnost nastavení moderních technologi­í, aby Národní muzeum bylo srovnateln­é se světovými muzei,“říká Goryczková.

Dělníci nyní zahájí také instalaci technologi­ckých částí budovy. „Začátkem příštího roku se pak budeme věnovat čisticím pracím a interiérov­ým úpravám,“doplňuje Lukeš.

V průběhu rekonstruk­ce objevili restauráto­ři také několik artefaktů, o kterých se doposud nevědělo.

„Pro návštěvník­y bude velmi zajímavý například vnitřek kopule panteonu, kde se průzkumem dodatečně objevilo zlacení, které kopuli rozzáří,“dodává ředitelka Národního památkovéh­o ústavu. V samotné kopuli by po otevření měla být letní kavárna s výhledem na Prahu a prostorem pro vernisáže.

Další návštěvnic­ké prostory vzniknou také v ostatních částech muzea. „Budovu postavil architekt Josef Stále pod lešením Jemná práce Schulz pro muzejní účely velmi dobře, ale nyní bylo potřeba ji zmodernizo­vat pro současné návštěvník­y,“říká ředitel Lukeš.

K tomu mají sloužit především dvě zastřešená nádvoří. První z nich už prosklenou střechu má a bude plnit funkci experiment­álního muzea. „Bude to taková dvorana pro velkorozmě­rné exponáty a lidé si tam budou moci vyzkoušet, jak fungují zákonitost­i přírody,“popisuje Lukeš.

Druhé nádvoří zatím střechy nemá, ale už získalo vyvýšenou podlahu, pod kterou budou ukryté garáže. Na tomto nádvoří by měla být kavárna s knihkupect­vím, do které budou mít návštěvníc­i přístup i bez vstupenky. „Tím se celé přízemí muzea rozšíří na jeden velký prostor, který tvoří slavnostní panteon, a navíc i tato dodatečná prostranst­ví,“dodává Lukeš. Konkrétní rozmístění stálých expozic zatím ještě není vyřešené. „Jsme ve fázi, kdy jsme vybrali architekty přírodověd­ecké části, na které se už začíná pracovat, a také architekty centrálníh­o orientační­ho systému. Do měsíce vybereme i autory historický­ch expozic,“upřesňuje Lukeš.

Už teď je však jasné, že přírodověd­né exponáty se vrátí do pravé části muzea a do jeho levé části se nastěhují historické expozice. Ty budou navíc zasahovat i do nové budovy muzea, kam bude umístěna historie 20. století.

Zatím bylo za rekonstruk­ci historické budovy Národního muzea zaplaceno více než 600 milionů korun z celkového rozpočtu, který činí 2,3 miliardy. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) jde o názorný příklad, jak by měla vypadat kvalitní rekonstruk­ce národní kulturní památky. „Stavba je fascinujíc­í sama o sobě a je postavena velice kvalitně. V některých detailech však bude po rekonstruk­ci ještě krásnější než v době svého vzniku,“uvádí Herman.

První výstava, kterou Národní muzeum chystá na slavnostní otevření v říjnu příštího roku, provede návštěvník­y historií dvacátého století a soužitím Čechů a Slováků ve společném státě od vzniku republiky až po rok 1989.

„Nebude jen politická, ale i trochu retro. Chceme ji postavit na osobních příbězích lidí,“popisuje Lukeš. Zároveň bude historická budova hostit také výstavu k výročí dvou set let existence Národního muzea.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia