Dnes Prague Edition

Ve válce. Obhájí se kouč Jarolím?

Reprezenta­ční trenér reaguje na Berbra. A zřejmě zvažuje konec

-

Utíkat nechce. Bránit se musí. A možná nakonec stejně řekne sbohem. „Myšlenky člověka napadají všelijaké. Hlavně chci mít možnost obhájit svoji práci,“reagoval Karel Jarolím. MF DNES ho požádala o vyjádření k třaskavému týdnu, který zdaleka nekončí.

Budoucnost reprezenta­čního trenéra je krajně nejasná. Ačkoli by Jarolím podle stávající smlouvy měl pokračovat do léta 2018 (navíc s výhledem na další kvalifikac­i) zdá se, že dočasný vládce Fotbalové asociace Roman Berbr ho chce vyštípat. Nebo donutit, aby odešel sám. Nejlépe co nejdříve a bez odstupného.

Vzhledem k tomu, že národní tým nepostoupi­l ani do světové baráže, mají Berbrovy argumenty váhu. Jenže u toho použil jedovatou a nevybíravo­u rétoriku, proti které se Jarolím včera ohradil.

„Za sebe cítím velké zklamání, že jsem jakékoli výtky neslyšel osobně a nemohl na ně reagovat.“To je pochopitel­né. Zatímco na úterním jednání výkonného výboru se mluvilo bez velkého vzrušení, při následné tiskové konferenci Berbr drsně zaútočil.

Na webu Seznam Zprávy se záhy objevil Jarolímův plat. Jeho výše může leckoho provokovat – měsíčně je to téměř 650 tisíc. „Zveřejnění mého platu Počasí Dnes

Oblačno až polojasno. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, v 1 000 m na horách kolem 12 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 9 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s se bude během dne měnit na severozápa­dní a večer zeslábne.

Zítra 19/7 Slunce

Polojasno až jasno. Ráno a dopoledne na západě místy, jinde jen ojediněle mlhy nebo i nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 17 až 21 °C. Slabý, přes den mírný jihozápadn­í až západní vítr 2 až 5 m/s.

Pozítří 21/6 7:18 18:13

Jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, které se budou postupně rozpouštět. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, při déletrvají­cí nízké oblačnosti kolem 15 °C. Slabý proměnlivý jihozápadn­í vítr 1 až 4 m/s. mi nevadí. Otázkou je, jak tyto informace unikly z FAČR. Nicméně já jsem už při mém uvedení do funkce tehdejšímu předsedovi Peltovi říkal, ať částku klidně prozradí.“

Jinými slovy se Jarolím za vysokou gáži nestydí. „Platy trenérů v předních českých klubech se budou dle mého názoru pohybovat v podobné výši,“napsal v e-mailové koresponde­nci.

Zatímco Berbr tvrdí, že Jarolímova reprezenta­ční smlouva „v podstatě nelze vypovědět“, kouč má jiný názor. „Varianty ukončení nabízí každá smlouva – včetně té mé. Navíc Berbrův podpis na Měsíc 23:46 15:22 následujíc­í den

Bio 1 Mírná zátěž Běžný denní režim bez omezení, pouze s přihlédnut­ím k aktuálnímu stavu. mé smlouvě samozřejmě nechybí. Pokud byla špatně sepsána, mohl se ozvat s řešením už loni před mým nástupem do funkce.“

Berbr bez důkazů obvinil Jarolíma, že se při nominacích nechává ovlivňovat hráčskými agenty. Ti to odmítají a trenér k tomu řekl: „To je pro mě velmi těžko straviteln­é.“Čili to tak není? „Jen velmi těžko vyvrátíte něco, co se neděje. Agenti hráčů jsou součástí fotbalovéh­o světa, který je malý, všichni se známe navzájem a často se potkáváme. Je holým nesmyslem, že by kdokoli vyjma členů realizační­ho týmu reprezenta­ce měl jakýkoli vliv na tvorbu nominace. Já jsem odpovědný za výsledky a píšu si své vlastní vysvědčení.“

V divoké atmosféře, jež v sobě nese velkou dávku intrikánst­ví, se může stát leccos. Jisté je, že za asociaci bude nadále vystupovat jeho všehoschop­ný boss Berbr, kterému nevadí špinavá estébácká minulost ani výpovědi bývalých rozhodčích, podle kterých používá mafiánské praktiky.

Do toho se ozval slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík, který pohrozil, že kvůli nedůstojné­mu chování FAČR vůči reprezenta­ci nebude posílat do národního týmu hráče. Jistě, jsou to hraniční slova, jejichž dodržení by pro Slavii znamenaly třeba kontumace zápasů, přesto rezonují.

A Jarolím? Ten očekává, že ho zástupci FAČR během příštího týdne pozvou na jednání, které reprezenta­ční budoucnost vyřeší. Pokud ne, požádá o schůzku sám. A možná s sebou rovnou přinese demisi.

Čert aby se v tom vyznal.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia